Auckland, totul despre cel mai mare oras din Noua Zeelanda

Intinzându-se pe un şirag de conuri vulcanice şi spălat de apele a două porturi, oraşul Auckland se poate considera binecuvântat din punct de vedere geografic. Coasta stâncoasă adăposteşte multe golfuri şi plaje, astfel încât locuitorii oraşului trăiesc destul de aproape de mare, iar în porturi sunt o mulţime de iahturi. 

Adăugând acestui peisaj marin un climat blând, o economie robustă şi toate atrac­ţiile unui oraş mare, nu e de mirare de ce aproape o treime din neozeelandezi au ales să locuiască aici. Deşi puterea politică se exercită oficial din Wellington, oraşul Auckland este motorul economiei ţării, datorită unei concentrări de bunăstare, educaţie şi industrializare.

Auckland este în acelaşi timp şi cel mai mare oraş polinezian din lume. Alături de maori, în Auckland au venit, în număr mare, locuitori ai insulelor din Pacific – Samoa, Cook, Tonga, Niue, etc. Luând în considerare şi o importantă migraţie din Asia, se poate spune, pe bună dreptate, că Auckland este un oraş cosmopolit, chiar dacă are o populaţie relativ puţin numeroasă, de numai 1,3 milioane de locuitori.

Oraşul e situat pe un istm, între Oceanul Pacific şi Marea Tasmaniei, ce are lăţimea de numai 1,6 km în cea mai îngustă zonă.

Aici s-ar fi oprit canoele maorilor, care şi-au continuat apoi drumul pe uscat. Capitală a coloniei britanice pentru scurt timp, la mijlocul secolului al XlX-lea, Auckland pierde acest statut în favoarea oraşului Wellington, în 1865. Cu toate acestea, dezvoltarea sa a continuat.

Auckland se caracterizează printr-o mare extindere urbană. Are o suprafaţă de 40 km, de la dealurile Bombay, în sud, până la Orewa, în nord. Metropola Auckland include patru mari arii urbane: Auckland City, pe malurile sudice ale Portului Waitemata, Nord Shore City spre nord, peste pod, Manukau, în jurul Portului Manukau, la sud, şi Waitakere, la vest. Oraşul e înconjurat de păduri şi ape, locuri unde se pot face excursii interesante de o zi, în vest, spre culmile Waitakere, şi la est, spre insulele din Golful Hauraki.

Mulţi turişti străbat în grabă Aucklandul, dar acest oraş străjuit de ape şi munţi oferă nenu­mărate puncte de atracţie. Explorarea zonei va scoate la lumină modernitatea Noii Zeelande.

Cu un port splendid şi un climat blând, oraşul Auckland atrage un număr crescând de rezidenţi şi de vizitatori, deopotrivă. De departe cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, acesta este şi un punct cen­tral al vieţii culturale a ţării. Amestecând influenţe engleze şi polineziene, Auckland oferă o varietate de activităţi, locuri de servit masa şi o viaţă de noapte intensă. Moştenirea victoriană, suburbiile, vulcanii inactivi şi o faleză dinamică îl fac unul dintre marile porturi de la Pacific.

 

Centrul oraşului

Zona de afaceri a oraşului Auckland spune povestea a două oraşe. Centrul tradiţional este Queen Street, care porneşte de la terminalul pentru feribot şi urcă apoi pe deal, spre şoseaua Karangahape. Numită odinioară Golden Mile (mila de aur), Queen Street este în ziua de azi mai degrabă Olden Mile (mila veche), multe dintre clădirile semeţe găzduiesc în prezent fast-fooduri şi mici magazine.

Cu toate acestea, vechea parte a oraşului oferă ocazii interesante de shopping, în special pe străzi­le laterale, precum High Street.

Faleza dezvăluie noua faţă a Aucklandului. Oraşul Velierelor îşi datorează această restructurare iahtingului. Uriaşa reabilitare şi dezvoltare a infrastructurii a survenit după ce Noua Zeelandă

cucerit Cupa Americii, în 1995. în mijlocul manifestărilor de bucurie naţională s-au născut planurile de remodelare a oraşului, pentru ediţia din 2000 a întrecerii.

Viaductul Basin găzduieşte iahturile de concurs pe faleză, la vest de terminalul pentru fe­riboturi, devenind un punct de interes datorită restaurantelor şi a celei mai pline vieţi de noapte din oraş. Spre vest, spre cheiul vechi şi zonele comerciale, continuă să apară noi apartamente elegante.

