Fața nevăzută a economiei chineze. 2 aspecte care ar trebui să îngrijoreze

A devenit deja o realitate faptul că economia chineză a cunoscut cele mai mari progrese în ultimii 30 de ani, cunoscând creșteri economice anuale de două cifre. Ratele permanente de creștere economică s-au datorat în totalitate convertirii economiei inițiale, una aflată în paradigma producțiilor agricole, în cea de natură industrială. În spatele netelor performanțe economice, există totuși o realitate cît se poate de înspăimântătore, cea a deteriorării ecosistemelor. Noile provocări de natură ecologică în cazul economiilor emergente, și în special în cel al Chinei, ar trebui să completeze agendele decidenților în materie de politici economice internaționale. Din păcate, acest lucru nu se întămplă. Bogatele state din Vest, par mulțumite cu derularea evenimentelor actuale, în condițiile în care și-au exportat practic în China, toate capacitățile nocive de producție. Lucrurile nu vor fi însă atât de simple, deoarece problemele de mediu devin transfrontaliere, acest aspect reclamând eforturi internaționale concertate. 

Dintre toate aspectele negative ale economiei echineze, două dintre acestea par a fi stringente, conform rapoartelor întocmite anual de către  asociațiile internaționale pentru probleme de mediu, cum ar fi de exemplu”Cost of Pollution in China- Economic estimates of phisical damages“.

Aerul cu cel mai ridicat indice de poluare

În partea de jos este o poza cu Hong Kong-ul din prezentările turistice, iar în partea de sus este Hong Kong-ul în realitate

Poluarea aerului in China

Photo Credit: Molly Smith

Locuitori din Beijing care merg către serviciu prin smog. În Beijing, particulele poluatoare sunt de 40 de ori mai ridicate decât prevede Standardul Internațional de Sănătate.

Locuitori din Beijing care merg către serviciu prin smog. În Beijing, particulele poluatoare sunt de 40 de ori mai ridicate decât prevede Standardul Internațional de Sănătate

Blocuri acoperite de smog, Provincia Tianjin

Blocuri acoperite de smog, Provincia Tianjin

Photo source: China Photo Press

Deterioarea apelor

 

 Deteriorarea apelor in China

Deversări industriale în râul Yangtze

Un copil bea apă dintr-un râu contaminat în provincia Fuyuan

Deversări industriale în râul Yangtze-  Un copil bea apă dintr-un râu contaminat în provincia Fuyuan

Source- Reuters

Lac în Wuhan, Central China’s Hubei Province

Lac în Wuhan, Central China’s Hubei Province

Source- Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.