Albumul meu foto din Viena (Partea 3): Palatul Belvedere

Aproape la fel de frumos precum Shonbrunn, Palatul Belvedere este tot unul extrem de impunator. Este un ansamblu format din 2 constructii magnifice, o cladire a fostei orangerii si gradini incantatoare.

Palatul Belvedere din Viena
Frumoasa fantana arteziana din gradina Palatului Belvedere
Marea Fantana de la Palatul Belvedere
Sculpturile terasei Palatului Belvedere

Cele două palate Belvedere au fost construite la începutul secolului al XVIII-lea de faimosul arhitect baroc Johann Lucas von Hildebrandt pentru a fi folosite ca resedinta de vara a printului Eugen de Savoy (1663-1736). Unul dintre cele mai uimitoare repere baroce din Europa, acest ansamblu – cuprinzând Belvedere-le superioare și inferioare gazduiesc si o grădină extinsă – este listat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Astăzi Belvedere găzduiește cea mai mare colecție de artă austriacă care datează din Evul Mediu până în prezent, completată de lucrările unor artiști internaționali precum Claude Monet, Vincent van Gogh și Max Beckmann. Repere din exploatațiile din Viena 1880-1914 sunt cea mai mare colecție din lume a picturilor lui Gustav Klimt (inclusiv celebra icoane de aur Art Nouveau, Kiss (Lovers) și Judith) și lucrări de Egon Schiele și Oskar Kokoschka. Operele cheie ale impresionismului francez și cea mai mare colecție de artă vieneză Biedermeier sunt și alte atracții expuse, insa la Belvedere-ul de Sus.

Belvedere (cladirea inferioară) și fosta Orangerie sunt locații pentru expoziții temporare de top. Aceste expoziții se concentrează pe prezentarea artei austriece într-un context internațional, așa cum a fost definită în misiunea inițială a Palatului Belvedere din anul 1903 (când a fost înființată ca sediul Galeriilor Moderne).

Aici se desfasoara spectacole retrospective ale artiștilor austrieci, bazată pe cercetarea muncii acestora și a semnificației acesteia pentru arta universala.

O viziune coerenta asupra artei medievale poti avea vizitand Trezoreria medievală, deschisă în 2007 in locatia fostului Palat Stables, care a găzduit odată caii personali Printului Eugene. Această colecție de studii oferă acces publicului la întreaga exploatație a artei medievale a Palatului Belvedere.

 

Palatul Belvedere de Sus

Sala Terrena

Patru atlanti puternici sprijină tavanul boltit al Salii Terrena (sala de la parter). Inițial, această cameră a fost concepută ca o singură sala spațioasă, dar după deteriorarea din timpul iernii 1732/33, construcția celor patru coloane a devenit esențială. Sala se deschide spre grădină și conduce spre Marea Scară, combinând astfel o sală de grădină și un vestibul într-o singura încăpere.

Sala Terena din Palatul Belvedere de Sus

Marea Scara

Inițial, intrarea principală era situată pe partea sudică a Belvederede Sus și poate fi recunoscută și astăzi dupa rampele de acces. De acolo, oaspeții ar fi trebuit să treacă pe scara mare, pe podeaua principală a palatului. Reliefurile stucco împodobesc pereții, arătând triumful lui Alexandru cel Mare asupra lui Darius pe peretele drept, iar imaginea soțiilor lui Darius înaintea lui Alexandru, pe partea stânga. Cu toate acestea, problemele legate de construcția acoperișului au condus la eliminarea acestuia în secolul al XIX-lea și înlocuirea acestuia cu rozeta care poate fi văzută astăzi.

Marea Scara- Palatul Belvedere de Sus

Sala Carlone

Sala Carlone, sau sala pictata, a fost denumita asa după artistul său, frescatorul nord italian și pictorul itinerant Carlo Innocenzo Carlone (1686-1775). A pictat fresca impresionantă a tavanului ce reprezinta Triumful Aurorei (1722/23), în timp ce arhitectura iluzionistă a fost executată de Marcantonio Chiarini și Gaetano Fanti. Inițial, un loc răcoros pentru vizitatori în zilele fierbinți de vară, decorațiile acestei săli au fost păstrate până în prezent, în timp ce frescele din sala aflate pe aripa de est au fost pierdute la un moment dat, ceva mai târziu.

