Capitalismul, desi este cel mai eficient sistem economic nu este insa si perfect. Diagnostic 2050: 10 miliarde de saraci

Acum multi ani in urma, am auzit din gura unui mare economist (nu am sa-i dau numele), cum ca totalul celor care detin 80 % din economia globala, incap intr-un autobuz.

Capitalismul este fara doar si poate cel mai eficient sistem de organizare economica, lucru dovedit de altfel, si asa cum il stim, pare cea mai buna societate inventata de om pana in prezent. El a adus cu el o multime de lucruri pozitive, mai ales in ceea ce priveste aspectele sale sociale, economice si politice ce s-au bazat pe proprietate privata, piata libera sau libertate deplina in a actiona. In aceeasi ordine de idei, el a scos la iveala valorile si ingropat non-valorile, lucruri ce au condus la progrese remarcabile. De asemenea, el a responzabilizat individul si afacerile.

Rolul sau este sa produca orice tip de bunuri si sa ofere orice tip de srvicii isi doresc consumatorii, in orice cantitate, de preferat cat mai mult, cat mai bun si nu in ultimul rand cat mai ieftin, lucru datorat puternicei concurente pe care o creeaza in piata.

Dar asta nu inseamna ca este un sistem perfect.

In inima capitalismului mondial, respectiv in SUA, apar din ce in ce mai multe articole in ultimul timp care atrag intr-un mod alarmant atentia asupra unui aspect esential: datorita faptului ca in cadrul sistemului capitalist, capitalul atrage capital, partea care va prospera semnificativ se va reduce consistent. Astfel, daca in urmatoarele decenii el va functiona in aceeasi forma, practice va “infometa lumea inainte de anul 2050”, asta conform unui articol din Forbes.

Articolul Forbes subliniaza dicrepantele actuale ce vor conduce la adancirea prapastiei dintre cei care isi sporesc proprietatea privata si cei ce sunt la limita de subzistenta.

In Statele Unite ale Americii, cea mai dezvoltata economie a lumii, 15 % din populatie este saraca. Bineinteles, in SUA, saraca este considerata totusi o persoana care castiga doar cateva sute de dolari lunar.

Exista de asemenea o realitate conform careia, Capitalismul a generat o bunastare masiva pentru unii, dar a devastat o  mare parte din planeta, esuand in  asigurarea bunastrarii umanitatii in ansamblu. Intr-un fel, nici nu avea avea cum sa o faca.

Problema ecologica

Concentrat pe consumul masiv de materii prime pentru a putea asigura cererea de piata care a crescut infiorator, a devastat sistemele ecologice aproape intr-un mod apocaliptic.

Doar cateva dintre exemple: Disparitia unor specii cu o viteza de o 100 de ori mai mare decat rata naturala inregistrata in primii 65 de milioane de ani. Din anul 2000 pana in present, s-au pierdut annual cate 6 milioane de hectare padure primara.

Pana in anul 2050 vom fi 50 de miliarde de oameni pe planeta, caz in care revista Forbes se intreaba: “Cum vom putea sa hranim o populatie din ce in ce mai numeroasa, in conditiile unor resurse din ce in ce mai limitate?”

Tema este abordata din perspectiva economica, mai degraba decat din cea ideologica, plecand de la faptul ca la baza crizei stau toate activitatile economice ale sistemului capitalist, de la agricultura intensive, dezvoltarea de infrastructura, pana la consumul la fel de intensive de resurse natural de tot felul.

Ratele impresionante de profitabilitate in marile corporatii

  Analistii Bloomberg, subliniaza ca cele mai aprinse dezbateri se tin in jurul intrebarii daca nu cumva marginile de profit ale corporatiilor ar trebui sa scada de cotele ridicate de astazi.

O scurta privire asupra ultimilor 25 de ani de evolutie a profitabilitatii companiilor din topul Standard and Poors 500, arata ca marginile de profit ale acestora s-au pastrat la varfuri istorice acestea acumuland intr-un mod fabulous.

“Patronii nevazuti”

 Conform unui articol scris de catre Daniel Apostol intr-un numar anterior din Economistul, Managerii institutiilor financiare globale detin circa 70 % din piata de capital. Acesti “ patroni nevazuti” nu au nici o implicare si nici vreo raspundere pentru comunitatile sau tarile in care opereza companiile pe care le detin. Mai mult, sustine Forbes, managementul este concentrat in mainile unei parti extrem de  mici de indivizi

Avansul tehnologic

Tot in cadrul discutiilor despre viitorul capitalismului trebuie remarcate totusi si asumtiile reputatului savant contemporan Stephen Hawking. El aprecia ca pe masura ce tehnologiile avanseaza rapid, asistam la o sporire alarmanta a inegalitatilor economice.

El anticipa un viitor sumbru in conditiile in care, daca masinile vor lua amploare inlocuind astfel munca oamenilor producand toate bunurile necesare, se va accentua prapastia dintre foarte putinii indivizi care vor detine averi uriase si masele enorme de oameni care vor trai intr-o saracie abjecta.

Surse bibliografice: Forbes, Economistul

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.