Bilbao: Impresii, poze si detalii importante despre vacanta in Spania

Impresii din Bilbao

 

De la inaugurarea Muzeului Guggenheim, in 1997, Bilbao a cunoscut o renastere culturala si o crestere a numarului de turisti. Aproape jumatate din populatia Euskadi traieste in marele Bilbo (un milion de persoane), iar orasul a devenit vital pentru economia Spaniei. Arhitecti celebri precum Cesar Pelli, Calatrava, Isozaki, Legoretta, Foster si Zaha Hadid si-au lasat amprenta aici.

Principalele obiective turistice din Bilbao

 

Orasul a luat fiinta in anul 1300. Pozitia sa pe estuarul navigabil al Rio Ibaizabal l-a facut important pentru comert, pentru exportul marfurilor castiliene. In zilele noastre, vechiul santier naval si docul de la Abandoibarra formeaza un centru cultural cu o alee de sculpturi lunga de 3 km, Muzeul Guggenheim, noul pod al lui Pedro Arrupe si noi hoteluri

In cealalta parte a  orasului Bilbao, strazile intortocheate ale casco viejo (orasul vechi) , din jurul Catedralei au primit un nou suflu.

 

Muzeo Vasco prezinta aspecte ale culturii Tarii Bascilor.La cativa pasi departare se afla Plaza Nueva, cu numeroase cafenele si magazine alimentare. In spate se ridica dealul Artxanda,un parc de agrement unde se poate ajunge cu funicularul. Pe tarmul raului, aproape de Puente del Arenal se afla Teatro Arriaga. O mare parte a casco viejo este numai pentru pietoni si marginit de multe tapas bars (tip de restaurante fast-food specifice Spaniei).

 

O noua linie de tramvai paralela cu tarmul leaga acest cartier cu Abandoibarra. Intre ele se intinde cartierul din sec.al XIX-lea din Bilbao si Gran Via – sediu al institutiilor financiare si al magazinelor de lux din Bilbao. Aceastaartera se intinde pana in vest, in Parque Dona Casilda de Iturriza, parc invecinat cu cladirea renovata a Museo de Bellas Artes. In muzeu se gasesc operele pictorilor Aurbaran, Ribera, El Greco, Van Diyck, Goya, Gauguin, Chillida, Tapies si Bacon.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.