Coasta Amalfi- Italia, poate cea mai frumoasa calatorie rutiera din lume- Ghid de vacanta

O calatorie si o experienta unica in care virati printre satuce linistite , plaje și munți de-a lungul celei mai scenice zone de coastă a Italiei.

Costiera Amalfitana, sau Coasta Amalfi, este considerată la scară largă ca fiind cea mai pitorească zonă de coastă a Italiei, un peisaj de blufe înalte, sate pastelate în dealuri, șosele spectaculoase, grădini luxuriante și panorame extinse asupra apei turcoaz și a munților verzi.

Considerată de UNESCO “un exemplu remarcabil de peisaj mediteranean, cu valori excepționale culturale și naturale pitorești”, coasta a fost premiată cu un loc râvnit pe lista Patrimoniului Mondial în 1997.

Prezentare generala

Coasta Amalfi se întinde de-a lungul flancului sudic al Peninsulei Sorrento, un promontoriu cu muchii stâncoase ce se deplasează dinspre continent catre capătul sudic al Golfului Napoli. Cele mai cunoscute orașe – Amalfi, Positano și Ravello – au captivat și inspirat artiștii de-a lungul secolelor, de la scriitorul Giovanni Boccaccio din secolul al XIV-lea la compozitorul Richard Wagner din secolul al XIX-lea și dramaturgul din secolul al XX-lea, Tennessee Williams.

 

Incepe de la Salerno

Punctul de acces cel mai convenabil al coastei este Salerno, un port aglomerat, cel mai bine cunoscut drept una dintre principalele plaje ale Aliatilor in timpul invaziei din 1943 din Italia. De la Autostrada A3, urcati pe soseaua SS163 la Vietri sul Mare, un sat sărbătorit pentru ceramică și unul care oferă priveliști impresionante ale liniei de coastă dramatice. Drumul continua catre Capo D’Orso, unul dintre punctele de observare cele mai bune de pe Coasta- si fustele sale Maiori (o plaja nisipoasa).

                                                                                                                                        Salerno

Ravello

Ravello este considerat unul dintre cele mai romantice și frumoase orașe mici din sudul Italiei. Coborât pe pante abrupte, terasate – mai aproape de cer decât de mare, potrivit scriitorului francez André Gide – este un loc binecuvântat cu grădini luxuriante, benzi liniștite, colțuri somnoros, umbrite de soare și o înălțime de înălțime – 369 de picioare metri), care oferă priveliști de neuitat peste coasta de azur de mai jos. În inima sa se află o catedrală din secolul al XI-lea și Villa Rufolo (Piazza del Vescovado, tel 089 857 657), ultima dintre cele două vile pentru care orașul este renumit. Construite în secolul al XIII-lea, oaspeții vilei au inclus papi și regi, precum și Richard Wagner, care a compus o parte din opera sa Parsifal aici, în 1880. Vizitele din grădinile sale idilice sunt magnifice, precum și cele din Villa Cimbrone din apropiere 089 857 459).

De-a lungul secolelor, atracția irezistibilă a vilelor impunătoare ale Ravello și a grădinilor de pe marginea stâncilor au atras cei mai mari artiști din lume în orașul mic, cocotat deasupra golfului Maiori: muzicieni precum Wagner, Grieg, Rostropovich, Toscanini, Bernstein; pictori precum Escher, Turner și Mirò; și scriitori calibrul lui D. Lawrence, Forster și Virginia Wolf au petrecut tot timpul aici.

Cu un  background cultural bine stabilit, astăzi Ravello găzduiește evenimente de înaltă calitate, cum ar fi Festivalul Ravello și Festivalul de Muzică de Cameră, organizat de Ravello Concert Society.

        Vedere panoramica din Ravello

 

Amalfi

Coborând din nou spre coasta de la Ravello, drumul corniche vă aduce în Amalfi, în ziua în care se află una dintre cele mai puternice republici maritime ale Italiei (cu Veneția, Pisa și Genova). Întregul comerț maritim din Marea Mediterană a fost odată guvernat de Tavole Amalfitane din secolul al XII-lea, unul dintre cele mai vechi coduri maritime din lume. Astăzi, orașul pitoresc setarea malul mării, multe cafenele și magazine, și clima ușoară fac din acesta o stațiune extrem de populară, astfel încât vă oțel pentru preturi mari și mulțimile de sezon de mare.

 

Duomo di Sant’Andrea

Una dintre mandriile arhitectonice din Amalfi este Duomo di Sant’Andrea, cu o fațadă complexă, reproiectată în secolul al XIX-lea. Construita în secolul al IX-lea, modificările ulterioare ale catedralei au reliefat in final gloria principală, ușile bizantine din secolul al XI-lea ale portalului principal. Alături de biserică se află Chiostro del Paradiso (1268) sau Cloister of Paradise, al cărui ton sobru in stil arhitectonic romanesque este animat de elementele arabe gravate în coloanele sale sinuoase.

 

Valle dei Mulini

Pentru a scăpa de agitația de la Amalfi, urcați pe dealurile de deasupra orașului. Consultați centrul de întâlniri pentru mai multe detalii (tel 089 871 107) – sau faceți o plimbare populară de-a lungul Văii dei Mulini, o cale abruptă, plină de mori de apă – mulini -candva folosite pentru a face hârtie, o industrie prin care s-a remarcat in trecut Amalfi , și pentru care este încă celebru. Micul Museo della Carta (Via delle Cartiere 24, tel. 089 830 4561) oferă afișaje legate de aceasta industrie.

