Haga, orasul iubitorilor de arta

Cu două mari expoziții Mondrian pentru a sărbători aniversarea a 100 de ani a mișcării De Stijl, Haga este locul ideal pentru o mini-pauză culturală plină de artă în această primăvară.

De ce sa mergi in Haga?

Cel mai bine este cunoscuta drept casă a Curții Penale Internaționale. Pe langa asta, este important de stiut ca lumina reflectoarelor se află în acest an,  în acest al treilea oraș ca marime din Olanda. Împreună cu alte 17 locații din întreaga țară, Haga va sărbători cea de-a 100-a aniversare a lui De Stijl (“The Style”), o mișcare artistică olandeză, care se va desfasura pe intreg parcursul anului 2017. Două expoziții majore care prezintă opera colorată a lui Piet Mondrian, Celebrul exponent, se desfășoară la Gemeentemuseum între sfârșitul lunii septembrie: “Piet Mondrian și Bart van der Leck: Inventarea unei noi arte” (până la 21 mai) și “Descoperirea lui Mondrian” (3 iunie la 24 septembrie). Cu toate acestea, acest oraș atrăgător, detine de asemenea, sediul parlamentului olandez, ce are multe de oferit și fanilor vechilor maeștri olandezi și art nouveau.

                                                               Cladirile Mauritshuis

 

Cum este organizat orasul Haga?

Centrul orașului se află la aproximativ 10 minute de mers pe jos de gara centrală (2) la vest de Den Haag (Haga). Pe traseu veți trece de la Primăria albă, înaltă, la Spui nr. 68, unde se află biroul de turism (3) (00 31 70 361 8860; denhaag.com). Programul de lucru este luni între orele 12-8, de marți până vineri între orele 10:00 – 20:00, în weekend-urile între orele 10:00 și 17:00. La nord de aici se află Binnenhof (4), care găzduiește parlamentul olandez, și galeria de artă Mauritshuis (5). La vest de Mauritshuis veți găsi principala zonă comercială – în și în jurul Hoogstraat (6) – și zona hip Hofkwartier. La nord de zona comercială veți găsi Palatul Noordeinde (7), birourile familiei regale. Gemeentemuseum este la aproximativ trei kilometri nord-vest de centru.

                                                                Gemeentemuseum

 

Prima zi in Haga

Fa o plimbare prin incantatorul oras

Haga are o mulțime de puncte turistice interesante pentru iubitorii de artă, ce pot fi admirate în timpul unei plimbari prin oras. Una dintre cele mai frumoase cladiri din orașul Art Nouveau poate fi găsită in strada Smidswater 26 (8), la nord de Binnenhof (4) – este privată și nu puteți intra, insa poate fi admirata din exterior. Pentru mai multe obiective precum acesta, se poate plati pentru un turneu de mers pe jos numit “Art Nouveau in Haga”, ce poate fi rezervat la biroul turistic pentru 2,50 €. O plimbare de șapte minute la sud-vest de aici, te va purta catre un grup de galerii rafinate în jurul lacului Hofvijver (9). Pentru o experiență extraordinară, încercați Escher în Het Paleis la Lange Voorhout  (00 31 70 427 7730; escherinhetpaleis.nl), o expoziție permanentă de lucrări ce apartin artistului Escher din secolul al XX-lea, găzduită într-un fost Palatul regal datând din anii 1760. Intrarea este de 9,50 €.

Cladirile Art Nouveau de pe malul raului Hofvijver

 

Muzeul Bredius aflat pe strada Lange Vijverberg numarul 14 (Tel 00 31 70 362 0729; museumbredius.nl), la o plimbare de cinci minute, oferă vizitatorilor ocazia să vadă o colecție privată de picturi olandeze de calitate, precum și argintărie și Portelan. Intrarea este de 6 €. Terminati traseul la Mauritshuis , aflat in strada Plein nr. 29 (00 31 70 302 3456; mauritshuis.nl), chiar pe cealaltă parte a lacului, care gazduieste o colecție de clasă mondială de picturi olandeze de aur, inclusiv lucrarea lui Vermeer’s numita “Fata cu cercel perlat”. Intrarea este de 14 €.

