Gradinile Generalife din Granada, un colt de rai: Istorie, preturi si informatii turistice

Ce este Generalife? Este poate cel mai puternic exemplu al inventivitatii si dezvoltarii din perioada araba in materie de amenajari si ornamentari de gradini. Spiritul arhitectural maur este impregnat profund in toate detaliile tehnice ale acestor gradini.

Complexul este compus din Patio de la Acequia, care are o piscină lungă, înconjurată de paturi de flori, fântâni, coloane și pavilioane, și Jardím de la Sultana (Grădina sau curtea Sultanei Chiparos). Primul este gândit să păstreze cel mai bine stilul grădinii persane medievale din Al-Andalus.

Inițial, palatul a fost legat de Alhambra printr-o pasarelă acoperită de-a lungul râului care le împarte acum. The Generalife este una dintre cele mai vechi grădini maure supraviețuitoare.

 

Istoria Palatului Generalife

Denumirea “Generalife” înseamnă “grădina arhitectului”. The Generalife este situat pe dealul Cerro del Sol, adiacent de Alhambra. Inițial a fost cel mai probabil o casă de arhitect care ulterior a trecut la familia regală și a fost remodelată.

The Generalife este compus dintr-o serie de grădini mari, în care fiecare colț deține o noutate și o surpriză plăcută pentru ochi, cu un minim de clădiri obositoare.

Unele clădiri din cadrul Generalife sunt structuri “parazitare”, lucrările mâinilor creștine mai târzii, cum ar fi Galeria de Vest din partea de est a grădinilor și două niveluri care se ridică la capătul nordic al capului.

Patio este inima adevărată a lui Generalife. Aici, senzualitatea arabă devine rară dar spirituală.

Cele mai frumoase și izbitoare caracteristici din grădinile Generalife sunt plantele, apa cu interpelația continuă cu lumină și sunetele sale.

După ce orașul a fost cucerit, Generalife a fost acordată de monarhii catolici familiei Granada Venegas. Promenada duce la “Patio de la Acequia”, care este cel mai celebru loc și inima și sufletul palatului. Pe partea vestică există o galerie cu 18 arcuri. Porticul din nord este numit Mirador și are cinci arcade în față, subțiri și stilizate, iar trei în spatele făcut din marmură cu capitale de stalactite. Prin porticul de nord se află “Patio de los Cipreses”, cu o piscină în centru.

Distribuția iazurilor mici este fermecătoare cu ramele lor de oleandru și mirt. O treaptă de piatră duce la grădinile superioare care au fost o dată pe măslini și astăzi se mândresc cu o frumoasă esplanadă și cu grădini moderne. Aici este scara neobișnuită cu cascadele cascade care a fost descris de Navagiero încă din secolul al XVI-lea. Scara duce la un edificiu modern, neinteresant, al mai multor povești. La capătul îndepărtat se află stadionul în aer liber unde se desfășoară anual Festivalul Internațional de Muzică și Dans.

Generalife a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1984.

 

Mai multe despre Generalife

Această vilă fermecătoare cu vedere spre Alhambra este adesea considerată a fi fost palatul de vară al sultanilor, dar de fapt a fost o cabană de vânătoare și o retragere la țară, unde conducătorii, însoțiți de soțiile lor, puteau scăpa de turbulențele palatului. Maurii, ca și astralii de astăzi, nu au combătut căldura prin căutarea aerului liber, ci mai degrabă prin retragerea în curți și camere umbroase și retrase.

Aristocrații spanioli, care au devenit proprietari după Reconquest, au modificat radical aspectul micului palat din secolul al XIX-lea, adăugând un etaj superior clădirilor de la fiecare capăt al curții, deschizând ferestrele arcuite în perete cu vedere spre Alhambra și instalând rânduri lungi de fântâni care se îmbină împreună în aer înainte de stropirea în iazul central.

Trebuie doar să comparăm curtea lui Generalife cu celelalte terase ale Alhambrei pentru a înțelege ce este o plecare de la idealul maur al unei grădini perfecte, care era complet închisă, cu câte o capsulă creând o pată care tocmai era suficient de audibilă pentru a rupe tăcerea.

În ciuda schimbărilor făcute de creștini, Generalife este colțul cel mai fermecător al Alhambrei, datorită grădinilor sale și a apei curgătoare. De fapt, numele curții principale este Patio de la Acequia – Curtea Canalului de Apă – cu referire la apa care curgea prin vilă înainte de a alătura Alhambra de mai jos.

În vremurile maurice, zidul lung îndreptat către Alhambra era neîntrerupt prin ferestre, cu excepția balconului central sau a belvederei, care permitea sultanului să privească palatul și să se bucure de briza de seară.

Creștinii au deschis ferestrele ascuțite în perete, dintre care mai multe sunt pictate cu motto-ul monarhilor catolici, TATO MOTA, care, potrivit înțelepciunii populare, este o abreviere pentru “Tanto Monta el Rey como la Reina”, ușor tradus ca “Regele stă la fel de ferm în șa ca regina”. Isabella, ca monarh al Castiliei, era mai puternică din punct de vedere politic decât soțul ei, Ferdinand, regele Aragonului, iar motoul îi amintea că coaliția – consacrată prin căsătorie – le-a dat drepturi egale ambelor.

Etajul superior al pavilionului de la capătul terasei a fost adăugat în secolul al XIX-lea de moștenitorii contelui de Tendilla, dar deschizătura de lace a arcadelor construite de mauri este intactă în mod miraculos.

Una dintre legendele preferate ale Alhambrei spune despre o întâlnire între Sultana și un cavaler al familiei rivale Abencerraje, la umbra acestui chiparos mare, numit acum Ciprés de la Sultana. Arborele este atât de vechi încât trebuie să fie ținut cu o bretele metalice. După ce au fost descoperite, legenda o are, toți oamenii din familia Abencerraje au fost masacrați, la ordinele sultanului gelos.

Escalera del agua, sau “scara de apă” este cu adevărat maur. Idealul “poporului deșert” a fost acela de a avea apă peste tot, chiar dacă se pare, de-a lungul banilor scărilor lor!

 

Generalife- Un album foto impresionant

Preturile de intrare la Generalife

Admiterea generală (Alhambra și Generalife): 14,00 euro.
Generalife (Alcazaba și grădini): 7,00 euro.
Generalife noaptea: 8 euro.
Copii sub 12 ani și cu handicap: gratuit.
Există o taxă de 1,40 euro pe bilet, dacă cumpărați pe Internet.

 

Orele de deschidere- Generalife

Din 15 octombrie pana in 14 martie: luni-duminică: 08: 30-18: 00 h. Birou de bilete: 8: 00-18: 00.

Din 15 Mar pana la 14 Oct: Luni-Duminică: 08:30 – 20:00 h. Birou de bilete: 8: 00-20: 00.

Cu toate acestea, când vă cumpărați biletul, trebuie să alegeți între vizita de dimineață (8: 30-14: 00) sau vizita de după-amiază (14: 00-18: 00/20: 00).

1-2 ore sunt suficiente pentru a vedea grădinile.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.