Cum ne planificam vacanta in Noua Zeelanda

Noua Zeelanda are peisaje unice! Natura a binecuvântat marile insule ale Pacificului de Sud cu peisaje magnifice: vârfuri muntoase, deserturi, vulcani, mări, păduri şi plaje. Află cum să profiţi la maximum de călătoria ta!

In afara faptului că reprezintă un paradis natural, Noua Zeelandă este o combinaţie fascinantă de culturi, oraşele sale fiind ridicate în spiritul moştenirii britanice, iar societatea, modelată de istoria maori. Primitoare, somptuoasă şi uşor de străbătut, Noua Zeelandă oferă o gamă largă de activităţi în aer liber, de la simple aventuri până la observarea vieţii sălbatice.

Cum să vizitezi

Noua Zeelandă este formată din două insule asemănătoare ca dimensiune, amândouă cu peisaje deosebite în felul lor şi având caracteristici proprii. Dacă faci o excursie scurtă, de maximum o săptămână, este bine să te concentrezi asupra unei singure insule, dar e posibil şi să vizitezi ce e mai important în ambele.

Un tur de o săptămână va include: Auckland-Rotorua- Christchurch-Muntele Cook-Queenstown-Milford Sound- gheţarii şi înapoi la Christchurch/Auckland. Acest intinerar este cel mai bine organizat, fiind „la pachet” cu zboruri interne şi transport aranjat cu autocarul. Totuşi, dacă ai timp să călătoreşti în voie, te poţi deplasa cu uşurinţă cu maşina personală, autobuzul sau cu avionul.

O excursie de două sau trei săptămâni îţi permite să apreciezi cu adevărat Noua Zeelandă, fără a fi nevoit să alergi dintr-un loc într-altul. în două săptămâni, te poţi bucura în voie de toate frumuseţile Insulelor de Nord şi de Sud prezentate mai sus, iar trei sau mai multe săptămâni îţi permit să ajungi şi în multe alte locuri minunate.

 

Incepe cu Nordul

Pe scurt, principalele atracţii ale Insulei de Nord sunt cultura maori, vulcanii şi plajele. Având o populaţie mai numeroasă şi o suprafaţă cultivată mai mare, Insula de Nord oferă privelişti mai frumoase, mai rustice. Aici găseşti din belşug şi minuni naturale. Un tur de o săptămână prin Insula de Nord trebuie să arate astfel: Auckland-Bay of Islands-Rotorua-Lacul Taupo-Parcul Naţional Tongariro-Wellington. Cu o maşină închiriată poţi face şi plimbări în împrejurimi. Excursiile cu autocarul includ câteva puncte de interes, pe drumul dintre principalele destinaţii. Prima oprire, pentru cei mai mulţi călători, este în principala metropolă a ţării, Auckland, ce se întinde în jurul unui port magnific. Este un oraş mare, pe malul Pacificului, cu multe atracţii culturale, un peisaj fantastic şi cele mai bune restaurante, magazine şi cluburi de noapte din ţară.

Maorii, populaţia indigenă, au preferat dintotdeauna căldura Insulei de Nord. în ce-l priveşte pe călător, cultura maori este mult mai accesibilă în Rotorua, situat la o distanţă de trei ore de mers cu maşina, la sud de Auckland. Principala destinaţie turistică a ţării, Rotorua, este, de asemenea, faimoasă pentru gheizerele şi vulcanii noroioşi.

Alte două locuri ce merită a fi vizitate nu sunt departe de Auckland. Superbele peisaje maritime şi locurile pline de istorie de la Bay of Islands vă aşteaptă la numai patru ore de condus către nord, iar incredibilul peisaj vulcanic din Parcul Naţional Tongariro, lângă Lacul Taupo, este la numai cinci ore distanţă către sud.

Capitala, oraşul Wellington, la aproape cinci ore de condus, la sud de Tongariro, este mai mică decât Auckland, dar nu mai puţin pitorească, datorită minunatului său port. Aflat la extremitatea sudică a Insulei de Nord, Wellington este locul de unde se poate lua feribotul către Insula de Sud.

 

Coboara spre sud

Principalele atracţii ale Insulei de Sud sunt Alpii de Sud, fiordurile şi gheţarii. Din punctul de vedere al celor mai mulţi turişti, Insula de Sud este chintesenţa vieţii sălbatice magnifice din Noua Zeelandă, motiv pentru care mulţi preferă această zonă în locul Nordului.

