Egipt: Planificarea calatoriei

Egiptul este, probabil, cea mai veche destinaţie turistică din lume. Deţinător al unei comori de neasemuit, alcătuită din monumente şi situri antice, al unei culturi moderne vii şi al unui mediu natural de o deosebită frumuseţe, Egiptul nu înseamnă doar mai multe destinaţii turistice într-una singură. în funcţie de înclinaţiile fiecăruia, poate fi un spaţiu în care să plonjezi în trecutul faraonilor, o privelişte tulburătoare a deşertului şi a recifelor de corali, o iniţiere plină de viaţă în universul arab sau o combinaţie între oricare dintre aceste posibilităţi.

                                     Alexandria- Un frumos oras la Marea Mediterana

Puţini turişti vin cu autobuzul sau cu vaporul, majoritatea vizitatorilor preferând să ia avionul până la zgomotosul aeroport internaţional din Cairo. Probabil că vei dori ca sediul operaţiunilor tale să fie Cairo: vizitează siturile din oraş înainte de a pleca prin ţară. EgyptAir, compania aeriană naţională a Egiptului, acoperă majoritatea destinaţiilor interne de importanţă. Şi trenurile sunt o alegere bună, dar limitată, iar o rulotă e chiar o soluţie minunată pentru a călători de la Cairo la Luxor sau Aswan (sau invers). Aglo­merate, autobuzele de cursă lungă sunt potrivite pentru aventurierul aflat în călătorie, deşi aceste autovehicule sunt un mijloc minunat de a-i cunoaşte pe egipteni

Dacă ai doar o săptămână

Multe zboruri internaţionale sosesc la Cairo după-amiaza, aşa că e cel mai bine să nu ieşi în prima seară, în care să-ţi revii după oboseala drumului şi să-ţi începi vizita aşa cum trebuie, a doua zi dimineaţa. Dacă e prima dată când vii în Egipt şi n-ai la dispoziţie decât o săptămână, poţi vizita Cairo, Gizeh, Luxor şi Aswan, dacă îţi planifici bine călătoria lată o posibilitate. In dimineaţa din ziua 1, iei un taxi (sau închiriezi o maşină cu şofer) până la Piramidele din Gizeh şi Sfinx, destinaţie obligatorie pentru orice vizitator. Dacă îţi începi incursiunea dis-de- dimineaţă, după aceea poţi merge câţiva kilometri la sud de Saqqara, unde se află Piramida în Trepte din Djoser şi o mulţime de obiecte descoperite în Vechiul Regat prin săpături arheologice. După ce iei prânzul, schimbi cauciucurile şi după-amiaza târziu faci o plimbare pe străzile medievale din Cairo, oraş aflat sub influenţă islamică, şi prin uriaşul bazar Khan al-Khalili, iar ziua se poate încheia cu o cină, pe care o s-o programezi frumuşel la restaurantul/cafeneaua Naguib Mahfouz.

In ziua 2, petrece dimineaţa la Muzeul Egiptean din Piaţa Tahrir Asigură-te că nu ratezi Colecţia Tutankhamon de la etajul superior din Sala Mumiilor (merită să plăteşti încă un bilet). Pe la jumătatea dimineţii, muzeul se aglomerează, deci cel mai bine e să te dud devreme, ca să eviţi grupurile care fac vizite însoţite de ghizi. După masa de prânz, îndreaptă-te spre zona coptă din Cairo, cu un taxi sau cu metroul, până la staţia Mar Girgis. în afară de bisericile istorice copte şi sinagoga Ben Ezra, care a fost renovată, pori vizita Muzeul Civilizaţiei Copte, care este o adevărată bijuterie. La sfârşitul zilei, delectează-te cu un desert şi o cafea la cafeneaua Groppi, celebru loc de dinainte de anii ’60, şi contemplă trecătorii din Piaţa Talaat Hârb.

