Brexit: noi efecte negative asupra sistemului financiar englez! God save the Queen

 

O eventuala iesire a Marii Britanii din spatiul economic european ar putea antrena efecte negative suplimentare asupra economiei engleze. Noi am analizat scenariile realizate de Bloomberg pe acest subiect si am identificat noi efecte asupra sistemului financiar englez. Intr-un articol anterior despre BREXIT, aminteam de faptul ca economia Marii Britanii se bazeaza pe speculatii financiare, si foarte putin pe economia reala (chiar daca englezii sustin ca ei sunt un popor “harnic”). Aproape 60 % din PIB -ul Angliei provine din banci, burse si alte activitati derivate ale pietelor financiare.

La momentul inintial al iesirii din Uniunea Europeana, Marea Britanie pierduse deja din primele zile capitaluri impresionante din piata financiara, bursa pierzand atunci lichiditati in valoare de 400 mld lire. Necazurile continua. Iesirea ar putea costa bancile alte 40 mld. de lire sterline. In acst context, un sector cheie al economiei engleze ar avea din nou de suferit. Companiile componente ale sistemului financiar britanic fac presiuni asupra decidentilor politici de la Londra ca acestia sa obtina in cadrul negocierilor cu mai marii UE un statut special. In acest sens, ultimul raport al The City Uk avertiza ca in cazul acestui scenariu 70.000 de englezi isi pierd job-urile. Executivii din industria financiar-bancară au ameninţat că îşi vor muta business-urile în afara Marii Britanii dacă Regatul Unit nu va reuşi să obţină un acord care să le permită furnizarea de servicii clienţilor europeni direct din Londra.

De cealalta parte, liderii guvernelor UE sunt nemultumiti de practicile premierului britanic Theresa May in ceea ce priveste negocierile de iesire din UE.  May a declarat duminică pentru prima oară că va declanşa planul de doi ani de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017 şi a declarat pentru BBC că prin acest anunţ speră că va ajuta ţările din UE să permit discuţii preliminare care să asigure o tranziţie uşoară. Aceste solicitari nu sunt vazute cu ochi buni intre mai marii UE, in conditiile in care ei au anuntat anterior ca pentru demararea procesului de iesire, insasi May trebuie sa invoce art. 50 al Tratatului de la Lisabona. In acest context, nu vom avea un divort amiabil, ci mai degraba o ruptura violenta. Vice prim-ministrul pentru afaceri externe al Lituaniei a anunat deja planul reiterat in UE- Nu vor fi negocieri de iesire fara o notificare in prealabil.

Pentru ca scenariul londonez sa devina si mai sumbru, amintim ca Lira Sterlina a ajuns astazi la nivelul din ultimii 31 de ani, lucru determinat de ingrijorarea investitorilor cu privire la iesirea acestei tari din UE. Lira sterlină a scăzut cu 0,5%, la 1,2777 dolari/liră în Londra, şi a atins chiar şi 1,2770 dolari/liră, cel mai scăzut nivel din 1985.

 

 

 

 

 


 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.