Galicia: Totul despre cea mai indepartata regiune a Spaniei

Galicia

Galigia este cea mai indepartata regiune a Spaniei, este un tinut superb,mai mereu la confluenta vanturilor. Este o regiune situata in pensinsula Spaniei de la Nordul Portugaliei si care marginita de Oceanul Atlantic. Are la baza vechile fundamente culturale celtice ce s-au impregnat in aceste locuri inca din anul 1000 I.Hr, de unde si traditia galitienilor in a utiliza cimpoaiele la majoritatea sarbatorilor si festivalurilor. Regiunea imbina placut misticismul celtic, iubirea de poezie cu puternicul joie de vivre, specific mai tuturor statelor latine.

 

Specificul cultural al Galiciei

Galicienii au propria lor limba, care se numeste gallego. Este o combinatie placuta intre portugeza si spaniola, ea fiind vorbita de 3 milioane de locuitori, aproximativ 70 la suta din populatia regiunii. Majoritatea informatiilor publice din cadrul regiunii (chiar si informatiile turistice oferite in interiorul muzeelor) sunt oferite in gallego, ceea ce diferentiaza si mai mult regiunea de restul Spaniei. Nationalismul exacerbat a fost simtit aici al sfarsitul secolului al XIX-lea, insa a fost inabusit de Razboiul Civil din anul 1936. Insa, el nu a disparut complet, si se aseamana cu cel intalnit in celelalte regiuni “problematice ale Spaniei”, precum Euskadi (Pais Vasco), Tara Bascilor sau Catalunia.

Timp de mai multe secole, Galicia a fost cea mai saraca regiunea a Spaniei, mai ales in zonele rurale, acolo unde locuitorii au trecut prin indelungi perioade de foamete, lucru datorat faptului ca practicau agricultura de subzistenta pe terenuri cu totul neprielnice, sau chiar de pe urma pescuitului. Drept urmare, nu a fost surprinzatoare dorinta locuitorilor din Galicia de a emigra in America Latina, acolo unde termenul gallego este acelasi cu spaniol.

Capitala regiunii, Santiago de Compostela, a fost un magnet pentru pelerinii europeni inca din Epoca Medievala. Asa cum am scris intr-un articol anterior pe acest site, Santiago este un oras pe care nu ar trebui sa-l ratezi, cu o arhitectura romantica si o atmosfera unica. De asemenea, urmatorul oras ca importanta turistica este La Coruna, care are de asemeanea specificul sau. Insa, in Galicia nu trebuie ratate si orasele mai mici, precum Pontevedra, Ourense sau Tui. Aici gasesti locuri retrase, plaje pustii sau canioane spectaculoase.

Peste tot in Galicia poti savura vinurile de calitate ale regiunii sau poti gusta preparate divine din fructe de mare. Cotitdianul publicistic al regiunii rezerva zilnic o pagina intreaga stirilor maritime si ofera chiar si o lista a preturilor pentru 46 de tipuri de peste, astfel incat, calitatea si varietatea sunt asigurate.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.