                          Muzeul de Egyptologie domina Piata Tahrir din Cairo

O posibilitate minunată de a-ţi petrece ziua 3 este o vizită la Citadelă, care include palatul şi moscheea lui Mehmet Ali, alte câteva moschei istorice şi mai multe locuri ce oferă o privelişte extraordinară a oraşului. Chiar mai jos de Citadelă se află moscheea Sultanului Hasan (deşi probabil că va trebui să iei un taxi ca să ajungi acolo). Seara ia trenul-vagon spre Luxor

Aici vei sosi dis-de-dimineaţăîn ziua 4. După ce te cazezi la hotel, porneşte spre Templul din Luxor, care e aproape, în centrul oraşului, vizavi de promenada de lângă Nil. După prânz, poţi să iei un taxi până la Karnak, unde să-ţi petreci tot restul după-amiezii.

                                                              Templul din Karnak

In dimineaţa următoare, închiriază o maşină cu şofer pentru o zi ca să mergi să vizitezi Malul de Vest în ziua 5. Poate vei dori să începi cu Templul Hatshepsut, după care să mergi la Ramesseum şi poate la Medinat Habu. După prânz, mergi în Valea Regilor. Va trebui să cum­peri bilet separat ca să ai acces în vale, de unde poţi intra în oricare dintre cele trei morminte deschise pentru public în ziua respectivă După aceea te urci repede în trenul care merge la Aswan, până unde face trei ore.

                                                                  Valea Regilor

In dimineaţa zilei 6, ia o felucă (corabie mică) sau feribotul spre Insula Elefantina. Odată ajuns, vizitează ruinele străvechiului oraş de negoţ, aflat la mar­ginea sudică a insulei, apoi delectează-te cu o plimbare spre nord, prin satele nubiene. După prânz, închiriază o felucă şi plimbă-te în jurul oraşului Aswan şi poate faci o oprire la Insula Kitchener ca să vizitezi grădina botanică Apoi admiră apusul în timp ce bei ceva pe terasa de la Cascada Veche. Muzeul Nubian este frumos organizat şi e deschis până la ora 21 în majoritatea zilelor, ca atare, reprezintă o atracţie căreia să-i dai curs după cină.

Ca să-ţi închei aventura de o săptămână, în dimineaţa zilei 7 ia un avion înapoi spre Cairo, întoarce-te în Cairo cel islamic ca să cumperi câteva suvenire în ultimul moment – poate faci şi o vizită la moscheea Al-Azhar şi apoi o plimbare spre sud, spre Strada Corturarilor – înainte de a pomi spre aeroport.

                                                 Moscheea Al-Azhar din Cairo

Dacă ai mai mult timp

Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, poţi alege o variantă mai scumpă şi mai amplă a itinerarului rapid descris mai sus. Există, de pildă, croaziere cu feribotul, de patru, cinci sau şapte zile pe Nil, între Luxor şi Aswan, cu opriri la câteva situri faraonice minunate, pe care altfel le-ai rata Dacă ai mai mult timp, când eşti în Aswan, îţi poţi rezerva o zi pentru a vizita zona de sud a înfricoşătorului Abu Simbel. în fiecare zi, la 4 dimineaţa, din Aswan pleacă şiruri de autobuze şi camioane, care se întorc la mijlocul după-amiezii. Odată întors în Cairo, îţi poţi continua călătoria alegând anumite trasee. O posibilitate ar fi să te îndrepţi spre Alexandria, până unde trenul face două sau trei ore. Aici merită să petreci două zile: deşi nu ai parte de situri ale faraonilor precum cele din Gizeh sau Luxor, vei face o incursiune fermecătoare în trecutul cosmopolit, iar zonele portuare ca Citadela şi minunata bibliotecă nouă merită vizitate. Dacă doreşti, de la Alexandria poţi pleca spre tulburătoarea oază Siwa, pentru a te cufunda câteva zile în adâncurile deşertului vestic (călătoria cu autobuzul durează nouă ore, deşi te poţi opri la Marsa Matruh).

