City Break Amsterdam: poze reale si impresii din excursie

Totul despre Amsterdam

 

Cum ajungem in Amsterdam

Amsterdam este un oras senzational, un fel de Venetie. Variantele de a ajunge aici sunt multiple,unii preferand sa faca asta chiar cu masina. Noi am ales varianta de deplasare cu avionul.  Dar, pentru a prinde bilete considerabil mai ieftine decat pe Aeroportul din Schiphol unde opreaza doar KLM Royal Dutch Airlines, am mers pe ruta Bucuresti Otopeni- Eindhoven cu Wizz Air. Din Eindhoven am facut o ora pe autostrada cu un taxi-van pana in Amsterdam la costuri de 20 euro de persoana.

img_1407

 

 

Unde stam in Amsterdam?

 

Noi am gasit bilete ieftine la hostelul Meininger Hotel Amsterdam City West care se afla la doar 2 statii de tren pana in centrul Dam. Hotelul este unul foarte curat cu mic dejun inclus. Camerele sunt de 4 sau 6 persoane. Marele avantaj insa al acestui hotel este amplasamentul langa statia de metrou Sloterdijk si preturile foarte bune.

 

 

Impresii din Amsterdam

 

Plecand de la Hotelul Meininger in partea din stanga vei vedea statia de metrou (tren) de la Sloterdijk. Daca urci in metrou de aici, vei face maxim 10 minute cu tot cu timpul de asteptare pana la Gara Centrala din Amsterdam pentru a ajunge sa vizitezi Piata Dam, inima orasului.  Dam este locul nasterii orasului, iar pentru multi turisti – ca de altfel si pentru locuitorii Amsterdamului – inca centrul capitalei olandeze. Aceasta plimbare le permite turistilor sa sa isi faca o prima impresie despre oras- de la aglomeratia din Gara Centrala, care are o fatada impunatoare si pana la strazile ceva mai linistite din apropierea principalelor artere din centru.  Pe scurt, aceasta plimbare cuprindecate putin din ceea ce face ca Amsterdamul sa fie un oras cu totul special.

img_1417

Recomandare de traseu in Amsterdam

In primul rand trebuie mentionat ca trebuie sa ne achizitionam un Amsterdam Card cu care se poate intra in aproape orice muzeu din oras chiar si la Madam Tussauds Amsterdam. De asemenea, acest card iti da posibilitatea sa intri la sediul central Heinneken pentru o experienta unica. Costul acestuia se situa undeva la 70 de euro.

Noi am parasit Gara Centrala pe intrarea principala si am strabatut Stationsplien indreptandu-ne catre Damrak si traversand podul larg de peste Open Haven. Damrak este o strada destul de kitsch dar cu o activitate comerciala intensa , cu o multime de cafenele pentru turisti si magazine de suvenire alternand cu case vechi, inalte, specifice arhitecturii orasului. Este introducerea perfecta in atmosfera Amsterdamului. Pe aceasta strada se afla celebrul Muzeu al Sexului. Dupa ce am traversat pe cealalta parte a Damrak am mers catre dreapta si am inaintat catre Beursplein unde ti se dezvaluie frumoasa cladire Beurs Van Berlage care a fost vechiul sediu al bursei de marfuri din Amsterdam. Astazi este sala de concerte a Filarmonicii Olandei.

img_1408

Daca reveniti pe Damrak si inaintati pana in Dam puteti observa in parteade Est pe diagonala cladirea Nationaal Monument.  La inceputul sec XII seniorul local Gijsbrecht I Van Amstel a ridicat aici un castel. Nu s-a mai pastrat nimic insa din aceasta constructie , dar in timpul succesorilor sai , raul Amstel a fost indiguit, iar satul care a luat nastere a ajuns cunsocut sub numele Aemstelle Dam- barajul de pe raul Amstel. Nationaal Monument domina jumatatea de Est a Pietei Dam. Monolitul cu inaltimea de 22 de metri, inchinat victimelor olandeze din cel de-al 2-lea razboi mondial, a fost sculptat decatre Radeler.

img_1412

Stand cu spatele la Nationaal Monument, la circa 100 de metri in fata puteti vedea Koninklijk Paleis (Palatul Regal), care domina intreaga latura vestica a pietei Dam. Traversati Damrak/ Rokin si piata catre intrarea palatului. Actuala regina a Olandei, Beatrix isi petrece timpul atat la resedinta din Amsterdam cat si la palatul de la Haga. Daca o sa vreti sa-l vizitati nu o sa ramaneti dezamagiti. Gazduiste o serie impecabila de lucrari de arta. Este remarcabila aici absenta tablourilor lui Rembrandt, care la vremea respectiva cazuse in dizgratia consiliului.

Daca dupa ce iesiti din Palatul Regal mergeti catre dreapta spre sudul Pietei Dam si traversati Paleisstraat si inaintati la un moment dat veti observa Amsterdams Historisch Museum. Este cea mai veche cladire din Amsterdam. Aveti nevoie de circa doua ore pentru a vizita exponatele din cele 20 de camere. Daca insa nu dispuneti de timp suficient, merita sa intrati in muzeu doar ca sa vedeti Schuttersgalerij, care va conduce catre iesire.

Unde luati masa pe acest traseu

In de Wildeman

Se afla pe strada Kolksteek si are o traditie de peste 300 de ani. Ofera 17 tipuri de bere la halba plus alte 200 de tipuri la sticla. Aici se servesc si mici gustari.

Cafe Luxembourg

Aici este recomandat sa iei micul dejun, gustari ziua si seara un meniu mult mai bogat. Are de asemenea o lista buna de vinuri.

 Hoppe

Este o cafenea tipica cu ziduri innegrite de fum. Este deschisa inca din anul 1670 si trebuie mentionat ca seara este foarte aglomerata, nu prea poti prinde masa.

Argentino Luna

Recomandam de asemenea restaurantele argentinine unde se mananca vita, au preturi rezonabile. Noi obisnuiam sa mancam la Argentino Luna care se afla pe strada  Lindengracht, 152

 

Viata de noapte in Amsterdam

 

Cazarea la Hotelul Meininger ne-a permis deplasarea rapida pe timpul noptii catre Cartierul Rosu din Piata Dam care gazduieste sute de coffe-shop-uri. Nu avem in acest sens o recomandare anume, parca toate par la fel. De asemenea, tot in Piata Dam se afla o sumedenie de cluburi de noapte cu diverse stiluri de muzica.

img_1197

 

Alte recomandari:

Recomandam sa va achizitionati un bilet pe una dintre sutele de barci ce fac croziere pe canalele din Amsterdam. Peisajele sunt magnifice.

img_1358

O alta excursie se poate face la Amsterdam Arena pentru a vizita stadionul celei mai titrate echipe de fotbal din Olanda, Ajax Amsterdam.

img_1462

O alta idee ar fi ca una dintre zile sa o rezervati pentru vizitarea orasului pe bicicleta, principalul mijlos de transport in Amsterdam.

img_1481

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.