Epirus, locul in care culturile se intersecteaza cu aromele si tinuturile de basm

Munți fermi, golfuri ascunse, sate tradiționale, frumusețe naturală și activități extravagante: Intâlniți nenumăratele fețe ale Epirusului.

Epirus este o regiune geografică și istorică în sud-estul Europei, împărțit între Grecia și Albania. Acesta se află între Munții Pindului și Marea Ionică, care se întinde de la Golful Vlorë în nord, până la Golful Ambracian în sud. În prezent, este împărțit între regiunea Epirus din nord-vestul Greciei și județele Gjirokastër, Vlorë , și Berat, în sudul Albaniei. Cel mai mare oraș din Epir este Ioannina, sediul regiunii Epir și Gjirokastër cel mai mare oraș din partea albaneză din Epir.

În Epir, oamenii par să se amestece cu pământul. Ve-ți întâlni o altă Grecie, una aflata la această intersecție de civilizații și peisaje specifice Vestului, între Munții Pindos și Marea Ionică. Vârfurile muntoase, cheile, plantele și animalele rare, lacurile, râurile și plajele nisipoase sunt completate de ruinele antice din Dodoni (despre care am amintit aici la articolul dedicat Ioanninei) și zeci de castele medievale, mănăstiri, poduri in arcade și sate tradiționale construite în piatră.

Destinațiile sunt multe și variate, creând o gamă largă de opțiuni pentru vacanțe pe tot parcursul anului. De la pitorescul Zagorohoria, Metsovo și Tzoumerka până la frumoasa stațiune Ioannina și stațiunile de vară din Parga și Syvota, Epirus vă va întâmpina în orice moment al anului și vă va oferi promisiunea unei experiențe de neuitat.

Golurile mici și plajele ascunse

Pe malurile nisipoase ale liniei de coastă Epir pornind din vestul Greciei, de la Preveza la Parga, ve-ți găsi baruri de plajă care vă vor servi băuturi și va vor introduce pe nesimtite in spiritul verii. În jurul Pargai și Syvotei cu siguranta va ve-ti simti atrasi cu siguranta sa navigati în jurul golfurilor și adăposturilor robuste pentru a vă descoperi propria plajă privată. La Drepano,  lângă Igoumenitsa, o plajă unica se îmbină cu o lagună intr-un mod ireal.

 

Munti si chei ce asteapta sa fie explorate

Munții înalți și râurile repezi asteapta sa ofere o mulțime de entuziasm si adrenalina. Puteți face drumetii de mica dificultate pe cheile Aoos, sau putei pluti pe  râurile Voidomatis și Arachthos sau plimbari linistite pe râul Acheron in timpul verii. Puteți să faceți rafting pornind de la inaltimile Profitis Ilias, urmarind cheiul raului Vikos, să urcați munți și stânci sau să vă desfatati pe malurile frumosului lac de la Ioannina.

Dacă sunteți înclinați spre activități mai linistitoare și doriți să vă relaxați în natură, există activitati dedicate meditarii si contemplarii zonei de păsări din Golful Amvracian, una dintre cele mai importante zone umede din Europa. Orice ați decide, încercați să calculati totul astfel incat in explorările voastre sa nu ratati satucurile traditionale de la Zagorohoria, Lacul Aoos, Tzoumerka, unitatea dintre Igoumenitsa și Metsovo pe noua autostradă Egnatia și peste trecătoarea Katara, cea mai înaltă din Grecia, care rămâne deschisă toată iarna, în ciuda zăpezii grele.

 

Lasa-te sedus de cultura locala

Istoria Epirului este incredibil de bogată. Totul este acolo pentru a privi la situl arheologic magnific al Dodoni, cu faimosul său teatru antic, la Roman Nikopolis și la Oracolul de la Efyra, renumit înca din antichitate. Vă ve-ți întâlni și în Ioannina cu castelul său, muzeul bizantin al lui Kale, opt mănăstiri bizantine și post-bizantine de pe insula Nisi, aflata in mijlocul lacului. Mănăstirile abundă în Zagorohoria, iar cele de la Agios Ioannis Rangovos și Agia Paraskevi fiind cele mai notabile.

