Fiordland, unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Noua Zeelanda

Peisajul Noii Zeelande nu este nicăieri mai spectaculos decât în îndepărtatul şi deprimantul Fiordland, cu munţii săi neînduplecaţi şi fiordurile impresionante. Parcul Naţional Fiordland cuprinde aproape întreaga regiune, inclusiv faimosul Milford Sound, una dintre principalele atracţii turistice din ţară şi Doubtful Sound. La marginea parcului naţional oraşele-staţiune Te Anau şi Manapouri oferă cazare pentru turişti.

Fiordland National Park

Cea mai sălbatică, cea mai udă şi cea mai îndepărtată regiune a Noii Zeelande este şi cea mai . impresionantă. Bătuţi de furtunile specifice latitudinii şi de vânturile nestânjenite pe oceanul din sud, munţii înalţi din parcul naţional Fiordland sunt crestaţi de apa mării, de lacuri şi de râuri.

                                                                                                               Culorile toamnei in Fiordland

Cei mai mulţi dintre turiştii care vizitează parcul vor să vadă Milford Sound, unde ajung călătorind cu maşina de la Te Anau pe una dintre arterele cu cele mai frumoase peisaje din lume. Cealaltă destinaţie’ principală a rezervaţiei este braţul de mare Doubtful Sound, care le poate prezenta vizitatorilor o imagine mai liniştită a fiordurilor.

Format cu 500 milioane de ani în urmă prin cutare tectonică şi prin fisuri ale scoarţei terestre, parcul are în compoziţie mai ales roci metamorfice (gnais), şisturi şi roci de granit Gheţarii au dăltuit peisajul în ultimele două milioane de ani, creând văi adânci în formă de „U”, dintre care multe s-au umplut cu apă devenind fie fiorduri, fie lacuri interioare, pe uscat

Pădurea se agaţă pe versanţii stâncoşi crescând pe un strat foarte subţire de sol, astfel încât avalanşele de copaci sunt un fenomen frec­vent Pădurile predominante sunt cele de fag şi sunt adesea îmbrăcate în muşchi. Peste altitudinea de 1.000 de metri cresc smocuri de ierburi şi flori alpine.

In parc se găsesc specii de păsări pe cale de dispariţie, inclusiv cele colorate din soiul takahe, care nu zboară Specia a fost cândva considerată dispărută, până la redescoperirea sa în 1948 în Munţii Murchinson, deasupra peşterilor Te Anau Cele câteva exemplare de păsări kapako existente, alt papagal care nu zboară din Fiordland, au fost transferate în insule îndepăr­tate, la distanţă de prădători.

Papagalii din specia parakeet cu coroană galbenă, măcălendrii, papagalii kaka (o specie tipică din Noua Zeelandă) şi liliecii cu coadă scurtă şi lungă se dezvoltă înfloritor în Eglinton Valley. în parc există multe alte specii de vietăţi, inclusiv exemplare de kiwi maro.

Viaţa marină din această zonă, de asemenea, este unică. Ploile abundente creează un strat de apă proaspătă la suprafaţa braţe­lor de mare. Pătat de taninurile pe care precipitaţiile le spală din pădure, acest strat dă apei liniştite aparenţa unei suprafeţe întuneca­te şi sticloase care permite luminii să pătrundă doar în primii 40 de
metri din adâncimea fiordului. Peş­tii subtropicali, cei de apă rece şi cei de apă adâncă se îngrămădesc cu toţii la suprafaţă printre bureţii şi copacii rari de coral negru Fiordland este o regiune do­minată de munţi şi de ape. Media de precipitaţii din Fiordland este de 650 cm3, iar într-un an sunt cel puţin 180 de zile ploioase. Zilele în­sorite sunt o adevărată raritate, dar peisajul este minunat când plouă cu găleata, iar de pe versanţii munţilor se revarsă adevărate cascade.

