Esti in Grecia? Excursie Salonic! Impresiile noastre si informatii turistice

Capitala regiunii Macedonia, Salonic (Thessaloniki), este o metropola frematand de viata situata pe maul Marii Egee, cu o istorie foarte bogata , dar cu prezentul unui oras modern. Mare parte din populatia sa este alcatuita din studenti, si plimbarile de seara de-a lungul tarmului te vor purta pe langa baruri si cafenele pline de greci tineri si energici. La un capat al promenadei de pe tarm se afla o statuie impunatoare a lui Alexandru cel Mare, a carui sora vitrega s-a casatorit cu regele Kassandros, care a intemeiat orasul in anul 315 I hr., amestecand 25 de orase cu Therme.

Ce vizitam?

Arcul lui Galeriu

Strada principala din prezent se numeste Egnatia. La mica distanta de aceasta artera, in extremitatea estica a centrului orasului, vei descoperi Arcul lui Galerius, ridicat de Imparatul Galerius in anul 303. Monumentul este acoperit de sculpturi care prezinta in detaliu faptele acestuia. Foarte aproape de aici se afla Rotonda, despre care se crede ca a fost construita pentru a deveni mausoleul lui Galerius, desi niciodata nu a servit acest scop.

Arcul lui Galeriu din Salonic

Turnul Alb

In apropiere de Rotonda se ridica Turnul Alb, pe care il vei vedea cu siguranta in numeroase fotografii pe facebook la prieteni sau intr-o multitudine de prezentari turistice. Bineinteles, are propria istorie. Pe vremuri era numit Turnul Insangerat, deoarece el fusese utilizat drept inchisoare sau loc pentru executii.

Turnul Alb din Salonic vegheaza orasul de la malul Marii Egee

Muzeul Bizantin

In turnul Alb, se afla Muzeul Bizantin care are o varietate fascinanta, se intinde pe 5 niveluri si reuneste o multime de de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii alese sau icoane. Urca neaparat pe acoperisul acestuia, locul de unde poti admira frumoasa panorama a tarmului Salonic.

In interiorul Muzeului Bizantin din Salonic

Muzeul de Arheologie

Este una dintre cele mai importante atractii din Salonic, care vorbeste atat despre istoria regiunii grecesti Macedonia, cat si despre cea a orasului Salonic. Cele mai importante exponate sunt din perioada dominatiei romane, dupa cum o demonstreaza chiar ruinele romana. Acestea arata ca orasul era unul extrem de infloritor.

Muzeul de Arheologie din Salonic

Muzeul de etnologie si Folclor si Muzeul Luptei Macedonene

Desi mai mic, merita atentia noastra. Muzeul de etnologie este adapostit intr-o vila din sec 19, situat la este de centrul orasului. Exista aici o colectie importanta de costume traditionale si exponate fascinante, sau o vasta arhiva de fotografii.

Muzeul de etnologie si Folclor si Muzeul Luptei Macedonene

Bisericile

Cele mai importante dintre acestea sunt :

  • Agia Sofia, o adevarat emblema a orasului

Biserica Agia Sofia din Salonic

  • Agios Dimitros, cu hramul Sfantului Protector

Biserica Agios Dimitrios din Salonic

7.Cunscatorii recomanda!

“Chema un taxi si cere sa mergi la Ano Poli, cartierul atat de fotografiat in care s-a pastrat stilul arhitectonic traditional din Balcani”, Dimitra Kessenides

Ano Poli- Cartierul cu cele mai frumoase cladiri din Salonic

8.Detalii importante:

  • O excursie la Salonic, luata din zona statiunilor din Macedonia, nu trebuie sa depseasca 20 de euro, pret care include un sandwich la pranz
  • Preturile la taverne sau restaurante in Salonic, nu sunt diferite de cele din statiuni

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.