Experientele din Gibraltar: Impresii si detalii turistice importante

Totul despre Gibraltar

Cum ajungem in Gibraltar?

Am plecat din Bucuresti cu o cursa a Blue Air catre Malaga. Odata ajunsi in Malaga am preluat masina pe care o inchiriasem on-line de la firma Europecar cu 2 saptamani inainte. Pana in Gibraltar sunt cam 150 km de la Malaga. Ne-a luat cam 2 ore sa ajungem in aici. Totusi nu este cel mai sudic punct al Europei, acela este Tarifa. Cum te apropii de Gibraltar se poate vedea imensa stanca care este scaldata de apele azurii ale Mediteranei. Aceasta “ciudatenie” a Gibraltarului a folosit ca adevarata fortificatie, ea avand un aspect natural de cetate.  Aici, englezii si-au montat tunurile pentru a controla zona navigabila a Gibraltarului.

Am ajuns pe aeroportul din Malaga

Celebra stanca din Gibraltar

P1020666

Daca privesti in departare poti vedea Africa, Marocul. Aceasta se afla la o distanta de putin peste 20 km.

La orizont, Africa

P1010188

Sunt maimute peste tot…n-ai vazut asa ceva..

O maimuta statea chiar in fata unui cafe-bar din Gibraltar..se odihnea..exact ca un om, ca un client ))

P1020652

P1020667

Istoria Gibraltar

Dar care este adevărata valoare militară a Gibraltarului? În trecut, era un fapt recunoscut pe plan continental că Marea Britanie avea nevoie să fie prezentă în regiune pentru a putea fi considerată o mare putere navală. De aceea, navele de război britanice erau active în zona strâmtorii Gibraltar încă din secolul al XVII-lea, însoțind navele comerciale care circulau în Meditarana pentru a le apăra împotriva atacurilor corsarilor berberi. Între 1661 și 1684, Marina Regala a folosit portul Tanger, atunci o posesiune engleză, dar ulterior s-a reorientat către alte porturi mai utile din punct de vedere strategic, precum Cadiz, Magala, Messina sau orașele malteze. După tratatul de la Utrecht, Marea Britanie a primit insula Menorca, care avea un port important, stabilindu-și astfel dominația asupra Mediteranei de vest. Apoi, stăpânind Menorca și Gibraltarul, Marina engleză putea asigura bunul mers al comerțului mediteranean și, în același timp, putea controla flota franceză de la Toulon și să amenințe permanent Spania.

Când, în 1798, Nelson a trecut Strâmtoarea Gibraltarului și a intrat în Mediterana, a revenit în marea în care englezii nu mai avuseseră acces de un an. Când mica flotilă a lui Nelson l-a urmărit pe Napoleon în vara lui 1798, Marina engleză nu a avut nicio bază de sprijin la est de Gibraltar, dar ulterior, marea victorie de pe Nil a lui Nelson a restabilit dominația britanică asupra Mediteranei. Revenirea în forță a britanicilor nu ar fi fost însă posibilă fără Gibraltar. Amiralul St. Vincent a subliniat rolul esențial al Gibraltarului atunci când a zis că singurul său folos este „de a aproviziona Marina Marii Britanii, permițându-i prin urmare să mențină imperiul în apele adiacente”.

Daca in trecut Gibraltarul a reprezentat pentru Marea Britanie un important punctstrategic, astăzi, valoarea strategică a Gibraltarului pentru englezi aproape că a dispărut, însă guvernul de la Londra nici că e dispus să renunțe la acest teritoriu, chiar dacă relațiile cu Spania au de suferit. E de reținut însă că populația locală a respins în două rânduri, mai întâi în 1967, apoi în 2002 (cu 98% din voturi), ideea unei suveranități spaniole.

Odata devenit posesiune engleza, preturile aici sunt in pounds (lire sterline), indicatoarele sunt in limba engleza iar localnicii vorbesc engleza. In Gibraltar, o alta ciudatenie o poti sesiza la aeroport. Din cauza faptului ca tot teritoriul sau are cam 7 km patrati, pistele acestuia se intersecteaza cu soselele. Se pun barierele masinilor pentru ca avioanele sa poata ateriza.

O ciudatenie- Aeroportul din Gibraltar. De ce spun ciudatenie?  Ei bine, se oprea circulatia masinilor prin bariere pentru aterizarea avioanelor. E pentru prima oara cand vad asa ceva..Dragut!

P1020569

 

Activitati in Gibraltar:

  1. Plajele

P1010255

P1010201

P1020665

2. Portul din Gibraltar

P1020616

3. Vizitam pestera

P1020656

4.  Vechile tunuri englezesti

P1010252

 

3. Prin centru…

P1020623

 

 

Preturile in Gibraltar

In Gibraltar preturile sunt permisive datorita taxelor mici. Astfel, avem benzina ieftina, chiar foarte ieftina. Atat de ieftina incat spaniolii vin aici sa-si faca plinul. Acelasi lucru se intampla si cu bauturile alcoolice.

Pret combustibili: Benzina 0.90 pounds, Diesel 0.80 pounds

Preturi bere : Minim 2 Euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie istorica: Ben Wilson, Gibraltar: A Rock and a Hard Place, în „History Today”, vol. 63, nr. 10, 2013

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.