Cefalu: tot ce trebuie sa stii despre aceasta destinatie a Siciliei

Cefalu se afla la o distanta de 160 de kilometri fata de Messina pe autostrada catre Palermo. Este mai apropiata de Palermo,aflandu-se la doar 75 de kilometri. Cefalu a scapat, in mare parte de auforia constructiilor  moderne, care au distrus imaculata, cândva, zonă de coastă a Siciliei. Fermecător şi compact, acest oraş atrăgător, construit la poalele unei impu­nătoare stânci, are plaje îmbietoare (unele dintre plajele siciliene cele mai căutate de turişti) şi o impunătoare catedrală normandă, ce adăposteşte una dintre cele mai fine reprezentări ale lui Hristos din arta occidentală.

Principalele atractii in Cefalu

Piazza del Dumo  din centrul oraşu­lui Cefalu, este locul ideal pentru a te delecta cu o băutură răcoritoare sau pentru o jumătate de oră de pură relaxare. Piaţa este flancată de palmieri şi dominată de minunata catedrala (1131-1240) a oraşului. Legenda spune că ea a fost construită de către Roger al ll-lea, împăratul roman al Siciliei din secolul al Xll-lea, care, după ce a supravieţuit unui naufragiu petre­cut în imediata apropiere a oraşului, a jurat Fecioarei că-i va înălţa o biserică, în semn de mulţumire pentru că i-a salvat viaţa. Iniţial, această clădire tre­buia să fie cel mai important lăcaş reli­gios la Siciliei, fiind proiectat ca un panteon pentru urmaşii normanzi ai lui Roger al ll-lea. Nici unul dintre aceste două proiecte nu a fost realizat.

Interiorul catedralei este la fel de simplu ca şi exteriorul mare parte rămas neschimbat pentru mai bine de 800 de ani. De remarcat impresionan­tul tavan din lemn şi capitelurile cu influenţe arabe, acestea din urmă fiind adevărate exemple de arhitectură sici- liano-normando-romanescă. Hristos Pantocrater, renumita frescă mozaicată ce împodobeşte absida datează din anul 1148, devenind astfel cea mai veche reprezentare a lui „Hristos bine­cuvântând” din Sicilia, imagine prelua­tă apoi pe întreg teritoriul insulei. La mică distanţă de catedrală se află Muzeul Mandralisca (Via Mandralisca 73, tel. 0921 421 547,55), ce găzduieşte o colecţie de monede, vase de lut, artefacte greceşti şi roma­ne şi remarcabilul tablou „Portretul unui necunoscut” (1472) ce poartă semnătura celui mai eminent artist renascentist al Siciliei, Antonello da Messina (1430-1479).

 

Plajele in Cefalu

Cea mai mare atractie a statiunii Cefalu o reprezinta plaja. Există un șir de plaje de-a lungul coastei de aici, toate aflatae în zona centrala. Cand le veti vedea cu siguranta o sa va placa. Un site de specialitate care centraliza la un moment dat comentariile despre plajele din Cefalu a scos la iveala faptul ca dintr-un total de 492 de pareri si impresii, 459 au acordat un feedback pozitiv, notand plajele cu calificativul excelent. Apele stravezii din Cefalu spala plajele linistitie de nisp fin, locurile de aici fiind ideale pentru innot sau vaslit. In plin sezon festival sunt foarte aglomerate, prea putin probabil sa gasiti locurilibere foarte usor. Plajele sunt, de asemenea, bine organizate pentru cea mai mare parte, cu posibilități de a utiliza dusuri publice , și, de asemenea, posibilitatea de a închiria umbrele și șezlonguri. În ceea ce privește familiile,  există garantia ca acestea isi pot face in Cefalu un sejur linistit intr-o destinație perfectă pe timpul verii.

Am stat in Cefalu o singura zi, in care am stat la plaja. Va pot spune ca plaja mi s-a parut geniala, si perfecta pentru inot. Apa devine adanca foarte usor, fiind una dintre cele mai curate in care am inotat. Vederea catre stanci si orasul vechi iti taie rasuflarea. Noi am facut plaja in zona Lido Poseidon. Deoarece am ajuns aici nepregatiti, fara prosoape de plaja etc. am platit 14 euro pentru 2 persoane (2 sezlong-uri si o umbrela). Am savurat bere siciliana la pretul de 5 deuro.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.