Cele mai inalte 10 capitale din lume

La Paz-Cea mai inalta capitala- Bolivia

Inaltimea fata de nivelul marii la care sunt situate orasele influenteaza o serie de aspecte, pornind de la stilul de viata al oamenilor pana la modul in care sunt construite locuintele lor. Bucuresti este situat la o altitudine care variaza intre 58 si 90 de metri, pe cand la polul opus,orasul situat pe primul loc al acestui top se afla la o inaltime de 3640 de metri.

 

10.Kabul, Afghanistan

Este situat la o altitudine de 1790 de metri, fiind cel mai mare oras din Afghanistan. Are o populatie de 3,3 milioane de locuitori si se afla in continua crestere. Capitala afghana are o istorie de peste 3500 de ani, si mai mereu, de-a lungul istorie a reprezentat un interes pentru toate marile imperii, lucru datorat asezarii strategice.

 

9.Nairobi, Kenia

 

Capitala keniana se afla la o inaltime de 1795 de metri, iar numele provine din expresia “Enkare Nairobi”, care se traduce prin “apa rece”, concept preluat din culura triburilor locale Masai. Capitala a fost fondata in anul 1899, ca statie de tren pe ruta din Mombasa catre Uganda. Nairbi este astazi cel mai mare oras din Kenya, populatia lui depasind cifra de 3,2 milioane locuitori.

 

8.Mexico City, Mexic

Este amplasat la o altitudine de 2240 de metri. Ciudad de Mexico este un important centru economic, industrial, politic si cultural al Americii Latine. Peste 21 de milioane de suflete locuiesc astazi in capitala mexicana, in interiorul unei suprafete de 1500 de kilometri patrati, ceea ce o pozitioneaza pe locul 5 la nivel mondial intr-un top al marilor aglomerari urbane.

7.Sana’a, Yemen

Capitala Yemen este si cel mai mare oras al tarii, cu o populatie de peste 2 milioane de locuitori. Este amplasata la o inaltime fata de mare de 2250 de metri. Populatia sa a crescut rapid daca ne raportam la faptul ca in anul 1911 aici locuiau doar 18.000 de oameni. Sana’a este una dintre cele mai vechi asezari din lume locuite fara intrerupere, iar partea veche a orasului este inclusa pe lista Siturilor Culturale ale UNESCO.

6.Asmara, Eritrea

Acest oras capitala este situat la altitudinea de 2325 de metri. Asmara este cea mai populata asezare din Eritrea avnd peste 650000 de locuitori.

5.Addis Abeba, Etiopia

Fiind asezata la inaltimea celor 2355 de metri, Addis Abeba are o populatie de peste 4,5 milioane de locuitori in zona metropolitana. Datorita importantei sale politice, istorice si diplomatice, Addis Abeba este considerata de intreaga suflare africana drept “capitala politica a Africii”, iar aici isi au sediile cele mai importante institutii si organizatii internationale.

4.Bogota, Columbia

Cel mai mare oras columbian are o populatie de aproape 11 milioane de locuitori si este situat la o altitudine de 2625 de metri. Fonadat in anul 1538, Bogota a fost denumita “Atena Americii Latine” datorita numarului ridicat de universitati si biblioteci.

3.Thimphu, Bhutan

Este asezata la altitudinea de 2648 de metri. Capitala Bhutanului din anul 1961, Thimphu este centru economic si politic al tarii, ce genereaza circa 45 la suta din produsul intern brut al intregului stat. Orasul este locuit de circa 80.000 de oameni si nu beneficiaza de serviciile unui aeroport, ceea ce este foarte rar intalnit in cazul unei capitale.

2.Quito, Ecuador

Aflata la altitudinea de 2850 de metri, capitala Ecuadorului a fost declarata oras in anul 1556 si a purtat initial numele de San Francisco de Quito. Cu circa 3,3 milioane de locuitori in zona metropolitana, Quito este al doilea mare oras al tarii, dupa Guayaquil. De asemenea, este cea mai inalta vapitala constitutionala din lume.

1.La Paz, Bolivia

La Paz conduce detasat topul acestor capitale cu situarea sa la altitudinea de 3650 de metri. Numele complet al orasului este Nuestra Senora de La Paz si este capitala de facto a Boliviei, aici fiind sediul guvernului. Capitala constitutionala a tarii este Sucre. Fondat in anul 1548, La Paz este al doilea mare oras al tarii (dupa Santa Cruz de la Sierra), avand o populatie de peste 2,3 milioane de locuitori in zona metropolitana.

                                          La Paz-Cea mai inalta capitala- Bolivia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.