Cum “citesti” oamenii? Cele 8 ponturi pe care le ofera Quy La Rae, fost agent secret in cadrul FBI

Capacitatea de a-i “citi” pe alții poate fi o modalitate eficientă de a vă ajuta să comunicați cu ei. Quy LaRae , care a lucrat ca agent al FBI timp de 23 de ani, are multe de spus despre acest subiect: “Nu trebuie să fii un detectiv de primă clasă pentru a înțeleage ce se întâmplă în capul cuiva. Tot ce trebuie să știți este unde să căutați. ”
Deci, care sunt exact semnele care pot dezvălui ceea ce gândește sau simte o persoană? Restless a pus cap la cap sfaturile lui La Rae, pentru a vă ajuta să vedeți direct “in interiorul” persoanelor.

1.Incearca sa le definesti comportamentul de baza

Există o întreagă gamă de comportamente fizice prin care oamenii se manifesta. De exemplu, oamenii se pot uita la podea în timpul unei conversații, își pot trage brațele, pot tusi, se pot scarpina in cap sau pot misca inainte si inapoi picioarele. Oamenii se comportă în moduri diferite din diferite motive. Definirea modelului de bază al comportamentului cuiva vă va ajuta să înțelegeți si acțiunile lor – fac ceva din pura obișnuință sau este ceva ce trebuie observat ca parte a unei minciuni, inselaciuni etc.

 

2. Acorda atentie gesturilor

Un singur gest sau cuvânt nu are întotdeauna un sens ascuns. Dar când anumite gesturi urmează unul după altul in aceeasi situatie, trebuie atenție.
De exemplu, cineva ar putea tusi  în mod repetat, ar putea să se scarpine in cap sau și să-și miste repetat picioarele în același timp. În acest caz, trebuie să fii atent.

 

3. Compara comportamentul

Dacă observați că cineva acționează oarecum neobișnuit, acordați o atenție mai mare acestora. Cum interacționează această persoană cu ceilalți în cameră? Se schimbă expresia facială? Ce ne spune limbajul corpului?

 

4. Priveste in “oglinda”!

Neuronii “oglinzii” localizați în creier reflectă starea minții noastre la un moment dat. De exemplu, un zâmbet activează mușchii responsabili de o expresie facială fericită. Când ne încruntam, nemulțumirea noastră poate fi observata. Când ne uităm la cineva cu placere, dăm un semnal mușchilor noștri, care la randul lor ne relaxeaza fata. Dacă fața persoanei respective nu vă “răspunde” în același mod, această persoană vă transmite un mesaj: fie că nu vă place, fie vă place ce ați făcut.

 

5. Gaseste vocea puternica

Cea mai puternică persoană nu este întotdeauna cea care se află la capul mesei. O persoană de încredere, de regulă, are o voce puternică (dar sa nu confundam asta cu un ton crescut, ci mai degraba cu o voce ferma). Adesea, liderul unui grup este o personalitate slabă care depinde în mare măsură de ceilalți. Incercati in acest context sa identificati care persoana dintr-un grup are “o voce puternica”, iar sansele dumneavoastra vor creste.

 

6. Incearca sa observi modul in care ei merg

Adesea oamenii nu au o fluditate constanta in miscarile pe care le fac. Daca o persoana se uita mai degraba la propriile picioare atunci cand merge decat in fata, acesta poate fi un semn de neincredere in sine. Daca observati acest lucru la unul dintre colegii de echipa, faceti tot posibilul sa laudati persoana respectiva pentru a-i reda increderea in sine si totodata pentru a-si spori increderea in dumneavoastra.

 

7. Acordati atentie modului in care actioneaza

Folosirea de catre o persoana a cuvintelor care descriu in general o acțiune (foarte des, verbe) iti pot arata cat de decisa este o persoana. De exemplu, dacă seful tău spune că “a decis să lucreze cu compania X”, cuvântul de acțiune aici este verbul “a decide”. Acest cuvânt arată cel mai probabil șeful tău este: a) nu este impulsiv, b) actioneaza dupa ce cantareste atent toate optiunile, și c) isi calculează pașii dinainte.

 

8. Identifica caracteristicile fundamentale ale persoanei

Fiecare dintre noi avem o personalitate unică, dar există întrebări de bază care vă permit să “citiți” o persoană macar la nivelul de baza, oricare ar fi ea:

  • Este această persoană un introvertit sau un extrovertit?
  • Pot constitui interacțiunile lor cu ceilalți un punct de plecare pentru acțiunile lor?
  • Cum se comporta persoana in caz de risc și incertitudine?
  • Ce își “hrănește” eul?
  • Cum se comportă în situații stresante?
  • Cum se comporta ei atunci când sunt relaxați?

Rețineți că aveți nevoie de timp pentru a învăța cum să “citiți” fără probleme persoanele. Și, desigur, există excepții de la fiecare regulă. Dar prin respectarea acestor principii, vă puteți îmbunătăți abilitățile de observare și vă ve-ți putea spori capacitatea de a înțelege oamenii, permițându-vă să comunicați mai eficient cu acestia dar si sa evitati cu succes persoanele “negative”.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.