La celălalt capăt al falezei, lângă ve­chea gară, clădirile de apartamente ieftine pot fi considerate o piaţă numai bună pentru planificarea urbană, însă, şi în acest caz, oraşul priveşte spre întinsele ţinuturi de apă, pentru inspiraţie.

Muzeul Naţional Maritim sărbătoreşte moş­tenirea navală a Noii Zeelande, de la primii exploratori polinezieni la eroii Cupei Americii. Multe galerii şi vase oferă o prezentare detaliată, iar pentru câţiva dolari în plus, poţi face o croazieră prin port, la bordul gabarei „Ted Ashby”, construită în stil tradiţional, sau pe un vapor cu aburi.

Pentru vizitatorul care nu călăto­reşte cu iahtul, Ferry Building (clădi­rea terminalului pentru feriboturi) – acolo unde Queen Street întâlneşte marea – este poarta de acces către portul Waitemata. Numeroase croaziere încep de aici, deşi cea mai ieftină modalitate de a călători pe apă o reprezintă feribotul de la Devonport (vezi pag. 66), o excursie încântătoare şi obligatorie pentru toţi cei care vizitează Aucklandul.

Urcând spre sud, pe Queen Street, întâlnim un reper important – Britomart (Queen st. nr. 12) – odinioară principalul oficiu poştal, acum un punct important al transportului în co­mun din Auckland, puţin mai sus de terminalul pentru feriboturi, în Britomart a fost introdusă şi o staţie de tren (reamplasată), într-o încercare de a îmbunătăţi reţeaua feroviară încă limitată din Auckland.

De la momentul restaurării şi al transformării saleîntr-un loc de întâlnire a artelor; clădirea primăriei, situată la jumătatea Queen Street, găzduieşte evenimente culturale de elită. Ea străjuieşte cu impetuozi­tate intrarea în Piaţa Aotea, un loc primitoi; ce găzduieşte manifestări importante, de la adunări politice la festivaluri şi pieţe de weekend Piaţa este flancată de clădirea modernă a Centrului Aotea 09/309-2677), cel mai Important centru de spectacole din ţară Acesta face parte din Edge Public Arts Enterprise, ce include şi Teatrul Civic (Civic Theatre), aflat în apropiere, la intersecţia dintre Queen Street şi Wellesley Street Teatrul Civic este o capodoperă a artei deco, fiind marea doamnă a instituţiilor de gen
din oraş. Teatrul este faimos pentru tavanul pe care este pictat cerul înstelat, exact aşa cum eraîntr-o seară de aprilie, la ora 10.

Se pare că nici un oraş de pe malurile Pacificului nu este complet fără un turn înalt, ascuţit precum un ac, care să depăşească celelalte clădiri. Varianta din Auckland a acestuia este Tumul Sky (Sky Tower). De la o înălţime de 328 m, el domină orizontul zi şi noapte. Cu ajutorul unui lift se poate urca până aproape de vârful de unde poţi admira panorama oraşului. Cei în căutare de senzaţii tari pot merge mai departe, pentru un plonjon plin de adrenalină de pe turn: coarda elastică sau bungee-jumping – o invenţie a neozeelandezilor Tumul este parte a complexului Sky City, ce mai găzduieşte un cazino, un hotel şi locuri de distracţie.

Cultură din belşug- Cultura a pus stăpânire şi pe centrul oraşului, iar Galeriile de Arta din Auckland (închise pentru renovare până În2070) au o colecţie diversă, chiar dacă e modestă, de lucrări din arta occidentală, de la picturi renascentiste şi olandeze până la lucrări în stil cubist, bogat reprezentate fiind tablourile picto­rilor englezi din secolele al XVIII- lea şi al XlX-lea. Piesele centrale sunt, fără îndoială, portretele maori ale lui Charles Goldie (născut chiar în Auckland) şi Gottfried Lindauer. Colecţia de artă include tabloul lui Goldie, din 1898, intitulat „Sosirea maorilor în Noua Zeelandă”, ce reprezintă primele canoe. Acesta a fost criticat de reprezentanţii maori drept o denigrare pakeha (euro­peană) împărţită în două clădiri.

Galeria principală (Main Gallery) găzduieşte cea mai mare parte a colecţiei permanente, iar peste drum, Noua galerie (New Gallery) găzduieşte arta contemporană, fiind şi locul unde sunt prezentate expoziţiile importante.

