City Break Londra: 10 obiective turistice ce nu trebuie ratate

Plina de culoare si varietate, cu o istorie de peste 2000 de ani, Londra este o metropola moderna, in avangarda modei, muzicii si artei.Orasul imbina cu succes vechea arhitectura cu cea noua, chiar daca uneori acest contrast este incadrat atat de apropiat. Chiar acum imi vine in minte imaginea din zona zero a orasului, in care Big Ben, Palatul Parlamentului sau Westminster Abbey se impletesc duios cu centrele de afaceri ale acestui colos financiar, ce poarta numele de City-ul londonez.

 

10 Cele mai importante obiective turistice din Londra

1.Bristish Museum

Cel mai vechi muzeu national din lume adaposteste peste 8 milioane de exponate, acoperind istoria culturala a lumii, de la unelte primitive din piatra pana la tiparituri de sec. XX. Colectia a fost initiata in anul 1753 de medicul si anticarul Sir Hans Slone. In secolele XVIII SI XIX, calatori si emisari precum capitanul James Cook, Lord Curzon sau Charles Townley au adus aici comori din intreaga lume. Cladirea de azi a fost terminata in anul 1852. Curtea centrala e folosita ca spatiu public.

2. London Eye

London Eye este o constructie colosala ce nu trebuie ratata. Este cea mai inalta roata de observare din lume. Cu 20 de pounds (contravaloarea unui bilet) poti admira privelistile incantatoare ale acestui oras. De la Palatul Parlamentului, Big Ben sau Westminster Abbey, pana la indelungile si repetatele serpuiri ale Tamisei, inclusiv iesirea raului din oras. Se presupune ca intr-o zi insorita, de aici poti vedea pana la o distanta de 40 de kilometri de oras.

 

3. Parliament Square

Centru politic si spiritual al metropolei, palatul Westminster a fost ridicat aici acum 1.000 de ani ca resedinta regala, sediu al guvernului si abatie. Piata a fost reconstruita, in cadrul unui plan extins, dupa un incendiu care a distrus palatul in anul 1834. Cunoscut drept House of Parliament, noul Westminster se afla vis a vis de Westminster Abbey. Pe latura nordica a pietei , Parliament Street duce la Whitehall si la Downing Street nr.10, resedinta premierului.

4. Palatul Buckingham

Este cea mai cunoascuta resedinta din Londra. In anul 1852, George IV l-a angajat pe John Nash sa transforme vila intr-un palat somputos. Primul sau locatar a fost regina Victoria, in anul 1837. Frontispiciul impozant al cladirii a fost refacut de Sir Ashton Webb in 1914. In prezent, palatul e resedinta reginei, iar salile de receptie sunt deschise publicului vara, la fel ca si alte parcuri sau gradini regale din Londra. Este asezat central, pe magnifica strada numita de eneglezi, Jubilee Road.

5.Westminster Abbey

Este un exemplu grandios de arhitectura medievala la o scara impresionanta, aceasta fosta manastire benedictina se inalta pe latura sudica a Parliament Square. Intemeiata in secolul XI de Eduard Confesorul, a supravietuit reformei si a continuat sa fie locul religios de mariaj al familiei regale. Cele mai interesante centre de atractie de aici sunt urmatoarele:

Capela St Eduard- Moastele lui Eduard Confesorul , ultimul dintre regii anglo-saxoni, se afkla chiar in inima catedralei.
Tronul Incoronarii- Este un jilt realizat in anul 1301 pentru Eduard I. In timpul incoronarilor este asezat in fata altarului, pe podeaua de mozaic din secolul XIII.
Nava- este cea mai inalta nava gotica din Anglia, are 32 de metri si a fost ridicata in 150 de ani. Proiectata in secolul XIV de arhitectul Henry Yevele, e sustinuta in exterior de arce butante.
Mormantul Elisabetei I- Celebra regina protestanta a Angliei e inmormantata pe o latura a Capelei Fecioarei, intr-un cavou urias din marmura cu gisant. Mormantul reginei rivale catolice, regina Maria a Scotiei (decapitata in anul 1587) se afla pe partea cealalta a capelei.

6. Turnul Londrei

Desi cunoscut indeosebi ca un loc de detentie, impozanta fortareata de pe Tamisa are un trecut glorios. Fort la origine, Turnul Alb (White Tower) a fost ridicat pentru William Cuceritorul si inceput pe la 1708. Extins ulterior de alti monarhi- printre care Henric VIII- turnul a adapostit arsenalul orasului, Bijuteriile Coroanei, o menajerie si Monetaria Regala.

7. Catedrala Sfantul Paul

Este capodopera bisericilor din Anglia. Arhitectura ei te duce invariabil cu gandul la Catedrala Sfantul Petru din Roma, inima Vaticanului. Domul catedralei este unul dintre cele mai mari din lume si are o inaltime de 111 metri si cantareste 65 000 de tone. Galeria de aur din varf si vasta Galerie de Piatra ofera privelisti superbe.

8. National Gallery

Cu circa 2300 de tablouri, de la Renasterea timpurie pana la impresionisti, galeria de arta adaposteste una dintre cele mai bogate colectii din lume. Cu lucrari ale celor mai influenti maestri ai principalelor scoli europene, colectia a fost achizitionata de guvern de la John Julius Angerstein in anul 1824. Aripa Sainsbury, adaugata in anul 1991, gazduieste o splendida colectie renascentista timpurie si spectaculoase expozitii temporare.

9. National Portrait Gallery

Poate va vine greu sa credeti, dar aceasta galerie este unul dintre cele mai mari atractii ale Londrei. A fost deschisa in anul 1856 si nu are nici cea mai mica legatura cu National Gallery, care se afla in vecinatate. Nume cunoscute pot fi asociate unor chipuri la fel de cunoscute, in tablouri fascinante din epoca Tudorilor pana in zilele noastre. Monarhia este infatisata in portrete, de la Richard II pana la Elisabeta a II-a.

10. Muzeul de Istorie Naturala

Colectiile fascinante ale Muzeului de Istorie Naturala contin circa 70.000.000 de piese. La origine, aici erau pastrate mostrele aduse din expeditie de catre Charles Darwin si Joseph Banks, botanistul lui James Cook. Muzeul imbina expozitii traditionale si noi, interactive.

 

 

CITESTE SI DESPRE: EXCURSIE LA CASTELUL WINDSOR

CITESTE SI DESPRE:BIBURY, ANGLIA: O ZI IN TINUTUL DE BASM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.