Delphi, Grecia: Impresii si detalii din excursie

Delphi- Centrul culturii grecesti

Impresii din Delphi

Grecii antici considerau Delfi drept centrul lumii, si pentru vizitatorul modern care doreste sa calatoreasca in afara Atenei, aceasta ar trebui sa fie centru oricarui intinerar. Situl se afla pe versantul sudic al Muntelui Parnas (Parnassos), cu dechidere  asupra unei vai largi, plina de maslini, care se revarsa spre coasta. Chiar si fara minunatiile sitului antic, locul acesta ar fi pe buna dreptate de neuitat.

Desi romanii prefera pe buna dreptate excursiile la Muntele Athos, Muntele Olimp sau Meteora, trebuie spus ca Delfi nu duce lipsa de turisti in niciuna dintre perioadele anului, asa ca, daca esti independent si nu depinzi de vreun tur organizat, merita sa petreci macar o noapte fie in orasul modern Delfi, fie in satul arhaic din apropiere, Arachova. Acest lucru iti va garanta posibilitatea de a ajunge la Delphi dimineata devreme sau catre sfarsitul zilei, atunci cand te vei putea bucura de extraordinarele sale privelisti in relativa tihna.

Scurta istorie a Delphi

Cand vizitezi Delphi, iei parte la o traditie care dureaza de peste 3000 de ani. In secolul al XII-lea I.Hr., aici au inceput sa vina primii pelerini sa caute sfaturile Pythiei, cel mai faimos oracol al lumii antice. Au continuat sa faca acest lucru in numar foarte mare pana la sfarsitul secolului al IV-lea dupa Hristos. Momentul obisnuit pentru vizitarea oracolului era cea de-a saptea zi din luna, cand oricine putea pune intrebari oracolului si putea cere indrumare in orice privinta, fie ca era vorba despre lucruri importante sau nu. Din tablitele si fragmentele care au fost gasite aici si alte oracole, reiese faptul ca grijile oamenilor s-au schimbat foarte putin in decursul secolelor. Oamenii vroiau sa stie daca partenerul de viata le era credincios, daca se puteau increde intr-un prieten sau daca era bine sa accepte o anumita slujba.

Oracolul nu era o persoana anume, ci o femeie(de obicei cu varsta peste 50 de ani) despre care se considera ca primise de la Zeul Apollo darul profetiei. Pythia era secondata de preoti care ii interpretau profetiile.

                                              Harta arheologica a Delfi

 

Obiectivele turistice de la Delphi

Stanca Siblylei, care se afla pe locul in care aceasta era consultata, este indicata pe o parte a Caii Sacre. Aceasta alee inainteaza spre sit, urcand pana la ruinele Templului lui Apollo, care dateaza din sec. al IV-lea I.Hr. Templul a fost descoperit abia in anul 1892, de catre arheologii francezi care faceau sapaturi aici, de atunci incoace fiind reinaltate sase dintre coloanele dorice prabusite ale acestui templu, din incercarea de a-i reda o anume grandoare arhitectonica.

                                                        Stanca Sibylla

 

                                                                Templul lui Apollo

 

                                                                    Calea Scara

 

Deasupra templului se afla Amfiteatrul care a rezistat in mod remarcabil din secolul al IV-lea I.Hr., cand a fost construit pentru a putea primi 5000 de spectatori. Si mai departe de amfiteatru, unde putini dintre vizitatori au timpul si disponibilitatea sa se avante, se afla Stadionul. Acesta putea adaposti 7000 de spectatori si era folosit la fiecare patru ani pentru jocurile Pythice.

                                                      Amfiteatrul din Delphi

 

 

                                                        Stadionul din Delphi

 

                                          Muzeul de Arheologie din Delphi

 

Muzeul din Delphi– renovat recent- reprezinta un loc important al fiecarei vizite aici. Comorile sale, raportate la marimea acestuia, rivalizeaza cu cele descoperite pe Acropole in Atena.

Excursie la Delphi. Cum ajungem?

 

Daca te afi in concediu in Grecia, trebuie sa stii ca Delphi este usor accesibil si oarecum apropiat de centrul Greciei. Mai greu de accesat este daca te afli in vacanta in zona Salonic-ului, de aici distanta fiind de aproximativ 400 de kilometri. Daca vei incerca totusi sa ajungi din Salonic, drumul te va rasplati cu privelisti minunate pe coasta de est a Greciei, de pe Autostrada Principala ce merge catre Atena. Pe acest drum vei trece in apropiere de Volos, prin orasul Larissa (un oras cochet) sau chiar prin Campia Lamia, in apropiere de Termopile. Abia dupa Termopile vei iesi de pe acest drum. Din zona Atenei insa, lucrurile sunt mai simple: Distanta este una relativ scurta, cam 150 de kilometri, se fac cu masina cam in 2 ore.

 

                                                Autostrada Salonic -Atena

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.