Agrigento: fermecatoarea asezare siciliana in care istoria antica intalneste marea

Modernul Agrigento ofera un fundal respingator principalului sit arheologic al Siciliei – Valle dei Templi, sau Valea Templelor, locul vechii metropole greceşti Acragas. Cândva „cel mai frumos dintre oraşele murito­rilor”, aşa cum îl descria Pindar, forma una dintre cele mai importante colo­nii greceşti din Sicilia. Astăzi, grandoarea de altădată se mai păstrează doar în valea plină cu ruinele celor nouă temple, cele mai desăvârşite vestigii gre­ceşti din afara Greciei.

Templul din Agrigento, unul dintre cele mai frumoase din antichitate

Este asezat in sudul Siciliei si se afla la o distanta de 268 de kilometri de Messina , 160 fata de Catania si aproximativ 100 de kilometri de Palermo.

Oraşul a fost fondat în anul 582 Î.Hr. de către coloniştii de lângă Gela, oraş ce fusese iniţial întemeiat de către pri­mii colonişti greci veniţi din Insula Rhodos. Chiar dacă, de-a lungul anilor, cutremurele repetate au pus la pământ mare parte din oraş, cele mai mari distrugeri le-au făcut primii colo­nişti creştini, care au vandalizatîn mod deliberat templele; singurul care a scă­pat a fost Tempio di Concordia (430 Î.Hr.), şi asta pentru că fusese transfor­mat în biserică, în secolul al Vl-lea.

Pe strazile din Agrigento- Sejur Sicilia

Acest superb templu doric este cel mai frumos din Sicilia şi din Grecia Antică, după Templul lui Tezeu din Atena. în imediata apro­piere se află alte temple, mai puţin interesante, de-a lungul aşa-numitei Via Sacra. Printre ele se numără şi Templul linonei (470 Î.Hr.) şi Templul lui Hercule (secolul al V-lea Î.Hr.), în extremitatea vestică a sitului, unde se poate ajunge tra­versând Via dei Templi; tot aici se află ruinele Templului lui Jupiter, terminat numai pe jumătate. Dacă ar fi fost finisat – lucrările de con­strucţie au fost întrerupte de invazia cartaginezilor din anul 406 Î.Hr. -, ar fi fost cel mai mare templu din Grecia sau Roma Antică.

Inspre nord, în capătul aleii Via dei Templi, se găseşte Quartiere Ellenistico-Romano, ruinele unei părţi a unui oraş greco-roman. Tot aici vei găsi şi Muzeul Regional de Arheologie {Viate Panoramica), ce găzduieşte o colecţie intersantă de obiecte de artă descoperite în această vale.

 

Cele mai bune plaje in Agrigento

Scala dei Turchi (Realmonte)

Pereții albi ai Scala dei Turchi formează un fundal excepțional – o stâncă albă, în formă de scară, care reflectă lumina soarelui și mărește albastrul mării de dedesubt. Sculptata de vânt și de mare, această stâncă de marlstone duce la o plajă fină de nisip – și nu prea aglomerată.

Plaja Scala dei Turchi din Agrigento

@atlasofwonders

O scară albă sculptată de eroziune creeaza un contrast unic impreuna cu albastrul și verdeata apelor mediteraneene

O scară albă sculptată de eroziune creeaza un contrast unic impreuna cu albastrul și verdeata apelor mediteraneene- Agrigento

@atlasofwonders

Plaja Scala dei Turchi din Agrigento 1

@atlasofwonders

Plaja Scala dei Turchi din Agrigento 2- Sicilia

@atlasofwonders

 

Plaja din Porto Palo (Menfi)

Dunele nealterate din Porto Palo incorporeaza spiritul african din sudul Siciliei. În ciuda serviciilor sale limitate, acest colț liniștit al insulei nu va va dezamăgi – nisip fin, adâncimi mici, ape limpezi limpezi limpezi si un cadru excelent pentru o vacanță de familie de neuitat.

Plaja Porto Palo din Menfi- Agrigento

 

Plaja Eraclea Minoa (Cattolica Eraclea)

Plaja din Eraclea Minoa face parte dintr-o rezervație naturală superba, coborând până la o mare albastră, înconjurată de stânci albe și dune de nisip. Țărmul de 5 kilometri este susținut de o o padure deasa de pini și la est este marcat de stânca lungă albă a Capo Bianco.

Plaja Eraclea Minoa din Agrigento

Plaja Eraclea Minoa - Agigento Sicilia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.