Grecia, totul despre Insulele Sporade. Poze, detalii si informatii turistice importante despre Skyathos, Skopelos, Skyros si Alonissos

Atunci cand iti propui sa pleci din Romania si sa iti faci vacanta in Grecia teritoriala, este complicat sa alegi unde, sunt multe de vazut. In schimb, daca alegi insulele grecesti, e mult mai complicat, sunt aproximativ 250 locuite, din cele 2000. Romanii in general, frecventeaza doar o mica parte dintre acestea, asa ca, de la “prieteni” nu poti afla mare lucru despre celelalte. Noi de exemplu, din grupa de Insule Sporade, am fost doar in Skyathos, si ne-a placut. Cu toate astea, daca mergi acolo, trebuie sa stii ca este o insula mai aglomerata, te vei inatlni cu multi dintre compatriotii tai. Turistii in general, sunt diferiti. Unii prefera salbaticia, insulele mai putin frecventate de turisti, pentru a se deconecta de la probelemele zilnice. Daca esti pe acest profil, alege Alonissos. Media dintre cele doua, inseamna Skopelos sau Skyros.

Impresii din Insulele Sporade

Noi eram cazati in Leptokaria, care se afla in partea de nord a Greciei aproape de Salonic si am decis sa luam o excurisie optionala in Insulele Sporade, mai exact in Skyathos. Am platit in jur de 20 de euro pe excursie dar pot sa spun ca a fost extraordinar, una dintre cele mai frumoase pe care le-am facut in Grecia. Am plecat cu autocarul din Leptokaria si am mers vreo doua ore, parca asa retin, pana in Golful Pagasitikos. De aici, am plecat cu navele companiei Elizabet cruises, ale capitanului Costas. Drumul pe mare a durat vreo doua ore si jumatate.

 

Skyathos

Cu vaporul spre Insulele Sporade- Skyathos

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 2

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 3

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 4

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 5

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 6

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 7

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 8

Excursie in Insulele Sporade- Insula Skyathos 9

 

Insulele Sporade- Skyathos- Port

Am ajuns pe plaka Koukounaries din Skyathos- Insulele Sporade

Insulele Sporade- Portul din Skyathos

Insulele Sporade- Plaja Koukounaries

Insulele Sporade- Portul din Skyathos 2

Insulele Sporade- Portul din Skyathos 3

Insulele Sporade- Portul din Skyathos 4

Parasind Sporadele- Insule Skyathos

Parasind Sporadele- Insule Skyathos 2

Parasind Sporadele- Insule Skyathos 4

Micul grup de 4 insule principale isi isi datoreaza numele cuvantului grecesc care inseamna “imprastiat”. Toate aceste insule sunt mai mult sau mai putin incluse in circuitele turistice, de obicei in proportie inversa fata de marimea fiecareia. Cea mai mica este Skyathos, dar este de departe cea mai aglomerata, avand si cele mai bune plaje, in timp ce Skyros cea mai mare, pastreaza mare parte din ambianta greceasca traditionala.

Insulele erau candva prelungiri ale pensinsulei Pilion, si la fel ca aceasta parte a uscatului , sunt acoperite de paduri verzi si dense de pini. Abundenta vegetala face ca tantarii sa reprezinte aici o problema mai insemnata decat in insulele uscate din sudul Marii Egee, deci vino pregatit.

Doar niste bieti tintari nu pot impiedica navala turistilor care impanzesc Skyathosul in miezul verii, asa ca, daca vrei  sa ai doar pentru tine superbele ei plaje, viziteaza aceasta insula primavara sau toamna. O alta optiune este sa iei feribotul catre est, pana la Insula Skopelos din apropiere din apropiere, ale carei peisaje sunt mult mai spectaculoase si care fac din ea un popas excelent pentru amatorii de drumetii . Plajele sale frumoase sunt aproape la fel de bune precum cele din Skyathos.

Alonissos, urmatoarea insula din Sporade inaintand catre est, are o forma alungita, ingusta, cu putine drumuri.

Dezvoltarea turistica a uitat-o, desi aici si-au cumparat proprietati numerosi straini, mai ales din Germania, fie pentru a trai mai ieftin, fie pentru a incepe aici mici afaceri. Alonissos este inconjurata de de o multime de insulite mai mici , pe care traieste cel mai rar mamifer marin din Europafoca monah. In anul 1992, guvernul grec a creat aici primul parc national marin din tara, cu scopul de proteja focile si de a dezvolta ecoturismul in Alonissos.

Pe Skyros, supravietuiesc insa vechile obiceiuri si traditii, ajutate de faptul ca insula este situata la distanta mare fata de celelalte, fiind mai greu accesibila de pe continent.

Harta Insulelor Sporade

 

Daca vrei sa vezi ce are mai bun sau mai rau, in functie bineinteles de gusturile tale,  turismul aflat in plina dezvoltare, viziteaza Skyathos in plin sezon estival, cand plajele minunate ale acestei insule se transforma intr-o adevarata Mecca a turistilor aflati in cautarea soarelui. Coasta de sud si cea de este sunt impanzite de siruri nesfarsite de vile, hoteluri, magazine cu suveniruri, baruri si restaurante, astfel ca fiecare zona se contopeste cu urmatoarea, pierzandu-si cu totul individualitatea.

