Criza greaca sau criza de sistem? Exemplul pe care il da lumii un mic magazin din Atena

Am revenit in Atena dupa 12 ani. Acropole era tot acolo, grecii faceau comert la fel de bine ca intotdeauna. Insa, acel joie de vivre care face parte din adn-ul elen, era oarecum umbrit. Criza chiar exista in Grecia. Sunt emigranti peste tot, trebuie sa fii atent pe mijloacele de transport pentru ca a inceput sa se fure. Asta nu exista in trecut in Atena. De ce spun asta?

Am intrat in sediul Bibliotecii din Atena, unul magnific, plin cu cartile de la care a inceput totul: stiinta, filozofia etc., lucruri pe care vestul european, nerecunoscator de altfel,  si-a cladit istoric institutiile democratice si indirect  succesul pe care il are astazi. In sediul bibliotecii, toti functionarii stergeau de praf si curatau cartile in vederea mutarii intr-un loc nou, undeva la malul marii, din ratiuni de spatiu. Directorul lucra impreuna cu ei. La iesire, el ne-a povestit cateva lucruri legate de biblioteca dar si de transformarile sociale care au loc in Grecia.

In ceea ce priveste biblioteca si mutarea sediului, acesta a tinut sa precizeze ca aceasta se muta din ratiuni de spatiu si umiditate, intr-un loc nou, a carui finantare a fost acordata de un miliardar elen pe nume Stavros.

In legatura insa cu problemele sociale din Grecia, el ne-a atentionat in legatura cu 2 aspecte: In primul rand sa avem grija la faptul ca se fura pe mijloacele de transport in comun. In cel de-al doilea, am fost sfatuiti sa nu cumparam produse sau servicii din locurile unde nu se eliberareaza bon fiscal, asta daca ne pasa de contribuabili si de respectarea taxelor lor. Eu i-am spus ca ne pasa, si i-am mai spus ca imi pare rau pentru situatie si ca sper ca Grecia sa reuseasca pe acest drum nou si sa revina pe traseul economic favorabil. Raspunsul sau a fost naucitor: “Nu trebuie sa va para rau domnule, este doar vina noastra!”.

Aceste cuvinte mi-au lasat de inteles ca ei isi asuma creditele pe care le-au facut si datoriile pe care le au in prezent, mai mult, el nu a adus in discutie in vreun fel rolul negativ pe care institutiile financiare din Vest l-au avut la prabusirea societatii elene (rol pe care acestia chiar l-au avut).

Trecand insa peste intamplarea de la Biblioteca, poate cel mai miscator moment, unul care descrie adevarata dimensiune a crizei in Grecia, a fost intrarea intr-un magazin de mancare si bauturi cu preturi extrem de mici, socant de mici.

Un espresso era 0,50, un fresh de portocale 0,50, un sandwich toast 0,70 centi, asta cu toate ca produsele erau proaspete si servirea ireprosabila.

Numit “Loving family”, ideea acestui magazin m-a facut sa imi pun intrebarea daca criza este doar “greaca” sau este de “sistem”? Pe o tabilta bilingva aflata la intrarea in magazin statea scris conceptul in care functiona acesta la care voi incerca o traducere in limba romana:

” Ideea crearii acestui magazin si modul in care functioneaza, si care a inflorit in mijlocul crizei financiare, readuce in prim -plan notiunea de “a ne ajuta unii pe altii”. Numele sau “Iubind familia” , nu a fost ales la intamplare. El ne reaminteste noua ca in timpul unei crize trebuie sa ne ajutam unii pe altii incat sa devenim o mare familie fericita care trebuie sa supravietuiasca. Doar daca arunci o privire, vei vedea ca preturile din magazin sunt incredibil de mici si ca toate produsele sunt unele de top, branduri cunoscute. Noi ne-am minimizat profitul pentru a te ajuta, tot ceea ce iti cerem in schimb este sa ne ajuti sa continuam”

Asadar, pluteste acesta intrebare: Criza a fost doar elena, sau este una de sistem?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.