K Road şi mai departe

Queen Street se termină la intersecţia cu K Road, aşa cum localnicii îi spun şoselei Karangaha- pe, care şerpuieşte pe înălţimile ce străjuiesc centrul oraşului. Maga­zinele de pe K Road merită să fie vizitate, o combinaţie de farmec sordid cu istorie. Artera a suferit multe schimbări din vremea primelor aşezări, când bisericile concurau pentru o poziţie mai bună, şi până în zilele sale de glo­rie, din anii ’60-70. Acum, parte a combinaţiei de pe K Road sunt şi restaurantele asiatice. Deşi magazi­nele pentru adulţi au dispărut din peisaj, pe K Road există locuri ce reamintesc de vremurile în care pe aici se întâlneau celebrele felinare roşii.

K Road se termină la intersecţia cu Ponsonby Road, una dintre arterele Aucklandului vestită pentru restaurantele şi cafenelele sale. Suburbia istorică din Ponsonby s-a scuturat de eticheta de mahala în anii 70, atunci când aici s-au mutat artişti şi studenţi. Acum prosperă, Ponsonby are vile în stil victorian, a căror renovare a costat o avere, şi străzi pe care e o adevărată plăcere să te plimbi în zilele însorite.

Una dintre suburbiile mai apro­piate, Newmarket, situată chiar sub Pamell, este o zonă în care comerţul şi magazinele de modă sunt înflori­toare. Trenurile navetă ajung aici din Britomarţ centrul oraşului. La est de Newmarket se află Remura, sub­urbie elevată, considerată cea mai selectă zonă din Auckland Buticurile şi magazinele de aici, de tip outleţ oferă lucruri de calitate, bineînţeles mai scumpe.

Parnell

Situat la est de centrul oraşului, Pamell este cea mai veche suburbie a Aucklandului. Vilele sale, construite din lemn, reprezintă proprietăţi imo­biliare foarte căutate. Restaurante şic, baruri şi magazine se înşiră de-a lun­gul arterei principale, Pamell Road, unul dintre cele mai căutate locuri pentru servit masa din Auckland în centrul suburbiei se află Parnell Vil- lage, un labirint de buticuri, galerii şi restaurante, situate de-a lungul unui drum făcut din lemn, ce trece prin faţa cheiului.

 

Una dintre principalele clădiri istorice din Parnell este biserica St. Mary (420-432, Parnell Road), construită între anii 1886 şi 1897, în stil gotic. înaltă, având un interior cu adevărat impresionant, este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din lemn din Noua Zeelandă. Ea este situată chiar lângă Holy Trinity Cathedral (Catedrala Sfânta Treime).

Clădirea Kinder House (2 Ayr St., închisă duminica) a fost construită pentru a servi drept casă directo­rului Şcolii Elementare a Bisericii Angliei. Numită după primul ei locatar, dr. John Kinder, clădirea din piatră, cu 2 etaje, adăposteşte un muzeu unde pot fi admirate acuarelele şi unele dintre primele fotografii făcute de acesta.

Câteva case mai jos, încântătoarea clădire Ewelme Cottage (14 Ayr St., închisă luni şi marţi) este un bun exemplu de vilă construită din lemn, în stil colonial. Ridicată în 1863 pentru destrăbălatul vicar Vicesimus Lush, a fost locuită de familia acestuia până în 1968.

La depărtare faţă de Parnell Road, Maunsell Road duce la Auckland Domain (20 Park Road), o întin­dere verde, de 75 de hectare, ce mărgineşte oraşul. Situate printre grădini şi terenuri de cricket, sere­le Wintergarden, pline de plante exotice, sunt două construcţii boltite ce încadrează o grădină în stil victorian. Aici, o potecă te poartă printre varietăţile de ferigi ce cresc în diferite locuri în Noua Zeelandă. Chiar în faţă, cafeneaua Wintergarden Pavilion este locul ideal unde poţi servi ceaiul.

Sus, pe dealul din Auckland Domain, se află una dintre princi­palele atracţii ale oraşului, muzeul Auckland. Deşi muzeul Te Papa din Wellington, cu interiorul său modem şi spaţios, este considerat cel mai bun din ţară, el pare aproape gol în comparaţie cu colecţia celui din Auckland. Dar şi acesta se poate lăuda cu un sediu impresionant, după ce a fost mutat în clădirea solidă, în stil neocolonial, a Muzeului Memorialului de Război, din Auckland. Printre punctele forte ale colecţiei acestui muzeu se numără exponate de preţ ale culturii maori, artefacte din zona Pacificului, schiţe ale străzilor din Auckland, din 1866. Spectacole maori (11 am, după-amiaza, 1:30 p.m., $$-$$$), în care se îngemănează dansul, cânte-

 

Plimbare prin Auckland

Cel mai potrivit loc pentru a-ţi începe excursia prin Oraşul Velierelor este faleza, de unde te poţi îndrepta spre interiorul oraşului, unde ţi se dezvăluie patrimoniul acestuia. Punctul terminus al excursiei este vechea clădire a guvernului, o amintire din vremea când Auckland era capitală.

