Excursie Valladolid: impresii, poze si detalii importante din capitala Castilla Y Leon

Impresii din Valladolid

Orasul  Valladolid este unul modern, aflat in continua dezvoltare, avand la baza industria spaniolă de maşini. Totodata el continua sa detina cateva secrete vechi, bine pastrate. Cu o populaţie de 320.000 de locuitori, este unul dintre cele mai mari oraşe din nordul Spaniei, dar în centrul parţial pietonal este uşor să te descurci, iar magazinele sunt excelente. Valladolid este acum capitala administrativă a Castiliei şi Leonului.

Atractiile din Valladolid

Plaza Mayor

Istoria sa este simbolizată de monumentul Plaza Mayor, reconstruită în 1631 după un incendiu, şi impresionanta colecţie de sculpturi de la Museo Nacional de Escultura.

Colegio de San Giorgio

Colegio de San Gregorio este un remarcabil exemplu de artă gotică spaniolă (1496). Poarta de intrare este o explo­zie de sculptură şi se crede că ar fi opera lui Gil de Siloé, Simon din Cologne şi Juan Guas şi este egalată în splendoare de patio, de scară şi de capela funerară a lui Fray Alonso. Sculpturile, în principal din lemn poli­crom, se întind din secolul al Xll-lea şi până în secolul ai XVIII-lea. Unele din­tre cele mai frumoase sunt cele ale altarului din secolul al XVI-lea, realizat de Alonso Berruguete (1488-1561) pentru San Benito şi “înmormântarea lui Hristos” de Juan de Juni (d. 1577). Langă muzeu este biserica San Pablo, cu o faţadă în stil gotic târziu, realizată de Simon de Cologne.

Catedrala din Valladolid

Catedrala din Valladolid este un amestec de stiluri, însă are decoraţiuni baroce rafinate, realizate de Alberto Churriguera (vezi pag. 47), un arhitect marcant, şi un altar impresionant, rea­lizat de Juan de Juni. Museo Oriental (Paseo Filipinos 7, tel. 983 30 68 00 sau 983 30 69 00, închis dimineaţa lunea-sămbăta, duminica după-amiaza), găzduit într-un seminar augustinian neoclasic, este un excelent antidot la excesul de artă religioasă castiliană. Aici este expusă o nepreţuită colecţie de figuri de fildeş, alături de piese aparţinând triburilor din Filipine şi artă decorativă chineză.

Casa Museo Colon

în aceeaşi notă filosofică este şi Casa-Museo Colón dedicată lui Cristofor Columb, care a murit în 1506 la Valladolid. Una dintre cele mai bune colecţii private de artă afri­cană, Fundación Alberto Jiménez, este expusă la Palacio de Santa Cruz  situat in Plaza Santa Crui 8 si care  închis duminica.

Competitia nationala de Tapas

Intr-o notă mai hedo­nistă, în fiecare an la jumătatea lunii octombrie, Valladolid găzduieşte competiţia naţională de tapas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.