în Christchurch, principalul oraş din Insula de Sud, un fermecător oraş-grădină în stil englezesc, se poate ajunge uşor pe calea aerului din Auckland, Rotorua sau Wellington. De aici, te poţi îndrepta spre câmpiile de la poalele magnificilor Alpi de Sud – acele aspre masive muntoase care ating cele mai mari altitudini în vârfu Aoraki, din Muntele Cook De asemenea, poţi face o excursie de opt ore, sud-vest faţă de Christchurch, către Queenstown, o staţiune plină de viaţă, de pe malul unui lac înconjurat de munţi. Pe lângă peisajul minunat, aceasta este capitala aventurii, ce oferă posibilităţi variate de petrecere a timpului în aer liber Următoarea oprire, la distanţă de şapte ore de mers cu maşina, la vest de Queenstown, ar putea fi Milford Sound – pentru o croazieră printre faimoasele fiorduri înconjurate de munţi maiestuoşi, cu piscurile încărcate de zăpadă. Acest ţinut extraordinar al vieţii sălbatice este considerat ca având unele dintre cele mai uluitoare peisaje într-o ţară care nu duce lipsă de locuri fascinante (pentru cei mai aventuroşi, excursia de cinci zile prin Milford Track este obligatorie). Călătoria către alte atracţii ale Insulei de Sud, situate de cealaltă parte a Alpiloţ oferă un drum de şase ore, spre nord de Queenstown, printr-un peisaj pitoresc Franz Josef şi Fox, de pe însingurată Coastă de Vest, sunt consideraţi a fi cei mai accesibili gheţari din lume, fiind situaţi în apropierea mării şi înconjuraţi de pădurea tropicală.

Pentru a vedea principalele atracţii ale Sudului, poţi închiria o maşină pentru o săptămână Pentru a câştiga cel puţin o zi, poţi să treci peste vizitarea Milford sau a gheţarilor, sau chiar a oraşului Christchurch, zburând direct la Queenstown.

 

Dacă ai mai mult timp: Insula de Nord

Northland, sau „nordul fără iarnă”, aflat la câteva ore de mers cu maşina, mai sus de Auckland, este recomandat pentru plajele sale fine şi superbele peisaje marine, aflate de-a lungul coastei estice.

Un circuit prin Northland, pornind din Bay of Islands, poate include magnifica pădure kauri, de pe Coasta cu acelaşi nume. Cei care nu au timp la dispoziţie se pot îndrepta prin giganticele dune de nisip spre Cape Reinga, punctul cel mai nordic al ţării.

 

Ce nu trebuie sa ratam in Noua Zeelanda

Auckland, Oraşul Velierelor şi nod maritim în Pacificul de Sud

Bay of Islands, locul de naştere al Noii Zeelande moderne, vestit pentru peisajele sale

Rotorua – centru maori, geotermal şi turistic prin excelenţă

Vulcani şi cărări de munte în Parcul Naţional Tongariro

Kaikorua, pentru observarea balenelor şi înotul lângă delfini

Sofisticatul Wellington, capitala ţării

Christchurch, oraşul cu cea mai pregnantă amprentă englezească

Gheţarii Franz losef şi Fox, râurile de gheaţă albastră

Queenstown, una dintre cele mai importante staţiuni alpine din lume

Impresionantul Milford Sound, la care se ajunge cu vaporul sau cu avionul

 

Perioadele cele mai bune pentru vizitarea Noii Zeelande


Cel mai bine este să vizitezi Noua Zeelandă în lunile de vară, între decembrie şi februarie, când zilele sunt moderat de calde, plajele sunt în cea mai bună stare, iar parcurile naţionale alpine sunt accesibile. Prin urmare, de la Crăciun până la mijlocul lui martie, principalele zone turistice sunt aglomerate, aşa că locurile de cazare şi maşinile de închiriat pot fi găsite cu greu.

Rezervările trebuie făcute cât mai devreme posibil mai ales în aceste zile. Capetele de sezon, octombrie-noiembrie şi aprilie-mai, sunt mai răcoroase, dar mai puţin aglomerate şi bineînţeles mult mai ieftine. Extrasezonul durează din iunie până în septembrie, dar atunci prind viaţă staţiunile montane şi pârtiile de schi în Alpii de Sud şi pe muntele Ruapehu, din Insula de Nord.

 

Moneda Noii Zeelanda

Moneda Noii Zeelande este dola­rul neozeelandez (NZD), divizat în 100 de cenţi, ce a înlocuit în 1967 lira sterlină şi diviziunile sale (şiling şi peni). Bancnotele puse în circulaţie sunt de 5, 10, 20, 50 şi 100 de dolari. Acestea sunt făcute din polipropilenă, o alternativă mai trainică, mai colorată şi mai dificil de falsificat faţă vechile bancnote din hârtie. Monedele se află în circulaţie din 2006.

Cele de 10 cenţi sunt de culoarea bronzului, cele de 20 şi 50 de cenţi – argintii.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.