De-a lungul Epirului, ve-ți admira manopera tradițională în meserii de toate felurile, de la zidăria in  piatră până la arta delicată a argintarului. Descoperiți satele minunate, nevăzute, numite “poezii în piatră” datorită arhitecturii lor excepționale, cum ar fi cele din districtul Zagoria, Metsovo, Syrrako și Kalarrytes din gama Tzoumerka. Podurile de piatră arcuite omniprezente, cum ar fi Kipi, Plaka, Konitsa stau marturie a flerului zidarilor locali in piatra. Pentru a nu-i uita pe arginatri, merita un tur la atelierele lor din Ioannina pentru a le admira abilitatile.

 

Specialitatile culinare din Epir

Patrimoniul culinar din Epirus se traduce prin mancaruri  preponderente in carne si produse lactate. Feta de Epirot este pe bună dreptate faimoasa, împreună cu alte produse lactate, de la lapte la brânză tare. De asemenea, sunt tipice diferitele feluri de mâncare din carne, cum ar fi kleftiko și mielul cu castraveți, în timp ce alte specialitati de casa sunt umplute cu tot ce puteti gandi: de la dovlecei, carne, pui si branza pana la cele la care va puteti astepta mai putin. Fiecare loc este o destinație culinară în sine, cu o specialitate proprie: creveți în Golful Amvracian; Plăcinta de lapte, kataifi, baclava, bougatsa in Ioannina; brânzeturi, paste, vin și plăcintă de orez în Metsovo. Zitsa este cunoscuta pentru vinul său spumant și apa îmbuteliată, care se vinde sub numele de Vikos și Tzoumerka.

 

Cele mai populare atracții turistice din Epirus

1. Zagorohoria: Structurile de piatră într-un cadru montan frumos și accidentat fac din această zonă o necesitate. Vizitați Mikro și Megalo Papingo, Aristi și Monodendri, care se numără printre cele mai cunoscute.
2. Parcul Național Vikos-Aoos: fenomenele naturale rare vă vor prezenta experiențe de neuitat pe măsură ce vă îndreptați spre Cheile Vikos și Canonul Aoos și contemplați înălțimile înalte ale Muntelui Tymfi.
3. Drakolimnes: Stânga din epoca de gheață, Lacurile Dragonului se află la două kilometri deasupra nivelului mării. Veți găsi cele mai mari la Smolikas și la Gamila.
Podul Konitsa: râurile Aoos și Voidomatis se întâlnesc la acest pod renumit.
5. La nord de Konitsa: de la Mastorohoria (Pyrsogianni) până la Sarantaporos, Bourazani și mănăstirea Molyvoskepasti
6. Metsovo: Cel mai faimos sat din Vlach, la o altitudine de 1.160 m, înconjurat de peisajul montan impresionant al munților Pindos, este un muzeu viu de artizanat tradițional, produse lactate și vin.
7. Ioannina: Unul dintre cele mai frumoase orase din Grecia. Aici veți găsi Lacul Pamvotis cu renumita insulă plină de mănăstiri bizantine. Orașul vibrant are zeci de atracții, multe locuri de mâncare și băutură, hoteluri bune, un oraș vechi atractiv și este o plăcere să vizitați în orice anotimp.
8. Syrrako & Kalarrytes: Două sate vechi frumoase de piatră se confruntă reciproc ca oglindă – destinații de o frumusețe excepțională în Epirus.
9. Cascada Tzoumerka: Doi giganti lichizi scad de la 125m. Pur și simplu uimitoare.
10. Preveza: Faceți o plimbare pe esplanada plină de viață a acestui port-oraș din Epirus, la gura Golfului Amvracian.

 

Epir- Galerie foto

Rezervatie naturala in Epirus
Cladire traditionala din piatra in localitatea Metsovo
Casele de Piatra din Dilofo in Zagori
Lacul Drakolimni in Timfi
Muntii in Zagorohoria
Pe valea Raului Acheron din Epir
Plaja Pyso Krioneri din Parga
Pod de piatra de o frumusete arhitecturala extraordinara pe raul Vikos
Podul de piatra din Konitsa
Portul din Preveza
Rafting pe raurile repezi din Epir
Cheile raului Aoos

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.