Ar trebui sa ne temem oare de terorism?

Copii dupa un atac in Gaza

Serviciul Norvegian de Informații a declarat recent că terorismul internațional este una dintre cele trei amenințări cele mai grave cu care se confruntă Norvegia. Există mulți oameni din întreaga lume care sunt îngrijorați de teroriști.
Ar trebui oamenii din lumea occidentală să fie preocupați de terorism?

“Da, într-un anumit sens ar trebui să fim. Terorismul reprezintă o amenințare la adresa vieții și a membrilor. Dar există multe alte lucruri care, de asemenea, reprezintă o astfel de amenințare “, spune profesorul Nick Sitter. Recent, a publicat o carte despre istoria de peste 150 de ani a terorismului.

Amenintari mai mari decat terorismul

Deși teroarea poate reprezenta o amenințare pentru viața, terorismul este rareori sau niciodată o amenințare împotriva statelor sau a sistemelor de guvernare, potrivit lui Sitter.
“Există multe alte amenințări împotriva statelor și a sistemelor de guvernare in ansamblul lor care sunt mai serioase decât terorismul în Europa de astazi”, declară cercetătorul în domeniul terorismului.

“Ce tipuri de amenințări sunt acestea?”

 

“În primul rând, există un grad mare de incertitudine geopolitica. Am văzut un exemplu de acest fel atunci când Rusia a anexat Peninsula Crimeei. În al doilea rând, UE este în criză. Recentul ales președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a semănat in discursurile sale unele îndoieli cu privire la capacitatea NATO de a-și apăra țările membre. ”

“Ce este terorismul?”

“Elementul central al terorismului este că implică violența împotriva civililor pentru un obiectiv politic. Numitorul comun în aproape toate atacurile teroriste consta in aceea că încerca sa creeze frică in randul populatiilor. Cu alte cuvinte, terorismul este o formă de propagandă; Armata de propagandă.

“Terositii oare chiar cred ca pot obtine victorii militare asupra statelor?”

“Nu. Doar in putine cazuri prin raportarea la gruparile ce promoveaza teroarea, dacă si acestea există, ei cred că pot obține o victorie militară asupra statului. Ei încearcă să provoace o reacție excesivă, astfel că statul folosește forțele statului împotriva sa. Prin reacțiile excesive din partea statului, doresc să câștige un sprijin sporit în rândul populației “.

“Ar putea părea că teroriștii au adesea un mare succes în provocarea reacțiilor puternice?”

“Atunci când acestea sunt atât de des insotite de succes, liderii politici trebuie să demonstreze acțiuni ferme după un atac terorist. Există un echilibru delicat între presiunea de a face ceva rapid și de a face ceva sensibil. Făcând ceva rapid nu este neapărat același lucru ca și cum ai face ceva sensibil “, spune profesorul.Aproape prin definiție, măsurile noi inițiate imediat după un atac sunt greșit gândite și pot fi dificil de retras ulterior”, spune el.

 

Avem de-a face in prezent cu teroristi mult mai periculosi?

“Ce a făcut ca SUA și Franța să declare război împotriva terorii?”

“Fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush, și președintele Franței, François Hollande, au perceput teroarea islamică, de la Al-Qaeda și Statul Islamic, ca o nouă și mai gravă amenințare împotriva SUA și a Europei decât teroriștii anteriori. De aceea au declarat război împotriva terorii. ”

“Este o percepție corectă? Al-Qaeda și Statul Islamic sunt mai periculoase decât predecesorii lor în istoria terorismului? “

“Aceasta perceptie depinde de strategiile grupurilor teroriste pe care le interpretați ca fiind cel mai important aspect al scenariului de amenințare”.

 

Cele 3 strategii ale terorii

Nick Sitter a identificat trei strategii principale diferite pentru grupurile teroriste islamice:

1) Prima strategie apartine Al-Qaeda si a constat in atacarea SUA in propria acasă. Au făcut acest lucru la data de 11 septembrie 2001. Acest lucru a fost nou în ceea ce privește amploarea și numărul victimelor, dar nu a fost pentru prima oară când un grup terorist non-occidental a atacat un stat occidental pe teren propriu.

2) Un al doilea tip de strategie specific Al-Qaeda, este aceea de a încuraja terorismul solitar sau terorismul lupului singuratic”, în Europa și în SUA. Aceasta nu este, de asemenea, o idee nouă și nu reprezintă o amenințare directă pentru stat. Cel mai bine poate fi combătut cu răspunsul obișnuit al agențiilor de poliție sau de informații.

3) Cea de-a treia strategie a Al-Qaida și ISIL, care încurajează războiul civil local, reprezintă cu adevărat o amenințare împotriva statului. Dar acest lucru nu este probabil să se întâmple în Europa, nici măcar în Paris sau Bruxelles.

În propria adresa inaugurală din martie 1933, Franklin Roosevelt a spus că “singurul lucru de care trebuie să ne temem este frica în sine”.

“Cel de-al 32-lea Presedinte al Statelor Unite nu vorbea despre terorism, dar citatul este încă un bun sfat pentru proaspatul presedinte instalat (al 45-lea) , Donald Trump. Este mai eficient să găsim măsuri bune, pe termen lung, decât să demonstrăm acțiunea in sine “, spune Nick Sitter.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.