Amatorii de scufundări şi snorkeling, precum şi de plajă pot lua în calcul posibilitatea de a merge cu avionul direct la Sharm el-Sheikh sau Hurghada La Sharm şi alte staţiuni din Sinai te poţi opri pentru a lua prânzul, dacă mergi să vizitezi Mănăstirea Sf. Ecaterina, aflată în zona Muntelui Sinai, până la care se fac aproximativ trei ore cu autobuzul.

                                                      Resort in Sharm El Sheikh

Alte posibilităţi

 

Admiratorii frumosului deşert egiptean pot alege un cir­cuit de mai multe zile al celor cinci oaze vestice, pornind ori din Cairo, ori din Luxor De la o oază la alta se poate ajunge cu autobuzul, dar e mult mai bine săînchiriezi un 4×4 off-road şi s-ar putea să fie mai ieftină închirierea la Cairo a unei camionete cu şofer pentru întreaga călătorie.

Adevăraţii aventurieri pot încerca un safari în inima deşertului, la celebrul Gilf al-Kebir şi în Marele Deşert.  Expediţia poate dura între zece zile şi două săptămâni.

                                                    Desertul Gilf al-Kebir

Se recomandă să faci rezervare la companiile care organizează incursiuni în deşert cu mai multe luni înainte.

O altă rută mai puţin frecventată este coasta Mării Roşii, unde poţi ajunge fie închiriind un mijloc de transport din Cairo (poate o maşină pe care s-o conduci chiar tu, dacă te ştii un şofer bun), fie luând un avion până la Hurghada, şi să închiriezi o maşină. în afară de locurile în care se fac scufundări şi de zonele recifelor de corali din jurului Hurghadei, de-a lungul coastei există campinguri pentru scufundători, de la Quseir în jos, spre extremitatea sudică; siturile nu prea vizitate din Deşertul Estic şi peisajele sunt spectaculoase.

                                                                          Hurghada

 

Cele mai bune perioade pentru călătoria in Egipt

Deşi Egiptul e o destinaţie turistică pe tot parcursul anului, sezonul turistic de vârf e perioada noiembrie-ianua- rie. în aceste luni, la Cairo, serile sunt răcoroase, iar în Alexandria plouă adesea şi e umezeală, însă în Egiptul de Sus, adică la Luxor şi Aswan, vre­mea e plăcută. Primăvara şi toamna sunt cele mai potrivite perioade pentru călătorie, deşi primăvara poţi da piept cu aşa-numitele khamsin, vânturile fierbinţi, aducătoare de nisip, venite din Sudan. în Egipt, vara e caniculă, deci încearcă să nu mergi acolo în iunie, iulie sau august.

                                                                Templul din Luxor

           Vedere panoramica catre hotelurile de lux din Aswan, zona de sud a Egipt

Bine de stiut..

 

La multe situri antice din Egipt se percepe la intrare o taxă pentru aparatul de fotografiat, în valoare de 2-3 $, separat de biletul de acces. Dacă nu vrei să plăteşti, s-ar putea să te oblige să-ţi laşi aparatul de fotografiat la biroul de bilete în timpul vizitei. Dacă iei aparatul într-un sit, respectă regulile şi evită să foloseşti birtul, fiindcă lumina lui puternică poate duce la deteriorarea culorilor, oricum estompate, ale zidurilor străvechi. Dacă vii la situri antice cu o cameră de luat vederi, trebuie să plăteşti înjur de 20-30 $ pentru fiecare sit. Ai grijă când fotografiezi altceva decât obiective turistice. Din motive de securi­tate, e ilegal să fotografiezi aeroporturi, poduri, instalaţii militare, gări sau lucrări publice importante ca Barajul High Dam de pe Nil. Nu uita să fii politicos şi să dai dovadă de bun-simţ când fotografiezi egipteni, înainte să fotografiezi o persoană, cere-i voie, mai ales când e vorba despre o femeie. însă multor egipteni le va face plăcere să fie fotografiaţi şi s-ar putea să te roage să le trimiţi şi lor o fotografie.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.