Bologna: Tot ce trebuie sa stii despre vacanta ta perfecta in Italia

O vacanta in Bologna este la indemana oricui. Cursele low cost atat de dese de pe Aeroportul Otopeni din Bucuresti cu sosire directa pe Aeroportul Gugliemo Marconi din Bologna iti vor facilita o vacanta in Italia chiar si la un buget mai redus. La Bologna mergi in primul rand sa mananci. Mancarea din Bologna are reputatia de a fi cea mai buna din Italia, de unde si porecla orasului capatata prin traditia istorica, fiind supranumita si ” la Grassa“, sau grasana. De asemenea, Universitatea de aici, este una dintre cele mai vechi din Europa, fapt pentru care orasul si-a luat neoficial titlul de La Dotta.

Impresii din Bologna

Centrul Bologniei este un ghiveci de arcade de caramida, turnuri, palate si muzee fascinante. Este un oras cu o impresionanta energie culturala, in permanenta animat de festivaluri, programe de teatru, conecerte muzicale sau evenimente estivale. Cu toate acestea, Bologna este, in mod cu totul suprinzator ignorata, atractiile ei culinare si culturalefiind mai cunoscute de catre italieni de catre turistii straini, acestia fiind tentati sa treaca prin aceste locuri fara sa se opreasca.

Pozitia centrala a Bologniei a constituit din cele mai vechi timpuri puterea sa- soselele si caile ferate aduna aici tot Nordul Italiei. De pe vremea etruscilor sau chiar mai devreme, istoria timpurie a Bologniei are un tipar: invadata de gali in sec IV I.Hr, cucerita de romani, apoi devastata de barbari. Intre anii 1300 si 1500 a prosperat ca oras independent, fiind plasata de catre istoricii de la acea vreme in primele 10 orase.

Atractiile Bologniei

Pentru un oras atat de mare, centrul medieval al Bologniei este unul surpinzator de mic- poti vedea obiectivele importante intr-o singura zi. Majoritatea punctelor de interes, inclusiv cafenele si magazine, sunt aliniate in Piazza Maggiore si Piazza Nettun, sau Fantana lui Neptun, o lucrare din bronz. Merita sa arunci o privire si asupra Palazzo Comunale, care nu este altceva decat o constructie uriasa din diferite perioade, al carei muzeu modest numit Colezzioni Comunali D’Arte, contine picturi ale unor artisti ce acopera o perioada de cateva secole.

                                                             Piazza Maggiore

Cele mai frumoase cladiri sunt in Piazza Maggiore, sunt Palazzo del Podesta, din secolul al XIII-lea si magnifica biserica San Petronio. Aceasta biserica, cea mai mare din acest oras, este inchinata Sfantului Petronio, patronul orasului Bologna. Biserica este atragatoare si pe interior, unde atentia iti va fi furata de boltile gotice ale navei, parte a schemei arhitectonice care o face sa fie cea mai faimoasa biserica construita pe structura de caramida.

                                                       Biserica San Petronio

Domul baroc, sau Catedrala, din Nordul Piazza Nettuno, este o strcutura ca dezamageste oarecum. Nu acelasi lucru se poate spune despre Museo Civico Medievale, care se afla vis a vis, care contine o colectie de prim rang de arta medievala si de alte lucrari renascentiste.

                                                    Catedrala San Gimignano

Muzeul arheologic al Bologniei este loicalizat la est de San Petronio. Asemenea multor muzee similare din Italia, colectia de la Museo Civico Archeologico este slab reprezentata, iar exponatele sunt atragatore doar pentru specialisti.

La sudul muzeului este Palazzo dell’ Archiginnasio construit de nuntiul papal pe locul in care ar fi trebuit sa fie transeptul nordic al Bisericii San Petronio. Timp de mai multe secole palatul a facut parte din prestigioasa universitate a Bologniei, unde si astazi merita sa vizitezi frumosul Teatro Anatomico din anul 1637, pe vremuri vechea sala de distractii a facultatii, decorata cu superbe lambriuri.

Uneori este greu sa rezisti privelistilor pe care le ofera orasul, iar in Bologna cele mai frumoase panorame le poti vedea dintr-unul dintre torri pendenti sau turnurile inclinate, care sunt amplasate chiar in partea estica a Piazza Nettuno. Torre Garisenda si Torre degli Asinelli sunt doar doua din cele cateva turnuri medievale care au supravietuit din cele peste 180 care se iteau in trecutul glorios pe cerul Bologniei.

 

                           Torre Garisenda si Totte Degli Asinelli

 

Inainte de a parasi zona din jurul turnurilor, arunca o privire la Palazzo della Mecanzia, aflat in Piazza Mercanzia din apropiere. Se numara printre cele mai frumoase piese arhitectonice gotice.

                                                             Palazzo della Mecanzia

 

La cateva minute de mers pe jos, pe Via Zamboni se gaseste San Giacomo Maggiore, o incantatoare biserica in stil romanesc-gotic. Principalu motiv pentru a o vizita este sa vezi Capella Bentivoglio, din capatul culoarului nordic, familie care a condus odata Bologna.

                                                           Cappella Bentivoglio

 

San Stefano nu este doar o biserica, ci mai multe, parte a unui frumos complex monahal mentionat pentru prima data in anul 887, care initial cuprindea cel putin 7 biserci separate.

                                                                San Stefano

De asemenea, daca sunteti pasionati de fotbalul italian, puteti face din timp rezervari la un meci din Seria A Tim pe clasicul stadion Renatto Dall’ Ara pe care activeaza echipa de prima divizie Bolgna FC.

                           Stadionul Renatto Dall’ Ara din Bologna

Harta turistica Bolognia

                                                      Harta Turistica a orasului Bologna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.