Capitalismul si Biblia

Intrebare:

Are Biblia ceva de spus in legatura cu Capitalismul?

 

Raspuns:

Cartile scrise in literatura economica definesc capitalismul ca acel tip de organizare economica caracterizat de detinerea proprietatii private sau detinerea corporativa de bunuri de capital, un plan de investitii care este realizat prin decizia luata in mod liber, in functie de nivelul preturilor, un sistem in care distribuirea este determinata de competitia din piata libera. Ei bine, acestea fiind spuse, Biblia nu avea cum sa mentioneze conceptul de capitalism, dar cu toate acestea ea ofera o sumedenie de  idei ce sunt in real acord cu aspectele economice. De exemplu, sectiuni intregi, proverbe sau parabole din Carte, acestea facand referire directa la detinerea sau modul in care tranzactiile economice ar trebui sa se realizeze. Ca atare, in prezentul articol ne propunem sa aratam in ce mod un bun crestin ar trebui sa-si gestioneze finantele. Biblia ofera in acest sens (tinand cont de specificul naturii umane), unele idei pertinente in legatura cu posibilul succes sau chiar eventualul esec al unui sistem economic  in lipsa respectarii acestor norme.

Din cauza faptului ca economia este un domeniu care ocupa o buna parte din activitatile de zi cu zi ale oamenilor si tinand cont de faptul ca (cel putin in cazul societatilor, statelor europene) populatiile impartasesc valorile crestine, Biblia ar putea fi in acest context un ghid benefic. In eventualitatea in care conceptele biblice ar fi utilizate in activitatile economice de zi cu zi, modeul de societate sau guvern care s-ar naste, ar oferi un surplus net in ceea ce priveste moralitatea din piata, mai ales aspectele legate de eliberarea potentialului uman sau evitarea unor esecuri sistemice puse in seama lacomiei. (Un bun exempu in acest sens apare in literatura de specialitate economica in cazul crizei din SUA).

În Geneza 1:28, Dumnezeu spune că noi avem stapanirea deplina a pamantului, deci, liberatatea proprietatii. In acest context, oamenii pot detine proprietati asupra carora isi pot exercita controlul si stapanirea. Din moment ce aceste drepturi sunt acordate, se presupune ca activitatea de schimb a acestora intr-o piata libera nu este interzisa. Cu toate acestea insa, ca urmare a naturii umane (una expusa exceselor si pactului), multe zone de pe planeta au devenit reale exemple de decadere sau raritate. Cum s-a ajuns aici? In ideea in care Dumnezeu a lasat in administrarea oamenilor bunurile sale, crestinii ar trebui sa fie doar buni manageri ai bunurilor aflate la dispozitia lor. Din punct de vedere istoric, piata liberei initiative a furnizat cea mai crescuta libertate pentru oameni cat si cele mai eficiente castiguri economice produse vreodata de catre un sistem. Cu toate acestea, in lipsa unor norme de natura religioasa, natura umana fiind prin excelenta expusa la excese, esueaza in realizarea unui sistem care sa aduca o multumire globala.

Perspectiva crestina asupra unor astfel de aspecte face lumina in acest sens. Astfel se considera, pe langa faptul ca individul este actorul declarat al pietei si infaptuitorul propriilor decizii luate in mod liber, ca acesta cauta sa-si extinda abuziv proprietatea din cauza naturii sale (caderea in pacat). Din punct de vedere istoric, capitalismul a avut o serie de avantaje. S-a eliberat un adevarat potențial economic. El a pus de asemenea, bazele pentru o libertate politică și economică extinsa. Atunci când guvernul nu controlează piețele, atunci există o libertate economică etse foarte probabil ca individul se implica într-o serie de activități antreprenoriale. Capitalismul a condus, de asemenea, la o mare libertate politică, pentru că odată ce s-a limitat rolul guvernului în economie, s-a limitat si sfera de interventie a acestuia. Nu este o intamplare faptul că in cele mai multe dintre țările cu  libertati politice extinse, intalnim cea mai mare libertate economica.

Cu toate acestea, doctrina crestina nu sprijina in totalitate acesta libertate. Se considera ca in spatele acesteia, trebuie sa stea un fel de retinere morala, o dogma, cu ajutorul careia omul sa nu devina subiectul declansarii unor crize financiare sau ecologice. In acest context, conceptele biblice sunt concepute spre a tinti lacomia. Multi dintre contestatarii sistemului capitalist, isi justifica alegerea ca fondata pe seama lacomiei. In acest context, se pune problema daca lacomia este un produs al capitalismului sau daca, aceasta exista in om deja, acesta doar speculand spre a se imbogati peste limite sistemele libere spre a-si atinge scopurile? Si pe acest subiect, descrierea biblică a naturii umane in Ieremia 17: 9, cea din urma varianta pare mai probabilă. Pentru că oamenii sunt păcătoși și egoisti, acestia vor folosi sistemul capitalist pentru a-si satisface lăcomia. Dar asta nu este atât de mult o critică a capitalismului, deoarece este o realizare a condiției umane. Scopul capitalismului din perpectiva biblica nu ar fi acela de a schimba oamenii răi, ci pentru proteja transformarea acestora. Capitalismul este un sistem în care oamenii răi pot face mai putin rau si oamenii buni au libertatea de a face fapte bune.

In concluzie, nu trebuie sa damnam sistemul Capitalist si principiile sale, ci doar sa credem ca in conditiile sale, unele de maxima liberate (pe care poate nu o vedem mereu, dar pe care chiar ne-o dorim), acesta poate functiona prin insasi persoanele morale. Asa, s-ar putea evita crizele. Din aceasta noua perspectiva, totul pare un joc: Ai libertate, proprietate, intri in anteprenoriat, si in contextul in care reusesti prin mijloacele proprii, trebuie doar sa gandesti ca mecanismele prin care ai reusit nu sunt decat piesele unui joc corect.

Din pacate, doar mijloacele de constrangere de acest tip, pot garanta ca persoana nu isi va satisface in mod abuziv Eu-l…din pacate, asta e natura umana

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.