De ce comandam fara sa stim mancarea nesanatoasa

Imaginați-vă că sunteți pe punctul de a comanda mâncare într-un mic restaurant plăcut.
O chelneriță vă aduce meniul. Bratul ei drept este tatuat, pielea ei este arsă, ochii incercanti si părul ravasit, ca și cum ar veni direct de la o petrecere. Această chelneriță emite un stil de viață degradant și nesănătos. Studiați meniul, care include salate și alte mâncăruri sănătoase, dar și hamburgerii, pizza și alte produse alimentare care nu sunt la fel de sanatoase.
Gasesti in meniu o gama larga de produse care ti se potrivesc. Ce veți alege? Felurile de mancare sănătoase sau pe cele nesănătoase? Contează aparitia chelnerului?
Acesta este motivul pentru care Anders Gustafsson, profesor adjunct la BI Business Norwegian Business School din Oslo și profesor la Universitatea Karlstad, a dorit să afle împreună cu colegii săi din echipa de cercetători.

Chelnerul stabileste practic ce mananci!

Gustafsson și echipa sa de cercetători au recrutat 100 de studenți de sex feminin pentru a participa la un experiment în care au investigat modul în care apariția chelneritei a afectat alegerea dintre mâncarea sănătoasă și cea nesănătoasă. Studiile anterioare arată că femeile sunt mai mult influențate de aspectul unui chelner decât de bărbații.

Una dintre studente a jucat in acest context preluat cele trei roluri diferite de chelner:

• Unul in care a fost ea insasi, de statura potrivita si sanatoasa, o inaltime de 1,71 si o greutate de 56 de kilograme.

• Unul in care, la aceeași înălțime, dar cu “umplutură” suplimentară, ea a devenit supraponderala, în jur de 85 kg
• Altul in care, la greutatea ei normala, s-a adaugat un tatuaj si o culoare pamantie a pielii si un par neingrijat, dand impresia generala a unui stil de viata nesanatos.

Fiecare dintre oaspeții restaurantului care au participat la experiment au prezentat un videoclip cu una dintre cele trei chelnerite. Ulterior, li sa cerut să aleagă un fel de mâncare din același meniu, care consta din trei mâncăruri sănătoase și trei mâncăruri nesănătoase.
Participanții au fost așezați în fața echipamentului care măsura mișcările lor oculare, astfel încât să se poată vedea care parte a meniului le-au acordat cea mai mare atenție. Apoi au trebuit să aleagă un meniu.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Psihologie și Marketing a Facultatii.

 

Oamenii aleg mancarea sanatoasa daca fizicul chelnerului “emana” sanatate sau atunci cand acesta este usor supraponderal

 

Oaspeții din restaurant care au întâlnit chelnerița potrivită și sănătoasă au petrecut mai mult timp studiind mâncărurile sănătoase de pe meniu și au ajuns să aleagă ceva sănătos.
Acest lucru se întâmpla și în cazul celor care au fost serviti de catre o chelnerita puțin supraponderală. Și cu ea, oamenii au ales mai repede, arată studiul.
Oaspeții care au întâlnit chelnerița care a emanat un un stil de viață degradant și nesănătos (în alte moduri decât prin greutate), au facut abstractie de mancarurile sanatoase din meniu si au ales un burgher, o pizza sau alte mancaruri din lista celor nesanatoase.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.