Gustul amar al Imperiului: decaderea americana se vede in campanie

Mult timp am sperat ca Statele Unite au un plan. Un plan de redresare economica, evident. Eu inca mai sper, din calitatea mea de roman, obisnuit de mii de ani sa fie condus, ca ei au acel plan. Insa, ceea ce vad in campania pentru Presedintia celui mai puternic stat care a existat in ultimii 2000 de ani, imi spulbera orice speranta despre acel plan, despre existenta lui. Cu lipsa lor de solutii, vom ajunge cu siguranta in mainile Chinei (Doamne Fereste!).

Acum ani buni de zile, putem lua in considerare chiar si ultima suta, alegerile in SUA erau un model de face campanie. In America se promiteau si chiar se faceau lucrurile mari, proiecte de anvergura pe care planeta nu le-a mai cunoascut anterior. Barajul Hoover este doar un exemplu, Planul Marshall este altul si acestea pot continua.

Baietii care candidau atunci, nu aveau nevoie de o Madonna care sa le-o suga votantilor pentru a creste in sondaje. Ei veneau din paine, din business, sau in cel mai rau caz, aveau business in spatele candidaturii lor. Azi, ce mai au? Hollywood, simbolul cinematografiei americane si totodata un pilon incomensurabil ca raportare la PIB, este acum al unui chinez. Nu e o problema in economia libera al cui este capitalul, problema este ca el intra pe mainile unui competitor direct, lasand la o parte faptul ca tranzactia in sine, ucide unul dintre  simbolurile nationale.

In alta ordine de idei, neo-capitalismul practicat in exces a creat mase intregi de tineri neocupati (precum cel din imagine) care sunt victima normala a unui sistem care si-a exportat productia in tari de lumea a treia si care culege beneficii prin impozitatea multinationalelor care opereaza in exterior (atunci cand acestea nu le duc in paradisurile fiscale, agreate tot de ei).

Cu tristete spun, asta nu mai e nicicum capitalism…e o salata, e o combinatie.

Asadar, Domnule Trump: Make America Great Again!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.