Albumul meu foto din Viena (Partea 2): Palatul Schonbrunn

Palatul Schonbrunn este poate cea mai frumoasa asezare din Viena, desi este greu sa afirmi asta. Alaturi de Palatul Belvedere, despre care vom vorbi intr-un articol viitor, Shonbrunn detine cele mai frumoase gradini pe care le-am vazut in viata mea. Dupa parerea mea, din acest punct de vedere, Shonbrunn este unic in Europa intrecand chiar resedinte regale precum cea din Oslo, Budapesta sau chiar Londra- aici facand referire la Palatul Buckingham. Frumusetea acestuia poate fi intrecuta doar de Palatele din Franta.

Palatul este magnific, mobilierul se potriveste cu arhitectura pana la perfectiune si dezvalui bunul gust al reginei. Gradinile te fascineaza intr-atat de mult incat poti afirma dupa ce le vezi ca sunt cel mai bun lucru pe care arta l-a creat vreodata.

Istoria Palatului Shonbrunn

La sfârșitul secolului al șaptesprezecelea, împăratul Leopold i-a poruncit arhitectului baroc Johann Bernhard Fischer von Erlach, care se documentase anterior in Roma, să creeze o resedinta de vânătoare imperială pentru fiul său, Printul Iosif, care ulterior a devenit imparatul Iosif I.

In timpul domniei Mariei Tereza locatia devine resedinta imperiala de vara, astfel ca Palatul Shonbrunn castiga o importanta centrala in viata curtii regale. In acvesta perioada devine si un loc important pentru intalnirile marilor lideri europeni care soseau aici pentru a pune la cale destinul batranului Continent.

Palatul Schönbrunn este unul dintre cele mai importante bunuri culturale ale Austriei, incepand cu anii 1960 fiindt una dintre atracțiile turistice majore ale Vienei, atrăgând milioane de vizitatori în fiecare an.

La cea de-a 20-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, desfășurată în decembrie 1996, Palatul Schönbrunn a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial al Patrimoniului Cultural UNESCO, instituție fondată în 1972. Includerea în această listă confirmă importanța palatului și a grădinilor sale ca unul dintre cele mai importante ansambluri baroce.

În posesia dinastiei habsburgice de la Maximilian al II-lea, ca fost proprietate, palatul a trecut în proprietatea Republicii Austria la sfârșitul monarhiei în 1918 și a fost administrat de Schlosshauptmannschaft Schönbrunn (un organism guvernamental local) până în 1992. Incepand cu anul 1992 administrarea palatului a fost incredintata unei societati cu raspundere limitata, Schloss Schönbrunn Kultur und Betriebsges, deținută exclusiv de statul austriac.

Misiunea corporativă a companiei acoperă sarcinile de conservare, utilizare și finanțare: finanțarea pentru perfecta conservare istorica a palatului, a monumentelor si gradinilor, împreună cu revitalizarea întregului complex Schönbrunn, trebuie să fie generată din resurse proprii ale companiei fără a recurge la subvențiile oferite de catre stat.

Paltul Shonbrunn – Galerie Foto

 

Parcul si gradinile Palatului Shonbrunn

Parcul de la Palatul Schönbrunn a fost deschis publicului în jurul anului 1779 și de atunci a oferit o amenajare populară recreațională pentru populația vieneză, fiind de asemenea un loc de interes cultural și istoric deosebit pentru vizitatorii internaționali. Extinzându-se la 1,2 km de la est la vest și la aproximativ un kilometru de la nord la sud, a fost amplasat împreună cu palatul pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1996.

 

Fantana lui Neptun

 

Cladirea Gloriette – Gazonul si cladirea Gloriette din curtea Palatului Shonbrun

 

Lacul din fata Gloriette


 

Gradina Privata

 

 

Gradina Zoo a Palatului Shonbrunn

 

Prin labirintul gradinilor

 

 

Orangeria

 

Sera desertului

 

Sera palmierilor

 

Lista cu tariful tichetelor de intrare la Palatul Shonbrunn

Atunci cand va propuneti sa vizitati Palatul Shonbrunn trebuie sa cunoasteti faptul ca preturile de intrare variaza in functie de turul pe care il alegeti in functie de timpul pe care il aveti la dispoztie. Administratia Palatului Shonbrunn ofera o serie variata de tururi ale caror preturi difera semnificativ. Incercam sa le prezentam succint pe fiecare dintre acestea:

Turul imperial

Acest prim tur implica vizitarea a 22 de camere si dureaza in jur de 40 de minute. Turul te va ajuta sa iti formezi o imagine clara asupra diferitelor stiluri artistice aferente unor perioade relevante din viata monarhiei. In acest circuit poti vedea apartamentele de stat si cele private ale lui Franz Josef si Sisi.

Biletele pentru acest pachet incep de la 7 euro pentru grupurile de scolari si ajung pana la 14,20 euro pentru un adult. Este important de asemenea ca pentru studentii din UE se acroda reduceri importante de 50 la suta din valoare in baza prezentarii unor legitimatii valabile.

Noi consideram ca primul pachet este suficient.

 

Marele tur al Shonbrunn

Marele tur al palatului implica, ca pe langa lucrurile pe care le poti vedea in primul pachet, sa ai acces si la obiectele si camerele din vremea Mariei Tereza. Cu un total de 40 de camere ce pot fi vizitate, traseul din acest pachet iti va consuma circa o ora din timpul tau.

Biletele pentru acest pachet incep de la 9,5 euro pentru grupurile de scolari si ajung pana la 17,50 euro pentru un adult. Este important de asemenea ca pentru studentii din UE se acroda reduceri importante de 50 la suta din valoare in baza prezentarii unor legitimatii valabile.

 

Tichetul “Sisi”

Este vorba despre un tichet al carui traseu urmareste 3 mari obiective ce au legatura directa cu printesa Sisi: Palatul Shonbrunn, Colectia Imperiala si HofburgAcest traseu implica de asemenea accesul la Apartamentele Imperiale, Muzeul Sisi si Colectia Imperiala de Argint. Este important de mentionat ca prin achizionarea acsetui tip de tichet ai acces si la Hofburg, reducand astfel cu 25 la suta pretul. Dureaza circa o zi sa vezi toate obiectivele in care ai acces cu un astfel de pachet.

Biletele pentru acest pachet incep de la 15 euro pentru grupurile de scolari si ajung pana la 30 euro pentru un adult. Este important de asemenea ca pentru studentii din UE se acroda reduceri importante de 50 la suta din valoare in baza prezentarii unor legitimatii valabile.

 

Classic Pass

Cu Classic Pass ai acces la 5 obiective importante: Palatul Shonbrunn, Gradina Privata, Orngeria, Labirintul din Gradina si Gloriette. Noi am optat pentru acest pachet, avand foarte mult timp la dispozitie.

Biletele pentru acest pachet incep de la 12,90 euro pentru grupurile de scolari si ajung pana la 24 euro pentru un adult. Este important de asemenea ca pentru studentii din UE se acroda reduceri importante de 50 la suta din valoare in baza prezentarii unor legitimatii valabile.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.