3 NEADEVĂRURI DIN SPATELE BREXIT

 

Votul la referndumul de mâine, cel care poate aduce deja supermediatizatul  BREXIT, are la bază o strategie foarte bine pusă la punct de Anglia. Anglia cu siguranţă îşi doreşte să rămână în Spaţiul Economic European, dar fără obligaţii, astfel că probabil  ţinteşte o ieşire din UE. Argumentul se bazează pe exemplele Elveţiei şi Norvegiei, care beneficiază din plin avantajele incomensurabile ale spaţiului economic european, fără a fi obligate să răspundă în faţa unor eventuale crize, ele nefiind state UE. Cel mai bun exemplu este criza refugiaţilor, care cere măsuri, resurse, obligativitatea de a primi cote de refugiaţi etc. Presiunile au fost puse în acest caz doar asupra statelor membre. În acest context, considerăm că Anglia vânează un astfel de statut privilegiat, Brexit-ul fiind doar o pisică arătată Bruxellului pentru a-şi atinge acest scop.

În urma unei anlize atente, am observat că solicitările taberei Pro-Brexit sunt total nefondate, astfel că motivele care stau la baza solicitărilor lor sunt ireale:

Presupusa problemă din spatele crizei refugiaţilor

Prima dintre “nemulţumirile” taberei PRO BREXIT se bazează pe argumentul conform căruia o eventuală ieşire din UE ar reda Marii Britanii puterea de a-şi relua controlul asupra graniţelor, aspect considerat esenţial în ultima perioadă. În schimb, tabăra Pro UE demontează această iluzie printr-un argument imbatabil. Marea Britanie nu este membru Schengen, astfel că nimic nu o poate încurca să le refuze eventualilor refugiaţi intrarea în Regat. Acest lucru este mult mai simplu chiar în cazul lor, ei fiind o ţară insulară.Mai mult, Marea Britanie înregistrează anual cele mai puţine cereri din partea refugiaţilor.

Presiuni din partea emigranţilor?

Un alt argument al teberei Pro Brexit se bazează pe faptul că emigranţii pun presiune pe sistemele sociale din Marea Britanie. Nemulţumirile privesc cheltuielile legate de ajutoarele sociale, asigurările de sănătate, alocaţii pentru copii şi altele. Nici acest argument nu are o bază reală, el fiind demontat de tabăra Pro UE. Peste 80% dintre emigranţii ajunşi în Marea Britanie şi care provin din ţările UE sunt plătitori constanţi de taxe şi impozite în Regat. Astfel, peste 3 miliarde de lire sterline intră în bugetele britanice. În schimb, totalitatea sumelor necesare pentru beneficiile sociale ale acestora nu depăşeşte 500 milionae de lire.

Poate fi o problemă reală numărul emigranţilor?

O altă problematică în cazul taberei Pro Brexit este legată de numărul mare de imigranţi. Cu toate că aceştia fac referire frecvent în discursul lor, la realitatea conform căreia, numărul acestora este în creştere de la un an la altul, argumentele nu sunt sustenabile. De exemplu, în anul 2015, numărul acestora s-a aflat în jurul cifrei de 300,000. Cu toate acestea, peste jumătate dintre ei, provin din Spaţiul UE, majoritatea provenind din ţări precum România, Polonia sau Irlanda. În spatele acestor date se află totuşi o dezinformare, deoarece jumătate dintre aceştia ajung în Marea Britanie pentru studii. Aşadar, aceştia aduc un surplus şi reprezintă o sursă importantă de venituri pentru campusurile engleze. Dintre aceştia, aproape 100,000 sunt implicaţi în programe de studii ce le conferă ulterior înalte calificări.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.