Andaluzia: Pe ruta califatului

Andaluzia, asa cum am spus aici de nenumarate ori, este zona din Spania care m-a fascinat cel mai mult. Am vorbit rand pe rand de Malaga, de Cadiz, Antequerra sau Marbella. Desi am facut in trecut pe acest site o schema a unei plimbari cu masina printre pueblos blancos, incepand de astazi ne propunem sa o dezvoltam.

Un traseu de case vopsite în alb (pueblos blancos), între regiunea Sierra e Janda în provincia Cadiz și Serrania de Ronda, care cuprinde orașele albe din Andaluzia. Un total de 19 sate gaditanos  care puse în ordine alfabetică ar fi: Alcalá del Valle, Algar, Algodonales, Arcos de la Frontera, Benaocaz, Bornos, El Bosque, El Gastor, Grazalema, Olvera, Prado del Rey, Puerto Serrano, Setenil, Torre Alháquime, Ubrique, Vejer de la Frontera, Villaluenga del Rosario, Villamartin și Zahara de la Sierra. Unele dintre ele, de asemenea, sunt încadrate în Parcul Natural Sierra de Grazalema, un loc declarat  rezervatie a biosferei de către UNESCO, de o frumusețe unică, mediu si un mediu natural spectaculos.

 

A te plimba printre satele albe din Cadiz si a lua legatura cu istoria lor este un lucru pe care trebuie sa il faci daca ajungi in Andaluzia. Trecutul andaluz pare distinct, este atat de evident prin străzile sale înguste, pietruite, cu case frumoase de un alb curat, și, de asemenea, prin producția artizanala axata în principal pe articole din piele și conservate in imensul specific cultural al zonei.

Acest teritoriu s-a aflat timp de peste 700 de ani a fost sub influența maurilor care si-au lăsat amprenta asupra peisajului, sau romanilor, care au lasat in urma drumurile.

Mai mult, aceasta zona este completata de muzica specifica, de cultura coridelor si unicitatea oamenilor, lucruri care completeaza acest frumos traseu.

Tot aici se afla imense vestigii arheologice ce dateaza de peste 250.000 de ani.

Priveliste de la balconul unei case in Pena Arcos de la Frontera

Raul Guadalete strabate Pena Arcos de la Frontera

Raul Guadalete strabate Pena Arcos de la Frontera

Pe parcursul acestui traseu putem vizita astfel de sate frumoase, cum ar fi Arcos de la Frontera, unul dintre acele orașe care apar aproape fără excepție pe lista celor mai frumoase din Spania, decorul său unic, pe varful unui deal dă un aspect pur și simplu uimitor.

Un alt loc important pe acest traseu este Grazalema, fiind in sine un parcul natural, care ii poarta numele, o zona mai verde a Andaluziei darotita indicelui mai crescut de de precipitații în Peninsula Iberică.

Orașul Setenil de las Bodegas aflat la limita dintre provinciile Cadiz și Malaga are nevoie de puțină prezentare, peșterile sale fiind un punct de referință în Andaluzia și unul dintre orașele unice în întreaga Spania. Pentru a încheia am putea vorbi despre Ubrique, in care natura poate fi admirata pe un traseu realizat pe un drum roman care face legatura cu Benaocaz și Villaluenga del Rosario, sau cu morile de vant din Vejer de la Frontera.

Morile de vant din Vejer de la Frontera

Morile de vant din Vejer de la Frontera- Andaluzia

Muzeul etnografic Aperos-de-Labranza

Muzeul etnografic Aperos-de-Labranza- Andaluzia

 

Pe scurt, un motiv perfect pentru a acoperi o parte din provincia Cadiz, pentru a intra in contact cu oamenii de aici, pentru a face drumeții frumoase într-un cadru natural de o mare relevanță si plin de cultura, în timp ce poti incerca de asemenea, bucătăria fabuloasa de aici.

 

  • Arcos de la Frontera
  • Setenil de las Bodegas

 

Dar povestea pueblos blancos din interiorul provinciei Cadiz nu se termina prin aceasta succinta selectie, sunt si alte sate care alcatuiesc acest traseu. Există multe altele in care am facut un tur în interior, la fel de proeminente si care merita vizitate:

 

  • Castellar de la Frontera
  • Medina Sidonia
  • Vejer de la Frontera

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.