10 aspecte bizare din China despre care trebuie sa stii

China a devenit in ultimii ani una dintre primele 5 destinatii turistice ale lumii. Din ce in ce mai multa lume vine sa viziteze Imperiul Celest. Internetul este plin de sfaturi de calatorie in legatura cu locurile si modalitatile in care sa ajungeti in locurile din aceasta tara. Insa, foarte rar sau chiar deloc sunt mentionate aspecte pe care ar fi mai bine sa le evitati.

Cei de la Brightside o intocmit o lista cu lucurile mai putin cunoscute, lucruri pe care daca le-ai cunoaste indeajuns te-ar feri de unele surprize neplacute.

 

1.Niciodata, repet…niciodata sa nu calatoriti in China in timpul sarbatorilor nationale

In statul chinez nu exista vacante oficiale, astfel ca sarbatorile nationale devin rare oportunitati pentru chinezi sa calatoreasca. Si ei chiar calatoresc. Toti in acelasi timp, astfel ca nu este recomandata vizita aici in astfel de perioade.

O mare de oameni la o statie de tren din Zhengzhou in prima zi a “Saptamanii de Aur”

 

 

In ceea ce priveste locurile cu atractii turistice nici nu mai se discuta, toate sunt ochi de turisti in aceste perioade. Nu exista vreo garantie ca ve-ti putea vedea ceva prin multime. Asadar, cel mai bine ar fi sa verificati daca datele la care v-ati planificat sa calatoriti coincid cu sarbatorile lor nationale. Si asta nu este deloc usor, pentru ca in China astea se schimba in fiecare an. Macar sa evitati 1 mai si prima saptamana din octombrie.

 

2. Vagoanele Business Class din trenurile de mare viteza Beijing- Shanghai

Cel mai bine este să cumpărați bilete de tren în China cu cel puțin o lună mai devreme, altfel există șanse să nu mergeți nicăieri. Diferențele dintre scaunele de clasa întâi și a doua din punct de vedere al prețului sunt adesea nesemnificative, însă diferența de confort poate fi uriașă, astfel încât biletele să se vândă foarte repede. Dacă într-adevăr trebuie să ajungeți undeva, puteți cumpăra întotdeauna un bilet fără un loc garantat – asta implica sa stati pe  pe jos pentru câteva ore.
Deci, merita biletele la clasa I:

 

3. Sistemul public de transport este partial excelent in China

In afara de faptul ca pe un tren tip cuseta asternuturile nu se schimba dupa utilizatorul precedent, sistemul public de transport in China este pus la punct. Asadar, exista un risc de igiena daca nu urci in tren de la prima statie. Insa, sunt lucruri care se intampla in China pe care trebuie sa le tratezi fara prea multa atentie.

Partea frumoasa a trasnportului in China este aceea ca puteti ajunge aproape oriunde cu mijloacele de transport, bineinteles, daca sunt dispus sa le schimbati in permanenta. O alta probelma ar fi ca in marile orase metroul se inchide devreme.

De exemplu, in Shanghai ora inchiderii este 22.30, insa nu uitai..exista taxi ieftin intotdeauna.

 

4. Nimeni in China nu lasa bacsis

Nimeni in China nu lasa bacsis, nici macar in taxi, restaurant sau hotel. Este considerat inacceptabil. Chiar daca va place foarte mult sau va simti bine sa faceti asta, vi se va lua bacsis-ul abia dupa 5, 6 incercari..sau chiar deloc.

 

5. Daca vei fi invitat la masa de un chinez, cu siguranta va plati el, chestie care functioneaza si invers

Cu alte cuvinte, se așteaptă să plătiți dacă îi invitati. Și din moment ce oamenii in China mănâncă la momente fix stabilite, șansele de a găsi un loc de mâncare în afara orarului obișnuit sunt reduse.

In imagine avem Sala Robot Dining Hall din Ningbo, unde roboții lucrează ca chelneri. Ei pot lua comenzi și pot înțelege expresiile simple.

6. Fii pregatit sa intalnesti zone in care nimeni nu stie engleza

Da, chiar daca au un oarecare istoric englez de colonizare, poti gasi nenumarate locuri in care nici macar un chinez nu va lega cateva cuvinte in engleza. Nici macar unul. Uneori nici in hoteluri. Și nu te deranja să-ți irosești banii pe cartile cu expresii chinezești. Dacă nu puteți învăța cumva în mod miraculos tonurile lor, nu veți putea spune nimic inteligibil. Cel mai bine este să vă concentrați asupra memorării câtorvalitere de bază (de exemplu, despre alimente). De asemenea, descărcați o aplicație care poate traduce lucrurile din limba chineză pentru dvs.

 

7. Nu există Facebook în China. De asemenea, nu există servicii Google

Da, nu exista Facebook sau serviciile de la Google, cum ar fi motorul de căutare, Gmail, Google Maps sau YouTube. Utilizatorii Android vor avea probleme la încărcarea aplicațiilor. Așadar, fie fiți pregătiți pentru o “izolare socială”, fie fiti pregătiți cu un VPN în prealabil.

Cu cativa ani in urma, China a cenzurat definitiv serviciile Google


8. Nu toate hotelurile pot primi straini

Există o lege în China cu privire la înregistrarea obligatorie a cetățenilor străini, și nu toate hotelurile pot îndeplini această sarcina. Atunci când rezervați hotelul, verificați formatul mic pentru fraza “Valabil numai pentru cetățenii din China continentală”.

 

9. Puteți găsi apă caldă în China peste tot

Exista apa fiarta peste tot, în gări, în aeroporturi, în parcuri și în restaurante. Deci, dacă aveți un termos, puteți să vă faceți întotdeauna un ceai sau la nevoie să încălziți niște taitei oriunde v-ați afla. Este un lucru minunat dacă v-ati propus sa călătoriți ieftin.

 

10. Chinezii sunt persoane foarte prietenoase. Asta insa poate fi o problema daca vei vrea sa iei indicatii de calatorie

De ce poate fi asta o problema? Ei, daca solictitati informatii cu privire la un monument sau orice atractie turistica, oamenii vă vor arăta o directie chiar dacă nu știu nici ei exact unde se află aceasta. Doar ca doresc cu adevărat să te ajute si nu vor sa piarda ocazia asta. Optaati asadar pentru o varianta fara stres: descărcați o hartă pe telefon.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.