Cordoba: La plimbare printre monumentele maure

Cordoba- Alcazar de los Reyes Cristianos 2

Situata usor in afara rutei turistice dintre Sierra Morena în partea de nord şi câmpiile agricole din Campina în sud, Córdoba are ceva special. O pleiadă de magazine de suvenire înconjoară Mezquita. Mergi pe aleile şerpuitoare şi pătrunde pe străzile lăturalnice şi vei găsi adevăratul spirit al vieţii andaluze.

Impresii din Cordoba

Cordoba este situată în minunatul teritoriu al Andaluziei, unde trecutul și modernitatea se impletesc. Acest oraș de o mie de ani, care are denumirea de Patrimoniu Mondial, este o moștenire vie a diferitelor culturi care s-au stabilit aici de-a lungul istoriei sale.
Nu multe locuri din lume pot spune că au fost capitala Hispania Ulterior (Spania în continuare) sub Imperiul Roman și capitala Caliphatului Umayyad. Această splendoare poate fi văzută și datorită intelectualității acestui oraș al cunoașterii, unde s-au născut figuri precum Seneca, Averroes sau Maimonides.
Dacă vă plimbați pe vechiul cartier, veți descoperi o frumoasă rețea de alei, piețe și curți albe care înconjoară Marea Catedrala Moschee, care reflectă importanța orașului în Evul Mediu și este simbolul orașului.

Fără a ține seama de trecutul său splendid, Cordoba este cu siguranță un oraș modern, capabil să se adapteze în prezent, oferind cele mai moderne infrastructuri și servicii, precum și o rețea vastă de hoteluri.
Foarte bine conectat cu celelalte capitale andaluze, Cordoba are și trenul de mare viteză (AVE) și o rețea feroviară foarte extinsă, care o leagă de toate marile orașe, precum Madrid și Sevilla. Odată ajuns în oraș, o mare rețea de autobuze și taxiuri permite vizitatorilor să ajungă la orice destinație în câteva minute.
Cordoba este, de asemenea, sinonimă cu arta, cultura și agrementul, datorită nenumăratelor evenimente culturale organizate aici pe tot parcursul anului: festivaluri Flamenco, concerte, balet și alte activități care sunt completate de o serie de muzee și o viață de noapte interesantă.
Între timp, provincia găzduiește clădiri importante din patrimoniul andaluz, a cărui cea mai mare expresie este Medina Azahara, situată la periferia orașului. Dar există un mare spectacol și pentru iubitorii de natură. Parcurile din Sierra de Cardeña din Los Pedroches și Montoro, Hornachuelos Sierra și Sierras Subbéticas oferă posibilitatea practicării tuturor tipurilor de sporturi în aer liber, în timp ce se bucură, în același timp, de bogăția naturală a acestei provincii.

 

Cordoba- Pe strazile orasului

Alcazar de Los Reyes Cristianos

Alcázar de los Reyes Cristianos, cetatea și palatul cu ziduri solide, conține în interiorul său o mare parte din evoluția arhitecturală a orașului Córdoba. Rămășițele romane și vizigoții coexistă cu cei de origine arabă în acest loc maiestuos, deoarece era un loc preferat al diferitelor conducători ai orașului. Când în 1236 Cordoba a fost cucerită de Fernando al III-lea, clădirea, care făcea parte din vechiul Palat Caliphal, a fost complet distrusă. Alfonso X cel înțelept începe restaurarea sa, finalizată în timpul domniei lui Alfonso XI. De-a lungul istoriei i-au fost date multiple utilizări, cum ar fi Sediul Sfântului Oficiu (Inchiziția) sau închisoarea (în prima jumătate a secolului al XIX-lea).

Cordoba- Alcazar de los Reyes Cristianos 1

Turistul care viziteaza pentru prima oară această cetate, este surprins de aceasta construcție aproape dreptunghiulară, cu ziduri extinse de piatră și patru turnuri care conturează unghiurile (cea a lui Los Leones, tributul, Inchiziția și Las Palomas). , diferitele dependențe sunt articulate în jurul unor terase cu flori exotice și frumoase, plante aromatice și copaci cu frunze. Camerele și coridoarele sunt închise cu cupole gotice de piatră.

Cordoba- Alcazar de los Reyes Cristianos 2

Într-una din galeriile de acces există un sarcofag păgân din primul trimestru al secolului al III-lea. În față îi arată o înălțime de relief pe o alegorie a trecerii decedatului spre dincolo de o ușă semi-deschisă.

Dintre cele două curți, Mudéjar atrage atenția asupra frumuseții sale. Cu pavaj de marmură, murmurul apei care trece prin canale și piscine revigorează atmosfera și relaxează vizitatorul obosit. Grădinile extinse care închid setul arată monumentalitatea și splendoarea acestui Alcázar Cordobés.

Cordoba- Alcazar de los Reyes Cristianos 3

 

La Mezquita

Când vizitați Cordoba, există un monument pe care nu îl puteți sări: Moscheea. Nici un monument nu este mai iconic decât cultura eclectică și evoluția religioasă a Spaniei. Situat la o aruncătură de băț de cartierul evreiesc, această fostă moschee găzduiește acum o catedrală, care a dus la o arhitectură foarte impresionantă.

