2017- Anul reintoarcerii bolsevismului in lume

Despre similaritatile anului 2017 cu reintoarcearea unor sisteme represive de organizare administrativa si sociala am vorbit aici intr-un articol anterior, destul de recent.  Adrian Wooldridge, editor la The Economist, face niste previziuni sumbre in acest sens, si foarte bine tintite pe anumite paliere, unele in care circumstantele de acum par similare celor ce au pregatit revolutia bolsevica din Rusia, acum 100 de ani. 

Traim vremuri ale unor centenare mizerabile. In primul rand, in anul 2014, s-au implinit 100 de ani de la primul razboi mondial, unul care a distrus ordinea liberala a lumii. Apoi, in anul 2016, a fost sarbatorit centenarul Bataliei de la Somme, unul dintre cele mai sangeroase conflicte militare din istorie. In 2017 se implinesc 100 de ani de cand Lenin a preluat puterea in Rusia. Puciul lui Lenin a condus la o succesiune de tragedii: ascensiunea la putere a lui Stalin, moartea a peste 20.000.000 de oameni ca rezultat al colectivizarii agriculturii si al industrializarii fortate; si partial, ca reactie fata de Comunism, s-a produs ascensiunea la putere a lui Hitler, Mussolini si Franco;  de la ultimele zile al Celelui de-al doile Razboi Mondial incoace, politica vestica s-a dedicat asigurarii ca problemele ce au produs sisteme totalitariste de stanga sau de dreapta nu vor mai aparea. Aliatii au creat in acest sens, o triada de institutii globale- Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Organizatia Natiunilor Unite- menite sa stabilizeze economia globala si sa previna eventualele conflicte. Majoritatea natiunilor au construit (sau reanimat) statele bunastarii (asa numitele, welfare states) pentru a asigura resorturile de siguranta si  oportunitate.

America a dus in tot acest timp o politica de izolare ce initial a limitat expansiunea Uniunii Soviectice, si ulterior a produs colapsul acesteia. Acum, aceasta Epoca de Aur specifica lumii libere, pare sa se indrepte catre finalul ei. De data aceasta, primele lovituri sunt trase culmea, mai mult de partea dreapta a baricadei decat de cea de stanga, lucruri constatate surprinzator prin adeptii Brexit si rezultatele alegerii lui Donald Trump in America. Cu toate acestea, similitudinile dintre colapsul ordinii liberale din anul 1917 si cel de astazi, par ca se completeaza. Acestea par a fi incadrate intr-o atmosfera cu iz de final de secol. Cei 40 de ani dinaintea Revolutiei Bolsevice din Rusia, au fost ani ai triumfalismului liberal. Liberul schimb (condus de englezi) a apropiat lumea, a legat comercial statele unele de celelalte. Democratia liberala a triumfat in Anglia si America, lucru ce i-a determinat pe ceilalti sa creada ca acest model de prosperitate se va resfrange si asupra lor. Anii 80′ au fost similari perioadei de triumfalism. Globalizarea (condusa de America) a avansat neincetat. Numarul tarilor ce s-au calificat (cel putin de facto) drept veritabile democartii s-a marit. Politicienii, fie ca s-au declarat de dreapta sau de stanga politica, au concurat pentru a-si demonstra loialitatea fata de “Washington Consensus”.

Lumea a fost intr-un mod fericit in toata aceasta perioada, scutita de pericolul unui alt razboi totalitar (desi, parti din Orientul Mijlociu sunt acum in flacari). In acest context, se pot naste alte conjucturi imprevizibile. In Statele Unite, domnul Trump promite prin angajamentele pe care si le-a luat in fata electoratului american (cel putin, nu la prima vedere) sa-si infiga furcile in ordinea liberala: Nu doar asupra liberului schimb international si valorilor liberale care il promoveaza, ci si asupra aliantelor globale impotriva regimurilor rau famate. In Marea Britanie, Theresa May, primul ministru, incearca “sa-si elibereze” tara de valorile liberale ale Uniunii Europene. Victoria lui Trump, va deschide cu siguranta o cutie a Pandorei pentru alti totalitaristi vestici, precum Marine le Pen din Franta, si-i va intari pe alti totalitarieni anti-vestici, notabil in acest context fiind chiar Vladimir Putin. Domnul Putin este mai mult intruchiparea perioadei sale, decat fostul presedinte american Barack Obama.

Cine este vinovat si ce trebuie facut?

O parte din acesta vina sta in intamplare, in in pura imprejurare. Democratii nu ar fi pierdut probabil alegerile din SUA in contextul fericit in care nu ar fi nominalizat-o ca si candidat pe Hilary Clinton, intruchiparea unei imagini in cadere. In aceeasi ordine de idei, Marea Britanie nu s-ar fi pregatit sa paraseasca Europa, daca David Cameroon nu ar fi luat decizia fatala de a experimenta democratia direct, aici facand referire la pregatirea votului pentru Brexit. De asemenea, oridinea liberala insasi, este blamabila din punct de vedere economic. In acest sens, trebuie mentionat ca economia liberala si neo-liberala a ultimelor decenii a produs mutatii si injustitie sociala.

Economia globala a generat prea multe dintre beneficiile sale catre bogati: In America, desi efectele impozitarii asupra veniturilor trebuiau sa aiba un efect spre egalizarea veniturilor in randul populatiei, a produs efecte inverse, astfel incat acestea au fost benefice tot partii ce detinea avutia (cu toate ca impozitele pe venit au crescut de la 8 la suta in 1979, la 17 la suta in 2007). Chiar si sub alte aspcte economice, viitorul suna rau. Cresterea productivitatii a scazut in ansamblul ei, facand referire aici la indicele global, discutat pe larg intr-un articol anterior. Daca acesti parametri nu vor cunoaste intr-un timp relativ scurt schimbari profunde ( si imi imaginez ca este imposibil), politicile vor deveni inevitabil o lupta asupra impartirii avutiei si puterii. Giganti economici din zona IT, precum Amazon,  se bucura de cote de piata nemaintalnite inca de la sfarsitul secolului 19.

Cum ar putea liberalii sa salveze ceea ce mai poate fi slavat din ordinea liberala? O parte din solutie consta in vigilenta acestora in a-si apara necontenit valorile, de exemplu, evidentierea necontenita a faptului ca globalizarea a ridicat milioane de oameni din saracie, iar reversul sau, va face rca ezultatele economice de astazi, sa ii trimta intr-o zona a saraciei mai grava decat cea in care se aflau inainte. Acestea fiind spuse, viitorul nu suna bine deloc!

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.