 

    Valle dei Mulini – Sursa: @ flickr        

 

Praiano and Positano

Continuând la vest de Amalfi, drumul corniche din ce în ce mai spectaculos trece prin Grotta dello Smeraldo, o peșteră marină de ape strălucitoare de smarald, pe care o puteți vizita cu vaporul, cu liftul sau cu treptele de stâncă. Dincolo de aceasta, drumul trece prin Vallone di Furore, unul dintre cele mai impresionante chei ale coastei (meritat sa exploreze pe jos), inainte de a ajunge in satele Praiano si Positano, doua sate de coasta pitoreasca si maiestuoase. De aici drumul trece prin vârful peninsulei spre Sorrento, o stațiune turistică populară, deși nu este mai rău pentru asta. Alte drumuri spre Sorrento și coasta de nord a peninsulei – în special SS366 de la Vettica Minore lângă Amalfi – oferă priveliști de la prima vedere a frumosilor munti Lattari.

                                                                                                               Plaja Marina Grande din Positano

 

Praiano

Asezat in dramaticul Fiord Furore, Praiano capturează ultimele raze de soare ale zilei pe Coastă.

Orașul Praiano are o serie de plaje, inclusiv singura plajă de pe coasta Amalfi, care se bucură de soare până slabeste. Satul din apropiere Furore, renumit pentru fiordul său, găzduiește o competiție spectaculoasă de scufundări, în fiecare vară.

Plaja Marina di Praia din Praiano

Fiordul Furore este una dintre cele mai fascinante locuri geologice de pe întreaga coastă Amalfi. Plaja Furori, ușor vizibilă de la podul care se întinde pe lățimea fiord, este situat chiar vizavi de vechiul sat de pescuit, care acum a fost transformată într-un muzeu. Plaja de 25 de metri lungime, a fost inițial utilizată ca o stație de aterizare pentru ambarcațiunile comerciale. Plaja Furore captează numai soarele în primele ore ale dimineții și, ca o consecință, nu devine prea fierbinte, nici măcar în vara înaltă.

Cum ajungem pe plaja Furore
Aproape de podul care acoperă fiordul (km23 pe drumul național), un zbor lung de pași duce până la plajă.

Cu masina: autoturismele nu pot accesa fiordul Furore sau plaja, iar in apropiere nu exista un spatiu de parcare disponibil. Motocicliștii își pot parca bicicletele pe marginea drumului de stat.

Plaja Marina di Praia

O plajă cu pietriș, la poalele stâncii, pe care un vechi turn de ceas Saracen (Torre a Mare) se mândrește cu locul. Este de la plaja din Marina di Praia, care începe una dintre plimbările de coastă cele mai romantice ale coastelor din Amalfi, care iau vizitatori pe tot parcursul stâncii, sub turn. Plaja găzduiește numeroase restaurante excelente și Africana, probabil cel mai la modă club de dans din întreaga coastă Amalfi. Având în vedere poziția sa, plaja capturează soare numai în timpul orelor centrale ale zilei.

Cum se ajunge la Marina di Praia
Marina di Praia este legată de SS163 principală de un autostradă, situată chiar în fața centrului orașului Praiano (dacă călătoriți din Vietri sul Mare).

Cu mașina: șoferii își pot parca vehiculele de-a lungul șoselei care duce la Marina sau, în lunile de vară, în parcarea privată.

Cu transportul public: autobuze Sita “Linia Positano – Amalfi”.

 

Nerano

Inca din vremurile romanilor, atunci  când clasele de elită ale Imperiului Roman veneau in mod regulat sa-și petreacă vacanțele de vară aici, plaja Nerano din Marina del Cantone atrage turiștii cu apele ei calde și limpezi, în care scăldatul este posibil de la începutul lunii aprilie până târziu in Octombrie.

Aproape de plaja principală, și ușor de gasit pe o potecă scurtă, plaja Recommone este preferata de turiștii de toate vârstele. Plimbarea in jurul Golful Ieranto este anavoioasa, dar răsplătită in final…

                                                                                          Plaja Marina del Cantone din Praiano

Marina del Cantone

Marina del Cantone este o plajă mare cu zone libere, unități de scăldat și restaurante construite pe platforme deasupra mării. Protejata de vânt de munții din spate, plaja orientată spre sud este un paradis cald de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii octombrie. Apa este întotdeauna incredibil de curată și răcoritoare.
Soarele se află în partea stângă a plajei, iar soarele se află aproape o oră mai târziu decât în partea dreaptă (cunoscută sub numele de “Plaja germanilor”).

Bine de stiut

Drumurile de-a lungul coastei Amalfi sunt renumite pentru a fi conduse, înguste și provocatoare. Adăugați puncte de vedere impresionante și soferi italieni îndrăzneți, cunoscuți pentru bravada lor spate, și această călătorie rutieră oferă una dintre cele mai interesante experiențe de conducere din Europa. Calea populară a Coastei Amalfi urmează linia de coastă de la Sorrento la sud până la Salerno. Localnicii recomandă să va planificați o calatorie cu masina  in afara sezonului turistic, atunci cand drumul este mai putin aglomerat, iar autobuzele sunt mai rare.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.