Incepe-ţi turul la Ferry Building O/ clădită în 1912, de unde feriboturile pornesc prin suburbiile oraşului, către coasta nordică şi către insulele din Golful Hauraki, printre care Rangi- toto şi Waiheke. Această clădire găzduieşte şi câteva dintre cele mai bune restaurante de pe faleza Aucklandului.

Spre vest, pe chei, clădirile Princes Wharf, reabilitate şi stilizate după un vas de linie, cu­prind apartamente exclusiviste, hotelul Hilton, restaurante şi baruri. Merită să te plimbi de-a lungul cheiului pentru a vedea al cui vas de lux este ancorat în port în săptămâna respectivă.

Viaductul Basin 0 este bunicul ultimelor clădiri reabilitate de pe faleză. Câştigul nu a venit de unde se spera, Cupa Americii, ci din partea marilor dezvoltatori şi a vieţii de noapte din Auckland – Viaductul Basin, fiind plin de baruri şi restaurante, oferă o privelişte ce face toţi banii.

Plimbă-te de-a lungul Viaductului Basin până la Market Square, loc unde era odinioa­ră piaţa oraşului. Mai la vest, continuă lucrările de construcţie a noii clădiri de apartamente, în faţa cărora ancorează iahturi scumpe, la-o la stânga apoi, pe Customs Street West, stradă pe care se află vechea, dar încântătoarea clădire a băilor, Tepid Baths, construită în 1914. în trecut, erau bazine cu apă sărată, separate pe sexe. Acum însă, clădirea are o altă faţă, oferind bazine cu apă dulce, un spa şi saună

Mai departe, de-a lungul Customs Street West, colţ cu Albert Street şi vizavi de Downton Shoping Center, se află vechea clădire a Vămii, Old Customs House 0, construită în stilul Renaşterii franceze, în 1888, ce găzduieşte, din 1997, o serie de magazine. Odinioară a fost sediul mai multor organisme guvernamentale, precum Native Land Court (Tribunalul ţinutu­rilor natale) şi Office of the Sheep Inspector (Biroul inspectorului turmelor de oi).

La următoarea intersecţie, ia-o la dreapta, pe Queen Street. La nr. 34-40 se află Queens Arcade Q, pasajul de modă veche, în’stil victorian, imagine de suflet a Aucklandului. Acesta găzduieşte magazine unde poţi găsi obiecte lucrate de mână, cadouri şi multe altele. Printre acestea se numără magazinul de muzică Marbecks, o adevărată instituţie a Aucklandului încă de la inaugurarea sa, în 1934. La următorul colţ se află Fort Street, al cărei nume iniţial era Fore Street (fore=proră), deoarece, în trecut, pe aici trecea linia ţărmului. în pieţele existente, marfa era descărcată din corăbii în bărci, iar maorii vindeau fructe şi legume.

Printre clădirile istorice de pe Queens Street se numără şi clădirea Băncii Noii Zeelande 0 în stil neoclasic, situată la nr. 125. La momentul inaugurării, în 1867, era considerată cea mai rafinată clădire a vremii, acest loc fiind ocupat acum de Tower Shopping Center.

Mai departe de Queen Street, se află Vulcan Lane, denumită aşa datorită cuptoarelor fierarilor care lucrau în trecut aici. Traversează High Street, spre piaţa Freyberg, numită după Lordul Freyberg, remarcabil militar şi guvernator – general între anii 1946-1952, apoi spre Courthouse Lane, o piaţetă cu dale de piatră, amintind de Roma.

Acest loc de servit masa „al fresco” (în aer liber) avea odinioară, drept în faţă, clădirea pri­mei Curţi de Justiţie şi a primei secţii de poliţie din Auckland. La dreapta, spre cafenele, urcă spre Kitchener Street şi plimbă-te prin Albert Park O, străbătut de Bowen Avenue şi prins între Universitate şi restul oraşului.

Galeriile de artă din Auckland se află în colţul din sud-vestul parcului, iar în partea de est a acestuia este clădirea impozantă Old Arts Building (1926), unul dintre edificiile cele mai izbitoare ale Universităţii, având un turn cu ceas, în stilul artei lui Gaudi. în spatele Old Arts Building se află vechea clădire a guvernului, Old Government House Q, un palat contruit din lemn, cu o faţadă din piatră falsă şi un portic.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.