Sala Carlone

Sala de Marmura

Ocupând două etaje, Sala de Marmură este cea mai magnifică cameră din partea superioară a Belvedere și este, de asemenea, prima cameră accesată de pe scară. Cifrele ilustrate într-o gravură sugerează că această sală strălucitoare, construita din marmură roșiatic-maronie și aurire, a servit odată ca o anticameră. Deasupra semineelor ​​se pot vedea picturi cu animale executate de către Ignaz Heinitz von Heinzenthal (revenite în locația inițială în 1963).

Frescele au fost lucrările lui Carlo Innocenzo Carlone și, cel mai probabil, Marcantonio Chiarini și Gaetano Fanti. Carlo Innocenzo Carlone a pictat fresca din tavan în 1721. El arată faima veșnică a prințului Eugen în mijlocul virtuților domnești.

Pictura arhitecturală iluzionistă a fost probabil realizată de Gaetano Fanti pe baza desenelor pe care i le furnizase socrul sau.
Sala de marmură din Belvedere a devenit cunoscută, datorita faptului ca aici a fost semnat Tratatul de stat la 15 mai 1955 de către Leopold Figl, probabil cel mai important eveniment din istoria postbelică a Austriei, tratat ce a restabilit Austria ca stat suveran.
Acum deschisă publicului, vizitatorii pot aprecia splendoarea originală a sălii de marmură din prezent.

Sala de Marmura

Capela Palatului

Una dintre cele mai strălucitoare atractii ale Palatului Belvedere de Sus este octogonala Capela Palatului aflata in turnul de pe colțul din sud-est.

Staful Palatului se aduna la parter, în timp ce balconul nobil de la etaj era destinat familiei regale. O gravură realizată de Salomon Kleiner datând din anii 1730 arată că paraclisul a fost în mare măsură conservat în starea inițială.

Opt piloni pozitionati pe colțuri confera structura proporțiilor abrupte ale interiorului, iar ferestrele mari dreptunghiulare oferă o sursă de lumină naturala.

Marmura stucco de culoare roșu-maronie, stucul auriu și tavanul frescal confera un design magnific celor doua sali de marmura.

Piesa altarului este de asemenearafinata si prezinta Învierea lui Hristos, aceasta fiind realizata de catre Francesco Solimena, unul dintre exponenții de seama ai artei baroce napolitane.

Altarpiece este, de asemenea, rafinat și prezintă  de către , . Comandat de către prințul Eugene, Solimena a început să lucreze în 1720, însă a durat zece ani pentru ca acest artist meticulos să finalizeze pictura.

 

Palatul Belvedere de Jos

Palatul Belvedere de Jos

 

Gradinile Palatului Belvedere de Jos- Albumul meu foto din Viena
Sculpturile din gradina Palatului Belvedere
Gradinile Palatului Belvedere
Din fata Palatului Belvedere de Jos, peste arteziene si gradini atent intretinute se vede la orizont Marele Belvedere

 

Palatul Belvedere de Jos, atrage turistii prin 4 chestii: Sala de Marmura– locul in care erau primiti initial oaspetii printr-o mare ceremonie; Galeria de Marmura- a fost planificată cel mai probabil ca un spațiu pentru a prezenta cele trei femei Herculaneum. Aceste statui clasice au fost plasate în a doua, a patra și a șasea nișă, în timp ce sculpturile foarte dinamice rămase au fost realizate de artistul baroc Domenico Parodi;

 

Sala Grotesca – aceasta sala arata ca decorarea salilor si pavilioanelor gradinilor cu picturi grotesti a fost un obicei foarte popular in Viena de la inceputul secolului al XVIII-lea;

Cabinetul de Aur– Inițial, Galeria de Marmură a fost conceputa drept sala de conversație, avand zidurile acoperite cu mătase vopsită cu ramuri și păsări. Sub domnia Mariei Theresa, această cameră a fost reproiectată ca un cabinet din aur (cu oglindă și dulap de porțelan) ca parte a adaptării la arhitectura Palatului Belvedere inferior.

 

 

Orangeria

Orangeria a fost gandita inițial ca o grădină de iarnă ce putea fi încălzită. Pe măsură ce fațada și acoperișul de sud se puteau îndepărta în timpul verii, portocalii puteau ramane aici nefiind necesaratransportarea lor in cladire.

Deși constructia clădirilor convertibile cu încălzire pentru găzduirea plantelor sensibile la frig era extrem de cunoscuta in Italia sau Germania inca din secolul  XVI, asamblarea și dezmembrarea unor părți ale acestor structuri a fost foarte laborioasă.

Orangeria Prințesei Eugene este o capodoperă de tamplarie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.