Ce nu au inteles englezii despre Europa? “Europa nu este doar o piata, este cu mult mai mult..” Discursul lui Esteban Gonzales Pons iti face “pielea de gaina” si te face se te simti intr-adevar parte a Batranului Continent

Asa cum am mai afirmat in trecut, nu trebuie sa ne para rau ca englezii pleaca din UE, chiar si in urma unui BREXIT. Ceea ce mi se pare insa dubios in legatura cu plecarea lor, este faptul ca ei nu au inteles Europa ca pe un cumul de valori, ca pe un vector istoric pe care s-au cladit celelate natiuni, lucru pe care-l impartaseau in trecut. Acum, englezul priveste totul “ca pe o piata”, asa ne-au privit si pe noi, restul europenilor: Ce au si ce castigam de la ei? De la europeni..Pai uite ca nu aveti ce castiga englezilor, aici suntem impartiti in doua: unii mai evoluati, cum ar fi nemtii, francezii, Tarile de Jos sau scandinavii…si altii mai in urma, dar care vrem sa ne depasim oarecum conditia. Daca va placea in trecut sa avansati cu PIB-ul in contextul unor natiuni mai nepregatite si mai putin competitive economic, cand ati intrat aici v-ati lovit de fabricile germane, de vinurile frantuzesti, de masinile si moda italienior sau de sistemele sociale si seriozitatea scandinavilor. Asa ca, din schimburile cu noi “europenii”, nu ati castigat suficient, fapt pentru care acum plecati, practic parasiti supra-structurile pe care nu le controlati. Foarte multi dintre cei cu care discut, cred cu tarie ca Anglia, in calitatea ei de super-putere istorica in materie de colonizare (lucru pe care nu-l contest) se va ridica din nou. Personal, nu mai cred asta. In primul rand, nu mai sunt vremurile de atunci, un aspect foarte important de altfel. In cel de-al doilea rand, ei nu ne pot ajuta cu nimic, sunt maestri in a parazita sistemele financiare si mai putin in a construi economiile ca atare, faceau acest lucru in trecut, acum nu. De ce spun asta? In anul referndumului scotian, populatia din Scotia era croita spre iesire dintr-un motiv simplu: PiB-ul londonez era datorat speculatiilor financiare, nu activitatilor sau schimburilor. Chiar daca nu s-a reusit atunci iesirea Scotiei din Regatul Unit, scotienii- in calitatea lor de urmasi ai lui Adam Smith (parintele economiei Moderne si al muncii in sine, autorul celebrei carti Avutia Natiunilor) nu au uitat de asta.

In acest context, declaratia de ieri a lui Esteban Gonzales Pons din timpul celebrarii la Roma a 60 de ani de existenta a UE, m-a inaltat pur si simplu. A vorbit in spaniola lui, poate o limba care cucereste intr-o mai mare masura. Dar nu a fost doar limba, a punctat tot ce era mai important in legatura cu valorile noastre si mai mult, a tintit fix in profilulenglezului de azi, cel care nu intelege  ce a insemnat, ce inseamna si poate va mai insemna UE:

” In Vest este zidul lui Trump, in Est sunt tancurile lui Putin. In trecut am avut razboi, in viitor vom avea Brexit. Astazi, Europa este mai singura decat intotdeauna, dar cetatenii ei nu stiu asta. Din acest motiv, Europa reprezinta cea mai buna solutie si noi nu stim sa explicam asta cetatenilor nostri. Globalizarea ne invata astazi ca Europa este inevitabila, neexistand alternativa la ea. Dar, Brexit-ul ne spune ca ea este reversibila, asta daca privesti in trecut, in istorie. Brexit-ul este probabil cea mai egoista alegere facuta de englezi de la momentul in care Winston Churchill salva Europa cu sangele, sudoarea si lacrimile englezilor. Dragilor, Europa nu este o piata, este un mod de a trai impreuna. A parasi Europa, nu ca si cum ai parasi o piata, este vorba de parasirea unor idealuri comune. Putem avea o piata comuna, dar, daca nu avem idealuri cumune, nu avem nimic. Europa este pacea care a venit dupa dezastrul razboiului. Europa reprezinta in acelasi timp impacarea dintre francezi si nemti. Europa este reintoarcerea libertatii in Grecia, Spania sau Portugalia. Europa este caderea zidului Berlinului. Europa a insemnat caderea comunismului. Europa este intruchiparea bunastarii, este democratie. Europa inseamna drepturi fundamentale. Putem oare trai fara toate acestea? Putem lasa balta toate astea? Pentru o “piata” putem lasa toate astea in spate? .

Superb, sunt mandru ca sunt european !

Esteban González Pons​: Europe is not a market, it is the will…

What a speech! “Europe is not a market, it is the will to live together. Leaving Europe is not leaving a market, it is leaving shared dreams. We can have a common market, but if we do not have common dreams, we have nothing. Europe is the peace that came after the disaster of war. Europe is the pardon between French and Germans. Europe is the return to freedom of Greece, Spain and Portugal. Europe is the fall of the Berlin Wall. Europe is the end of communism. Europe is the welfare state, it is democracy,” Esteban González Pons reminds us today, on the 60th anniversary of the Treaties of Rome. #EU60

Publicată de EPP Group in the European Parliament pe 25 Martie 2017

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.