Excursie cu barca in jurul Muntelui Athos

Muntele Athos

Sunt putini cei care ajung sa puna piciorul pe untele Athos. Cei mai multi turisti se multumesc insa cu o croziera cu barca de-a lungul coastei, in care se poate admira privelistea magnificelor manastiri aflate pe inaltimile stancilor, asezate pe fundalul Muntelui Athos.

Excursiile cu barca in jurul Muntelui Athos sunt diferite, in functie de organizator. Unele dintre acestea ii poarta pe turisti in jurul intregii peninsule, pentru a vedea manastirile de pe partea de Est, dar cele mai multe pornesc din punctul Ouranopolis., care se afla in Nord-Vestul Peninsulei si raman pe pe partea de Vest, care este si cea mai spectaculoasa a Muntelui Athos.

                                                            Portul Ouranopolis

Ouranopolis in sine nu este un loc foarte atragator in care sa te opresti- cei mai multi vizitatori sunt cazati in Halkidiki sau Salonicdar ai putea petrece aici o noapte, pentru ca a doua zi sa pornesti in excursie dis de dimineata. Ambarcatiunilor nu li se permite sa se apropie de tarm la mai putin de 500 de metri , deci poti lua cu tine un binoclu. Delfinii care inoata langa barca ta, sunt de asemenea o atractie a zonei.

Excursiile dureaza in general cam cel putin 4 ore si, cu toate ca la bord poti cumpara cate ceva de mancat sau baut, oferta nu este foarte bogata.

 

Obiectivele turistice

Primele manastiri pe langa care vei trece pornind din Ouranopolis, se afla in interiorul peninsulei: Zografou este cea mai nordica, imediat dupa ea urmand Kastamonitou.

                                      Manatirea Zografou – Muntele Athos

Primele manastiri pe care le vei putea vedea mai bine se afla ceva mai departe de-a lungul coastei. Prima pe care o vei observa este Dochiariou, care pare un ciorchine de constructii faimoase, aflate pe un deal in fata caruia se gaseste un ponton. Aceasta manastire functionala a fost intemeiata in sec. al X-lea si, in afara de frescele originale aflate in bisericile sale, se pare ca detine si o bucata din Crucea Mantuitorului.

                                                         Manastirea Dochiariou

 

Continuand pe tarm , ajungi la Xenofontos, intemeiata in sec. al X-lea de Sfantul Xenofondos, manastirea in care se munceste din greu. Insa, asemenea multor alte manastiri, aceasta a fost de-a lungul anilor afectata de incendii, fiind in prezent refacutain fiferite stiluri ce au apartinut mai multor perioade de timp.

 

                                                                          Manastirea Xenofontos

 

Urmatoare pe Coasta este impresionanta Agiou Pandeleimonos, care dateaza din sec. XII, ce are anexe construite in sec. al X-X-lea de calugarii rusi. Poti surprinde cateva imagini ale cupolelor in forma de ceapa ale bisericii din interior, ce se zaresc deasupra acoperisurilor rosii ala manastirii.

                                                       Agiou Pandeleimonos

In continuare vei ajunge la Portul Dafni, in care debarca pelerinii si in care exista o comunitate foarte mica, al carei scop este sa ajute atat calugarii cat si vizitatorii. In interior de afla Manastirea Xeropotamou, una dintre cele care au suferit distrugeri din cauza incendiilor si care au fost reconstruite in diferite stiluri.

                                                                    Portul Dafni

 

                                                                           Manastirea Xeropotamou

 

Una dintre cele mai impresionante privelistide pe Coasta este cea oferita de Simonopetra, aflata in varful unei culmi de stanca, manastire intemeiata in sec. XIV. La fel si Grigorou, aflata tot in varful unei stanci, dar ceva mai putin spectaculoasa.

                                                      Manastirea Simonopetra

 

Dupa aceea, cu balcoanele sale roz si albe, urmeaza Agiou Dionisiou, aflata la o inaltime de 80 de metri deasupra Marii Egee, iar Agiou Pavlou este inca si mai sus, protejata fiind chiar de Muntele Athos. Odata ajunse aici, cele mai multe dintre barci, se intorac la Ouranopolis.

                                                     Manastirea Agiou Dionisiou

 

                                                   Manastirea Agiou Pavlou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.