 

Te Anau şi Manapouri

Localitatea Te Anau, un fel de Queenstown în miniatură, situată pe malurile lacului Te Anau, cel mai mare din Insula de Sud, este punctul de plecare al călătoriei în Milford Sound din Parcul Naţional Fiordland. Staţiunea este prosperă, bine organizată din punct de vedere al hotelurilor şi restaurantelor şi dispunând de perspective frumoase asupra lacului şi munţilor.

                                                                                                                         Lacul Te Anau

Deşi este o bază plăcută pentru alte excursii, localitatea Te Anau are puţine obiective ale ei înseşi, cu excepţia Te Anau Wildlife Centre.

Centrul, situat pe Manapouri Road la zece minute de mers pe jos de la biroul de informare al Departamentului Conservării, prezintă o gamă largă de păsări autohtone, inclusiv exemplare din specia rară takahe şi pune la dispoziţie o introducere in­formativă despre speciile existente în parcul naţional.

Obiectivul principal al oraşului este însă dincolo de lac. Peşterile Te Anau Caves sunt accesibile traversând lacul într-o croazieră, urmată apoi de o plimbare ce urmează cursul furios de apă al pârâului subteran. Izvorul apei curgătoare se găseşte în Lake Orbell, pe înălţimile Muntelui Murchison, înainte de a se vărsa în lacul Te Anau. Peştera, denumită de către primii vizitatori maori „Te Anau-au” (peştera apelor învolbu­rate) nu a fost descoperită până în 1948. Vizitele în peşteră se termină cu o excursie cu barca pe care o vei face într-o grotă întunecată, luminată doar de licuricii străluci­tori. în afară de anumite locuri din Insula de Nord, acesta este spaţiul unde ai cele mai multe şanse să vezi aceste insecte.

                                                 Pesterile Te Anau, una dintre cele mai mari atractii din regiunea Fiordland

Localitatea geamănă a Te Anau este cătunul Manapouri, situat la 21 km sud, într-un amplasament şi mai impresionant pe malul Lacului Manapouri. Localitatea serveşte mai ales pentru a prelua turiştii care nu mai au loc la Te Anau şi este punctul de plecare pentru vizita braţului de mare Doubtful Sound.

De la Te Anau la Milford

Dacă traseul Milford Track este cel mai frumos din lume care poate fi străbătut cu pasul, drumul de 119 km de la Te Anau la Milford Sound este cu siguranţă cea mai frumoasă rută din lume de mers cu maşina. Pe măsură ce drumul înaintează spre munţii mătăhăloşi, vei începe din ce în ce mai mult să îţi întinzi gâtul pe fereastra maşinii, ca să prinzi cât mai mult din peisaj. Câteva trasee de plimbare şi punc­te de observaţie îţi vor permite să te delectezi din plin cu frumuseţea peisajului. Un prim popas excelent după plecarea din Te Anau poate fi gruparea liniştită de lacuri Mirror Lakes, după 58 km, la care poţi ajunge uşor pe un drumeag aflat alături de drumul principal. Micile lacuri reflectă piscurile Earl Mountains, iar fotografia pe care o poţi face este una de album de artă.

Valea Eglinton se lăţeşte în dreptul aşezării Knobs Fiat de la kilometrul 63 şi pe porţiunea de drum cunoscută sub denumirea de Avenue of the Disappearing Mountains (Bulevardul munţilor care dispar), numită astfel ca urmare a iluziei optice prin care lanţurile muntoase de pe ambele părţi ale drumului par să dispară. Mai departe, traseul Lake Gunn Nature Walk străbate păduri de fag roşu pe un itinerar care durea­ză 45 de minute dus şi întors.

                                                                                                                   Valea Eglington

The Divide (aflată la kilometrul 85) este cea mai joasă trecătoare din Alpii de Sud, la altitudinea de 531 de metri, şi are indica­toare pentru traseul Routeburn Track, cel mai frumos din Noua 

Zeelandă. Dacă vrei doar să îţi faci o idee despre Routeburn, poţi parcurge numai o parte din traseu – 2-3 ore dus-întors – până la Key Summit şi vei avea parte de privelişti încântătoare.

