Excursie la Vulcanul Teide: Unul dintre locurile emblematice din Tenerife

O excursie pe Muntele Teide vei face cu siguranta in vacanta ta din Tenerife. Este atat de facil sa ajungi in locul in care Mel Gibson a filmat Mad Max I pentru a te intalni cu peisajul selenar identic cu cel din film. In alta ordine de idei, pe Teide se poate ajunge din orice punct al insulei, el fiind asezat aproape perfect in mijlocul acesteia. Fie ca te afli in zona capitalei Santa Cruz, in partea de nord la Puerto de la Cruz sau in sud pe celebrele Las Galetas, Las Americas sau Puerto de Santiago traseul cu masina va simplu. In plus, drumul este impecabil si se poate merge cu masina pana la cota 2200. Pana aproape de calediera vulcanica a sa, respectiv la inaltimea de 3700 de metri, se poate ajunge cu un funicular. Unii se aventureaza si pe jos. Trebuie sa il vezi, a erupt ultima oara acum aproximativ 100 de ani, atunci lasand intreaga insula in cenusa. Mai mult, il vei vedea de pe terasa hotelului la care esti cazat in fiecare dimineata si iti vei spune: “Trebuie sa ajung intr-una din zile pe el”.

Excursie la Vulcanul Teide- Tenerife

 

Muntele Teide este a treia structură vulcanică cea mai mare și cea mai mare voluminoasă din lume după Mauna Loa și Mauna Kea din Hawaii. Este cel mai înalt vârf din Insulele Canare și din întreaga Spanie.

Formarea a început cu 170.000 de ani în urma prăbușirii uriașe a fostului edificiu vulcanic, care a fost chiar mai mare decât cel care poate fi observat astăzi. Așa sa format caldera Las Cañadas. Astăzi putem vedea doar o parte din escarpment deoarece interiorul Teide a crescut, a umplut treptat caldera cu materialele sale vulcanice.

Stratovolcanoii cresc, deoarece erupțiile de lavă succesive, cu o lavă din ce în ce mai vâscoasă, se așează una peste alta. În ultimii 20.000 de ani, cele mai multe erupții (Montaña Blanca, Pico Cabras etc.) au avut loc în jurul bazei Teide, deoarece este mai greu ca lava să se spele din vârful sau la o înălțime atât de mare. (3800 metri).

Teide- Un taram al legendei

Conform credințelor domnitorilor insulei canariene, Guayota, regele răului, diavolul, a trăit în interiorul Teide (iadul) și la răpit pe zeul Magec (zeul luminii și al soarelui) și la dus în Teide . Guanchii l-au întrebat pe Achamán – Dumnezeul lor suprem – pentru mila și el a reușit să învingă Guayota, să-l salveze pe Magec din insulele Teide și să cupleze craterul. Se spune că acel plug albicos pe care la pus Achamán este ultimul con de vulcan, încoronându-l pe Teide.

În lumea clasică, Teide a fost sursa unei mari fascinații. Chiar și istoricul grec Herodot a menționat Teide de două ori: “(…) Atlas este înalt și are o formă cilindrică. Se spune că este atât de înalt încât nu i se poate vedea varful din cauza norilor care atat în vară, cât și de iarnă il marginesc, fiind numit de către localnici drept un Stâlp al Cerului (…) “. Celalt citat are următorul conținut: “(…) Există un deal de sare numit Atlas, care este rotund și abrupt și atât de înalt încât despre varful său nu se poate dicuta ceva (…)”.

În lucrarea sa numită Naturalis Historia, autorul roman, Plinius cel Bătrân (24-79 dH), menționează zăpada văzută pe parcursul expediției pe care a trimis-o regele Juba al II-lea in aceste insule: “(…) Ninggaria, numită astfel de zăpada perpetuă, Înfășurat în nor (…) “.

În timpul Renasterii, mulți istorici și aventurieri încep să identifice și să relateze insulele atlantice cu rămășițele Atlantidei, iar Teide cu Muntele Atlas, cu Insulele Canare reprezentând cele mai înalte părți ale continentului scufundat.

În epoca expansiunii europene, Teide, cu înălțimea sa impunătoare, a fost considerat a fi cel mai înalt munte din lume, deoarece a fost folosit ca baliză de navigație în Oceanul Atlantic de către marinarii spanioli, portughezi sau britanici din sud.