Dupa cum se intampla cu mai multe destinatii cautate, acest fenomen afecteaza doar o fasie ingusta din apropierea plajelor. Interiorul Skyathosului este salbatic si minunat impadurit, plin de locuri perfecte pentru drumetii.

Manastirile isi continua aici existenta linistita, la fel cum au facut-o secole intregi. Manastirea Evangelistria, datand din sec XVIII, se afla la nord de orasul Skyathos si la doar o ora de mers pe jos. Ia-o pe drumul pentru aeroport si uita-te dupa un drum care duce la stanga si care te va purta pana la acest complex arhitectural asezat intr-un peisaj magnific si linistit. Pentru alte drumetii cauta in librariile locale brisurile cu recomandari.

Cunoscatorii recomanda!

“Cele mai bune plaje sunt aproape de fiecare data cele aflate la capatul unui drum de pamant sau al unor poteci care aparent se infunda. Trebuie sa fii gata sa explorezi”, spunea Eva Valsami-Jones, cercetator National Geographic Channel.

Cea mai mare parte din populatia insulei locuieste in orasul Skyathos, care are doua porturi gemene si doua existente gemene. Un port este destinat pescarilor, celalat este destinat turistilor sau barcilor de agrement. Daca te plimbi pe stradutele dosnice, te vei simti ca in orice alt orasel grecesc, dar daca mergi in zonele comerciale sau in centru, pe promenada de la malul mari, te-ai putea crede intr-un oras turistic din aproape orice colt al lumii. Chiar si fortareata Bourtzi, care separa cele doua porturi, adaposteste astazi un restaurant.

Orasul arata cel mai bine vazut de pe mare, iar turistii cunoscatori nu pierd deloc timpul si ajung repede in larg, indreptandu-se catre alte insule.

Din port pleaca zilnic ambarcatiuni catre Skopelos si Alonissos.

Plajele din Skyathos, unele dintre cele mai frumoase din Sporade

Flotilla Beach Skyathos

SKYATHOS FLOTILLA BEACH

 

Koukunaries beach. In anul 2004, ar fi fost declarata ca fiind cea mai frumoasa plaja din lume. Are un nisip glben ultra-fin si se afla la umbra unei paduri de pin.

Vedere de sus a plajei Koukounaries din Skyathos- Insulele Sporade

 

Banana Beach. Este o plaja dedicata nudistilor

Plaja Banana din Insula Skyathos- Sporade

 

Skyros

Cu amalgamul sau de case albe de la poalele dealurilor si fortareata venetiana din varf , orasul Skyros s-ar putea potrivi mai bine in Dodecaneze sau Ciclade. Din fortareata construita  pe locul acropolisului antic, nu a mai ramas mare lucru. Poti ajunge la ea printr-un tunel pentru a te bucura de panorama excelenta asupra orasului.

Muzeele orasului povestesc diferite aspecte ale istoriei locale: Muzeul de arheologie si Muzeul Municipal.

In apropiere de Treis Boukes, portul de apa adanca aflat la capatul sudic al Skyrosului, se afla mormantul simplu al poetului britanisc Rupert Brooke.

Plajele din Skyros

Molos Beach ar putea fi una dintre ele..

Plaja Molos din Insula Skyros- Insulele Sporade

Alonissos

Insula deluroasa si impadurita, Alonissos nu este cea mai atragatoare in viziunea multimii de turisti, din grupul Sporadelor. In schimb, unii turisti chiar asta isi doresc, vad partea buna in dezvoltarea turistica mai redusa.

Capitala insulei este la Patitiri, care a sufeit daune serioase dupa cutremurul din 1965. Inaintea acestui moment, in 1950, podgoriile si livezile sale de grapefruit au fost distruse de o epidemie.

In 1992, s-a acreat aici un parc national marin ce a contribuit la schimbarea in bine a destinului acestei insule.

Alonissos se rezuma insa ca atractii la micul port din Patitirisi frumosul oras vechi restaurat Palaia Alonissos, aflat la inaltime deasupra portului, si alte cateva sate traditionale raspnadite in jur.

 

Insulele Sporade- Vedere panoramica asupra portului din Alonissos

 

Skopelos

Are unul dintre cele mai frumoase porturi din Grecia, cel din orasul Skopelos. Insula este acoperita cu vegetatie deasa si paduri de pini care se preling pe dealuri pana in micile sale golfuri izolate. Interiorul este plin de livezi de nuci si de pomi fructiferi, surse ale vestitelor prune si migdale se Skopelos.

Inainte de a parasi orasul Skopelos, arunca privirea la cateva dintre cele 123 de biserici ale sale, printre care si Agios Athanasios, construita in secolul IX, care se mandreste cu frescele sale. Aceasta biserica se afla in interiorul zidurilor solide ale fortaretei venetiene care se ridica deasupra portului . din locul vechiului templu al Athenei.

In afara orasului Skopelos nu exista decat un drum principal, dar vei gasi multe poteci care te vor duce catre sate sau statiuni.

Un bun traseu de plimbare urca printre livezile de maslini, ajungand la cel mai inalt punct al insulei , Muntele Delfi (680m). Printre dealurile aflate la est de oras exista 5 manastiri si schituri, dintre care doar trei pot fi vizitate.

Pe terasa unui hotel in Insula Skopelos- Insulele Sporade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.