Cartagena- Impresii, poze si detalii importante din perla Murciei

Portul Cartagena, situat în Costa Cálida din Marea Mediterană, a fost apreciat încă din vremea cartagineză. Datorită poziției sale strategice pe coasta Murcia, a fost locuită de mai multe culturi care și-au lăsat amprenta asupra patrimoniului său artistic. Un tur al loculurilor sale și muzeele  ne va atrage în istoria unui oraș strâns legat de mare.

Această enclavă maritimă era deja cunoscută cartaginezilor și romanilor, iar astăzi numele ei provine din latină, Cartago Nova. Cartagena s-a aflat sub dominație arabă până când Ferdinand al III-lea cel “sfânt” l-a recucerit și l-a încorporat în împărăția Castiliei. Portul său a jucat un rol cheie în războiul de succesiune și cel peninsular.

Centrul istoric al Cartaginei

Bogatul patrimoniu cartaginez se întinde pe țărmurile portului său de agrement. Muralla del Mar (“Zidul Mării”), construit de Charles III (secolul al XVIII-lea), delimitează vechiul cartier. O privire spre Marea Mediterană dezvaluie un element care este în mod clar legat de mare: prototipul submarinului creat de către inventatorul din Cartagena, Isaac Peral. În plus, Muzeul Național de Arheologie Subacvatică ARQUA (la Paseo Alfonso XII, 22) găzduiește Centrul Național de Cercetări Arheologice Subacvatice. Constatările de pe ecran dezvăluie aspecte ale construcției navale, comerțului și navigației din cele mai vechi timpuri.

Muralla del Mar – Zidul Marii

Intrarea în centrul orașului este dominată de Primărie, o bijuterie de arhitectură modernistă datând de la începutul secolului al XX-lea.

Primaria din Cartagena

Catedrala Veche este situată pe Camino del Parque Torres (în spatele zidului Muralla del Mar). Acesta este cel mai vechi loc de închinare din Cartagena (secolul al XIII-lea) și se află pe rămășițele unui teatru roman descoperit în 1987. Această construcție datează din secolul I d.Hr., iar împreună cu teatrul din Mérida este una dintre cele mai importante din Spania. Elementele găsite pe acest site pot fi văzute în Muzeul Teatrului Roman.

Vechea catedrala din Cartagena

Alte exemple de splendoare romana care pot fi văzute în oraș sunt situl arheologic al lui El Molinete, colonia lui Morería Baja și zidul bizantin, care, în ciuda numelui său, este și roman. Este deosebit de important să menționăm Augusteum și Decumanus. Primul conține resturile vechiului forum, a cărui importanță ca clădire publică poate fi văzută din podelele de marmură de lux afișate la fața locului. Al doilea poate fi vizitat pe site-ul din apropierea cartierului Forum Roman, un centru-cheie pentru vizitatorii orașului, care conține diferitele încăperi din băile romane ale orașului. Casa Fortuna, construita in secolul I B.C. și aparținând unei familii bogate, arată cum era viața de zi cu zi în timpul Imperiului Roman.

Vestigiile romane de la El Molinete- Cartagena

Parcul Torres este locul Castelului Concepción. Stând pe un deal, a servit drept cetate pentru cartaginezi, romani, vizigoți, arabi și castilieni, iar acum găzduiește Centrul de vizitatori istoric și medieval Cartagena. Într-adevăr, orașul a avut întotdeauna numeroase clădiri militare defensive. Un bun exemplu este Cetatea Navidad, construită la mijlocul secolului al XIX-lea și astăzi Centrul de vizitatori pentru arhitectura defensivă din Cartagena și Marea Mediterană. De asemenea, merită vizitat Muzeul de Refugiu – Războiul Civil, o serie de galerii care au fost folosite ca protecție împotriva atacurilor aeriene pe tot parcursul conflictului.

Castelul Conception din Cartagena

Cea mai bună modalitate de a afla mai multe despre arhitectura modernistă din Cartagena este să faceți o plimbare de-a lungul Calle Mayor, care duce spre piața Plaza del Ayuntamiento și în miezul zonei înconjurătoare. Aici vizitatorii vor găsi casele Cervantes și Llagostera, opera arhitectului cartaginez Victor Beltrí, a caror caracteristica esentiala sunt balcoanele cu sticlă, lucrate în fier marcate cu reliefuri de bronz ce scot in evidenta figuri alegorice.

Piata Ayuntamiento din Cartagena

Alte clădiri reprezentative ale acestei mișcări artistice includ Casino, Gran Hotel, gara și casele Maestre și Dorda, toate monumentele elegante ale burgheziei care rămân ca dovadă a dezvoltării economice a zonei, una bazata pe minerit și industrie, in perioada dintre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Gran Hotel Cartagena

Mult mai  aristocratice sunt palatele Aguirre  și Pedreño, unul modernist și celălalt în stil neoclasic.

Zidul Punic se află pe Monte Aletes, unul dintre cele cinci dealuri care înconjoară Cartagena. Aceasta este locația Centrului pentru vizitatori acestui sit, datând din secolul al III-lea.
Adunându-se în centrul istoric cu pereți este Arsenalul Militar, a cărui construcție a fost încheiată în timpul domniei lui Charles al III-lea. Pereții aici au singura poartă de intrare în oraș. Mai multe articole interesante din istoria Cartaginei pot fi văzute în Muzeul Naval, situat în vechile Birouri Navale din Paseo de Alfonso XII, care conține o expoziție de instrumente vechi de navigație maritimă, hărți și diagrame de navigație, precum și modele de nave de toate felurile.

Cripta de la Ermita aflata in Zidul Punic din Cartagena

Cartierul de pescuit Santa Lucía merita de asemenea vizitat.

Cartierul de pescari Santa Lucia din Cartagena

Orașul Cartagena are, de asemenea, o varietate de evenimente culturale cheie în fiecare an, cum ar fi festivalul de muzică mondială cunoscut sub numele de “La Mar de Músicas” (Marea de Muzică).
Printre cele mai importante momente se numără festivitățile istorice ale cartaginezilor și ale romanilor în a doua săptămână a lunii septembrie, care comemorează fundația punică a orașului și recucerirea romană.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.