 

Parcul National El Teide

Parcul National El Teide din Tenerife

www.volcanoteide.com

Parcul Național Teide este cel mai mare parc din Insulele Canare. Este o călătorie care ar trebui să se afle printre principalele targheturi ale turistilor care vizitează Tenerife.

Un peisaj unic de cratere, vulcani și râuri de lavă pietrificată, înconjurând silueta impresionantă a Teide Volcano, care se ridică la 3.718 m. deasupra nivelului mării.
Există numeroase servicii organizate pentru vizitatori, astfel încât să poată descoperi și bucura de această zonă: o rețea de drumuri convenabilă în întreg Parcul, două centre de vizitatori care dezvăluie unele dintre secretele parcului, un bar și o zonă de restaurant cu băuturi răcoritoare, o vedere panoramică a întregului parc, o rețea extinsă de trasee pentru vizitatorii care doresc să descopere mai multe parcuri și chiar două tipuri de cazare, hotelul Las Cañadas del Teide Parador și Altavista Refuge, care se află la o altitudine de 3.270 de metri.

Asa arata soseaua de la cota 2200, la poalele vulcanului Teide. Este punctul maxim de inaltime pana la care se poate urca cu masina

Excursie la Vulcanul Teide din Tenerife

Întregul parc este o comoară geologică unică în care vulcani, cratere, orificii, fluxuri de lavă și diferite materiale formează o gamă impresionantă de forme și culori. Veți fi surprins de diversitatea Las Cañadas del Teide, uimită de râurile sale uriașe de lavă pietrificată și impresionată de rocile erodate și de dimensiunile colosale ale acestui haos mineral. În schimb, în ​​primăvara anului veți fi încântați de florile minunate și de aromele blânde, unice în lume.

Muntele Teide domină peisajul. Acest impunător edificiu vulcanic pare destul de diferit în funcție de locația dvs. exactă și de sezonul actual. Aspectul său în schimbare este o sursă neprețuită de încântare pentru spectatori. La picioarele sale se află o mare de roci vulcanice care s-au format atât de recent încât eroziunea nu a avut timp să le poarte și oferă un catalog amplu de forme vulcanice și materiale conținute în marele amfiteatru definit de escadramentul Las Cañadas.

Zidul care il înconjoară se întinde pe 25 km, atingând înălțimi de până la 600 m în zona cunoscută sub numele de Guajara, punctul său cel mai înalt. Această reducere naturală afectează un fost edificiu vulcanic, care a dispărut în urmă cu 198.000 de ani, când actuala depresiune Las Cañadas a fost formată printr-o alunecare uriașă care a a scos la iveala unele dintre rădăcinile sale în zona Los Roques, dezvăluind canale și orificii vulcanice care au alimentat erupțiile trecute.
În secțiunea transversală a escarpmentului puteți observa trei milioane de ani de istorie geologică complexă în care ciclul sa repetat de mai multe ori, cu alunecări de teren și formarea zonei “Teide”.
Parcul Național, situat în centrul insulei Tenerife, este cel mai mare și mai vechi dintre cele patru parcuri naționale din Insulele Canare. Din suprafața sa de 190 km2 (18990 de hectare), Muntele Teide se ridică până la o înălțime de 3.718 m, ceea ce îl face cel mai înalt vârf din Spania.

Acesta a fost declarat parc național în 1954, iar în 1989 a fost distins cu cea mai înaltă categorie a Diplomei europene a zonelor protejate. Are două centre de vizitatori, unul în Portillo și celălalt în hotelul Parador Nacional. Centrele se concentrează asupra protectiei naturii și mentinerii elementelor tradiționale ale Las Cañadas. În 2007 a fost declarat un sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO.

 

Galerie foto din excursia la Vulcanul Teide

Masina inchiriata cu care am fost pe Teide
Masina inchiriata cu care am fost pe Teide
Excursie la Teide- Peisajul la cota 2200
Excursie la Teide- Peisajul la cota 2200
Peisajul selenar din Parcul National Teide
Peisajul selenar din Parcul National Teide
Peisajul selenar din Parcul National Teide 2
Peisajul selenar din Parcul National Teide 2
Peisajul selenar din Parcul National Teide 3
Peisajul selenar din Parcul National Teide 3
Peisajul selenar din Parcul National Teide 4
Peisajul selenar din Parcul National Teide 4
Mai multe straturi de lava pot fi observate pe marginea drumului
Mai multe straturi de lava pot fi observate pe marginea drumului
Cum se vedea Oceanul Atlantic pe drumul catre Teide
Cum se vedea Oceanul Atlantic pe drumul catre Teide

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.