Avignon, Franta: istoria si atractiile acestui oras

Despre Avignon

O scurta istorie a Avignon

Avignon se afla intr-un cot al fluviului Ron, la circa 95 km nord-vest de Marsilia. Desi are suprebe monumente medievale si a devenit celebru pentru podul din cantecel, nu e o piesa de muzeu, ci un oras viu si energic. Supranumit “orasul papilor”, Avignon a fost un important oras papal. In 1309, Clement al   VI-lea, papa francez, a fugit aici din cauza tulburarilor politice din Roma. In 1335, al treilea papa din Avignon, Benedict al XII-lea, a inceput sa construiasca vasta fortificatie Palais des Papes, finalizata de succesorul lui, Clement al VI-lea, doua decenii mai tarziu.

Palatul este impartit in doua de Marea Curte: O parte a cladirii este austera , iar cealalta pastreaza indicii clare pentru viata seculara luxoasa pe care o ducea Clement al VI-Lea. Palatul a fost profanat in timpul Revolutiei Franceze, iar comorile i-au fost furate, insa dimensiunea incaperilor, frescele si mozaicurile ofera indicii asupra luxului de odinioara.

Principalele atractii turistice ale Avignon

Langa palat se afla catedrala Notre Dame des Doms ,o cladire in stil romanic, partial refacuta in sec. al XV-lea. Nu departe se gaseste Petit Petit Palais, unde au locuit papa si Curtea sa inainte de construirea marelui palat. Aici exista acum o superba colectie de arta italiana din Renasterea timpurie ,inclusiv tabloul Fecioara cu pruncul, de Boticelli.

notre-dames-de-doms

De pe meterezele scunde ale orasului poti ajunge la ce a mai ramas din Pont St. Benezet. Acest pod a fost construit la inceputul secolului al XIV-lea, dar s-a prabusit, iar in sec. al XVIII-lea aproape a fost luat in intregime de apele fluviului. Acum poti sa te plimbi, sa vorbesti, sa dansezi sau sa canti pe ruinele sale.

Alte obiective interesante sunt:  Muzeul Palais du Roure, Rocher des Doms, Musee Calvet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie: 501 locuri minunate, Editura litera, 2016

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.