Imediat după ce treci de The Divide, urmează cotitura spre Hol- lyford Valley, de-a lungul unui drum pavat Până la cascada Lake Marion Falls ai de mers exact 1,6 kilometri. Dacă faci o plimbare de 20 de minute, vei ajunge de la un pod sus­pendat la o punte de pe care poţi vedea cascada, iar după încă o oră de mers pe un traseu alpin abrupt ajungi la lacul Marion. Gunns Câmp, tabără aflată la 17 km de şoseaua principală, are un magazin şi un muzeu cu roci autohtone.

Drumul principal urcă mai departe până la Homer Tunnel, la kilometrul 101. Tunelul a fost deschis în 1954, după aproape 20 de ani de construcţie. Are o lungi­me de 1.270 de metri şi a deschis drumul lumii spre Milford Sound. Drumul coboară apoi brusc prin Valea Cleddau până la un ultim popas, după care urmează Milford.

O excelentă plimbare de 15 minute dus-întors prin pădurea plină de muşchi te conduce până la o cascadă superbă şi un defileu adânc, săpat de râu.

Milford Sound

Fiordul Milford Sound este cea mai mare atracţie a regiunii Fiordland şi poate chiar a întregii Noi Zeelande. Deşi nu este cel mai larg dintre fiorduri, piscurile care îl străjuiesc îl fac să fie cel mai spectaculos. Vârful Mitre (Mitra), denumit astfel ca urmare a asemănării cu mitra unui preot, iese cel mai mult în evidenţă, ridicându-se aproape vertical din mare până la înălţi­mea de 1.692 de metri. Drumul de la Te Anau se termină la mica aşezare Milford, de la capătul braţului de mare.

                                                                                                                   Lacurile din Milford Sound

Localitateay dominată de un centru important de croaziere ce seamănă cu un aeroport internaţional; are un hotel; Milford, o cabană şi un mic aeroport, dar în afara acestora nu are aproape nimic altceva. Cei mai mulţi dintre turişti se cazazează în Te Anau, deşi Milford este un loc splendid de îndată ce au plecat grupurile de vizitatori.

Croazierele în apele fiordului se organizează toată ziua, dar încearcă să eviţi nebunia momentului de vârf, de la ora 1 p.m. când sosesc autobuzele cu turişti. Operatorii de turism, care sunt foarte mulţi, oferă servicii asemănătoare pe bărci mari, care explorează cei 16 km lungime ai braţului de mare, cu opriri ca să vezi cascadele şi să observi elementele vieţii sălbatice de pe stânci.

Croazierele se întorc la intrarea ascunsă a fiordului în Marea Tasman, pe unde a navigat şi căpitanul Cook crezând că Milford este un golf. Europenii au descoperit abia în 1810 frumuseţea inimaginabilă ascunsă .după cotitură.

Navele de croazieră se întorc pe lângă cascada Stirling Falls şi golful Harrison Cove, cu muntele Pem- broke (2.014 metri) şi cu gheţarul din spate. La Harrison Cove poţi vizita observatorul subacvatic, de unde poţi admira coralii negri şi viaţa din adâncimi.

Zborurile de agrement efectuate de la aeroport se ridică toată ziua deasupra fiordului şi oferă o privelişte de aproape asupra munţilor, deşi adevărata grandoare a vârfurilor poate fi apreciată cel mai bine de la nivelul mării.

Doubtful Sound

Fiordul Doubtful Sound este mai puţin vizitat de turişti decât Milford Sound, dar nu este mai puţin frumos. Este adevărat că măreţia vârfurilor acestui braţ de mare nu este atât de izbitor remarcabilă la prima vedere, dar Doubtful Sound, al doilea fiord ca mărime, este mult mai liniştit decât celălalt şi vă poate oferi o experienţă mai autentică a vieţii sălbatice.

