Baeza: Ghid de vacanta in Andaluzia

Desi mai saraca in atractii turistice, Baeza are cateva structuri renascentiste, mai degrabă civice decât domes­tice, şi toate construite dintr-o frumoasă piatră aurie. Monumentele din Baeza sunt mult mai bine integrate în oraşul modern decât cele din Ubeda, ceea ce face localitatea mai plăcută şi arătând mai puţin a muzeu. Uleiul de măsline este la fel de delicios.

                                                     Catedrala Santa Maria

In secolul al Xlll-lea, Baeza a devenit capitala Guadalquivirului de Sus, înainte ca provincia Jaén să fie cuce­rită. Ca şi Úbeda, a atins apogeul în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, când a fost construită universitatea şi a fost transformată catedrala. Aceasta domină zona înaltă din partea de est şi este un bun punct de pornire pen­tru o plimbare. în interior, suie-te în clopotniţă pentru a te bucura de pri­veliştea asupra oraşului şi a zonei rurale. Nu rata galeriile mudejare cu cele patru capele cu inscripţii arabe, ecouri ale moscheii care ocupa cândva acest loc. în exterior, opreşte-te pentru a admira cele mai vechi elemente ale catedralei, Puerta de la Luna din secolul al Xlll-lea şi fereastra circulară gotică. în faţă este frumoasa fântână Santa María, con­struită în secolul al XVI-lea de către Ginés Martínez, care a conceput şi conductele de apă din Baeza.

La câţiva paşi spre vest, în Piaza Santa Cruz, se află cea mai impresio­nantă clădire din Baeza, excepţionalul Palacio de Jabalquinto. Faţada este o capodoperă de sculpturi delicate în stil gotic flamboaiant, cu ornamente în formă de diamant. Ea a fost comandată de Juan Alfonso de Benavides, un văr al lui Fernando al V-lea de Aragón. Lucrările de restaurare te vor împiedica să vezi patioul interior, dar încearcă să arunci o privire pe furiş la somptuoasa scară barocă dintr-unul din colţuri.

                                                             Palacio de Jabalquinto

Vizavi, pătrunde în mica şi încân­tătoarea Biserică Santa Cruz (Plaza de Santa Cruz, deschis sporadic), cons­truită în 1227, în stil romanic târziu. Printre urmele de fresce, uită-te în interiorul arcadei, în partea stângă a altarului pentru cea a lui San Sebastián, continuând să arate sfântă, în ciuda cascadei de săgeţi. O altă clădire impresionantă din această piaţă este vechea universi­tate, fondată în 1538.

Centrul social al oraşului este Plaza de la Constitución, de formă ovală, situată la poale. Alte clădiri renascentiste se găsesc în partea de nord pe Calle de San Pablo; un alt loc atrăgător este Plaza de los Leones (Piaţa Leilor), denumită după fântâna din centrul său.

                                                              Plaza de los Leones

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.