Locul unde se află acum moscheea a fost folosit pentru a adăposti templul roman și apoi pentru biserica Visigoth. Când maurii au sosit la Cordoba, biserica a fost divizată pentru a sluji atât ca biserică, cât și ca moschee, dar în secolul al VIII-lea maurii au dobândit biserica și au început să construiască o moschee. Clădirea originală a fost foarte simplă, dar de-a lungul anilor normele diferite din Cordoba au amplificat clădirea până la dimensiunea actuală.

La Mezquita de Cordoba 2
La Mezquita de Cordoba 3
La Mezquita de Cordoba 4
La Mezquita de Cordoba 5
La Mezquita de Cordoba 6
La Mezquita de Cordoba 7
La Mezquita de Cordoba 8

În 1236 catolicii au cucerit Cordoba. La început au părăsit moscheea așa cum a fost, dar în secolul al 16-lea, regele Carlos a dat permisiunea de a construi o catedrala chiar în inima moscheii. Când am vizitat catedrala, totuși am spus: “Au luat ceva unic în întreaga lume și l-au distrus pentru a construi ceva ce poate fi găsit în orice oraș”. Indiferent dacă sunteți de acord sau nu, nu puteți nega faptul că Moscheea de la Cordoba este o clădire remarcabilă care combină arhitectura maur și occidentală într-un mod spectaculos.

Într-o lume ideală, am dori să descoperim Catedrala Moscheei, dar din moment ce există numeroase alte locuri de vizitat în Cordoba, am făcut o listă a tuturor lucrurilor despre Moscheea pe care nu le puteți pierde.

Moscheea este situată în centrul istoric al orașului Cordoba, la doar câțiva pași de Alcazar de los Reyes Cristianos, o stradă frumoasă din cartierul San Basilio, cunoscută pentru curțile sale uimitoare și podul roman perfect conservat.

Când vă apropiați de Moschee, porțile puternic decorate și clopotnița vă atrag imediat atenția. Clădirea era un minaret, dar după ce a fost distrusă de o furtună, a fost parțial reconstruită în stil baroc. Puteți să-l vizitați la anumite ore din timpul zilei.

Distractiv: o lege adoptată în 1958 limitează altitudinea maximă a clădirilor din Cordoba. A fost pusă în aplicare pentru a se asigura că orizontul Cordoba va fi întotdeauna dominat de turnurile moscheii și de alte biserici.

Terasa moscheii, cu copacii săi portocalii și fântâni, oferă o nuanță mult mai necesară în zilele fierbinți. Este un loc minunat de odihnit pentru o vreme înainte sau după vizita dvs. în interiorul moscheii.

În interiorul Moscheei, arcurile roșii și albe le atrag imediat atenția. Acestea au făcut din Moscheea atât de faimos cu publicul larg. Din cauza uniformității pe care arcele le aduc la moschee, se pare că nu există nici un capăt al clădirii.

Partea principală a catedralei este situată în centrul moscheii, cu diferite capele de-a lungul pereților exteriori (capele sunt închise pentru public, dar le puteți vedea prin porți). Bancile din lemn sculptate și sanctuarul sunt deosebit de remarcabile.

Cu toate acestea, cea mai interesantă parte a Moschei este locul în care se întâlnesc catedrala și moscheea. Văzând eleganța subtilă a stilurilor mauriste de lângă arhitectura gotică și barocă este oarecum o experiență suprarealistă.

La capatul Moscheii puteți vizita o expoziție de artefacte și reliefuri care au fost recuperate în timpul săpăturilor. Comorile dobândite de catedrală de-a lungul anilor sunt de asemenea afișate.

Moscheea este o icoană a culturii și religiei spaniole, mergând de la romani, peste mauri, până la creștinii actuali și musulmani. Când vă aflați în Cordoba, nu puteți rata această clădire unică!

 

Puerta del Puenta si Podul Roman

Porta del Puenta a fost inițial a fost o parte a zidurilor care înconjurau orașul, cunoscută drept o ușă în recucerire sub numele de Puerta de Algeciras, deoarece aceasta era calea sudică spre Córdoba. În secolul al XVI-lea, Hernán Ruiz III întreprinde o remodelare importantă din cauza vizitei lui Felipe al II-lea către oraș, conferind aspectul monumental pe care îl putem vedea astăzi. Făcută în trei corpuri, se închide cele două capete cu coloane înălțate, lăsând în centru zădarnicul plat, încoronat cu un copac curbat. La începutul secolului al XX-lea, a devenit independent de construcțiile care l-au flancat, iar pământul a fost coborât până la recuperarea înălțimii sale inițiale.

În prezent, Puerta del Puente este un monument vizibil. Publicul are acces la o sală de expoziție permanentă, care ilustrează istoria sa printr-o selecție atentă a textelor și a imaginilor, iar Miradorul situat în partea de sus, de unde puteți vedea o vedere panoramică magnifică asupra întregului mediu monumental.

Puerta del Puenta Cordoba 1
Puerta del Puenta Cordoba 2

Împreună cu râul Guadalquivir, chiar sub moschee, podul romanic, cu 16 arbori, făcea parte din vechea Via Augusta, care se intindea de la Girona, în Catalonia până la Cádiz. Reconstruit de mai multe ori în decursul secolelor, este acum fără trafic și face o plimbare minunată. Cu ajutorul CGI, nu a fost prezentat în Podul lung al lui Volantis în jocul de tronuri.

Puente Romano (Podul Roman) din Cordoba 1
Puente Romano (Podul Roman) din Cordoba 2

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.