                                                                                                                            Doubtful Sound

Recomandare Traseu: Milford Track, unul dintre cele mai spectaculoase din Noua Zeelanda

Considerat în Noua Zeelandă ca fiind „traseul cel mai frumos din lume”, Milford Track combină, de la Lacul Te Anau până la braţul Milford Sound, toate aspectele care consti­tuie gloria Fiordlandului: lacuri, păşuni alpine, munţi, gheţari şi fiorduri.

De la sfârşitul lui octombrie până la sfârşitul lui aprilie, acest traseu poate fi parcurs doar într-o singură direcţie, în timp de patru zile şi trei nopţi. Pe un traseu au voie să meargă într-o zi numai 40 de călători, aşa că trebuie să faci rezervările necesare cu luni întregi în avans (de obicei începând din iulie).

Iarna nu ai nevoie de rezervări, dar zăpezile şi avalanşele fac traseul practicabil doar de către alpiniştii profesionişti. îţi recomandăm să fii bine echipat pentru orice fel de vreme – ploi abundente – şi să ai la tine mâncarea necesară Vei înnopta în adăposturi obişnuite, care au doar facilităţi de gătit, toalete şi paturi cu saltele. Dacă vrei, traseul poate fi parcurs şi în cadrul unui tur or­ganizat costisitor în care ţi se pune la dispoziţie mâncarea şi transportul şi care asigură cazarea în nişte cabane ceva mai amenajate cu duşuri fierbinţi.

Incepe călătoria cu o croazieră pe lacul Te Anau, de la Te Anau Downs până la Glade Wharf.

                                                                                                      Punctul de pornire in croaziere – Glade Wharf

Traseul traversează apoi o punte suspendată peste râul Clinton şi urmează cursul râului prin pădure, timp de aproximativ o oră, până la Clinton Hut 0, primul popas nocturn la sfârşitul unei prime zile scurte. Drumul începe foarte serios abia a doua zi (16 km, 6 ore) cu un urcuş treptat urmând râul până la Clinton Forks, la confluenţa cu braţul nordic al râului. Traseul urmează braţul vestic al râului printr-o pădure aproape numai de fag şi după aproxi­mativ 40 de minute ajunge la un lac. O cărare laterală scurtă duce la cascada Hirere Falls.

Traseul urcă, iar flora se schimbă odată cu altitudinea, înainte ca să ajungi la sfârşitul celei de a doua zile la cabana Mintaro Hut .

în a treia zi (14 km, 6 ore) trebuie să urci timp de circa două ore până la trecătoarea Mackinnon Pass, unde vei admira peisajele din jurul Mackinnon Memorial, dedicat lui Quintin Mackinnon, care a explorat regiunea în 1888. De aici mai ai de mers cam 20 de minute până la cel mai înalt punct al traseului, Pass Day Shelter’ (1.069 metri). Apoi, cărarea coboară la 970 metri, pentru încă 8 kilometri, până dincolo de râul Roaring Bum, un lanţ spectaculos de cascade şi cataracte. De la cabana privată Quintin Hut începe o cărare secundară care te conduce până la impresio­nanta Sutherland Falls . Cu o cădere de 580 de metri pe trei salturi, aceasta este cea mai mare cascadă din Noua Zeelandă. După ce te întorci la Quintin Hut, mai ai de mers încă o oră până la Dumpling Hut, pentru binemeritata odihnă după a treia zi de traseu.

Ziua a patra (18 km, 6 ore) înseamnă coborârea treptată de la cabană spre râul Arthur, până în punctul Boatshed, unde vei traversa râul pe un pod suspendat De aici mai ai 20 de minute de mers până la cascada MacKay Falls şi până la Bell Rock. Traseul continuă până la Lacul Ada si la cascada Giant Gate Falls, unde exista un adapost , loc ideal pentru luat pranzul. De aici vei mai avea de mers cam o ora, vei lasa lacul in urma ta si vei ajunge la Sandfly Point, de unde te vor lua barcile care te vor transporta la Milford Sound.

                                                                                                                                   Giant Gate Falls

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.