Sursa: Pinterest

Luati pranzul pe traseu

Exista o tendință recentă la Haga pentru bucătarii cu stele Michelin ce deschid restaurante ieftine in care cartofii de cea mai bună calitate. Districtul Friet, aflat la 10 minute de mers pe jos de la Prinsenstraat 73 (12) (00 31 70 889 1113; frietdistrict.nl), este deținut de Niven Kunz. Acesta oferă tăvi cu diverse la 3 euro și puteți opta pentru a mânca aici sau pentru a lua mancarea la pachet.

De aici putei face o vizita la grădina Noordeinde Palace (7) care se afla la o scurtă plimbare spre nord, si la care intrarea este libera.

Noordeinde Palace

 

O pauza de shopping in Haga

Districtul Friet se află chiar în mijlocul Hofkwartier, una dintre cele mai vechi părți ale orașului și acum este considerat cel mai bun loc pentru cumpărături (și băuturi). Magazinele de concept cu cafenele in-house sunt in prezent in trend in Olanda – unul dintre cei mai buni din oras este LISTed aflat in strada Molenstraat nr. 36 (00 31 70 737 0577; listed-thestore.com), care vinde mai putin cunoscute marci de moda, lucrări de artă, cărți și accesorii. Pe partea opusă a străzii Molenstraat 39 se află Episode (00 31 70 449 2882; episode.eu), un magazin de epocă cu o viziune etică care implica stocarea de obiecte mai ciudate.

Zona de Shopping Passage in Haga

Se apropie seara..un aperitiv

Un loc distractiv pentru a începe seara este la Huppel Pub care se afla in strada Oude Molstraat la numarul  21 (00 31 70 360 9113; dehuppel.nl). Este o “cafenea  – un pub tradițional olandez”, cu interioare din lemn de culoare închisă,  faimos pentru stocarea a 150 de tipuri de whisky single malt. Există, de asemenea, opt robinete rotative, de obicei incluzând băutura proprie a cafelei, HuppALE și 60 de tipuri de bere îmbuteliată. Muzica rock de însoțire este destul de bună.

Huppel Pub

Unde cinam in Haga?

Deși Haga are propriul Chinatown situat în și în jurul Wagenstraat, cel mai bun restaurant asiatic din oraș poate fi găsit in strada Prinsenstraat 33, unde Hanteing Cuisine (00 31 70 362 0828; hantingcuisine.nl) ofera mâncăruri cu preturi rezonabile ce incep de la 37 de euro pentru trei feluri (deși acest lucru nu include desertul). Pentru ceva complet diferit, Instock din strada Buitenhof numarul 37 (00 31 70 412 6192; instock.nl) oferă o cină cu trei feluri de € 27, realizată cu produse din supermarketuri .

Restaurantul Hanteing Cuisine

 

Ziua a 2 a

Faceti o plimbare

Haga are un sistem eficient de transport cu autobuzul și tramvaiul, care vă purta mai departe de centrul orașului. O călătorie costă 3,50 euro sau un bilet de zi costă 6,50 euro. De la stația Centrum , Tramvaiul 1 conduce pasagerii către stațiunea litorală Scheveningen, la aproximativ cinci kilometri spre nord, în mai puțin de 20 de minute. Aici vă puteți bucura de o plimbare de-a lungul promenadei, insa puteti opriți să “verificați” si  magazinele de pe digul renovat  sau să faceți o plimbare de 20 de minute pe Ferris de 40 de metri (00 31 880 22 33 33; skyviewdepier.nl) pentru € 9.

Faleza Scheveningen

 

De la stația Scheveningen Slag de la digul (21), luatie autobuzul 22 (direcția Oude Waals sau Duinzigt) și mergeți la Badhuisweg. Dupa o plimbare de 2 minute la sud de Yon in strada Badhuisweg 191 gasiti o cafenea elegantă contemporană, unde vă puteți bucura de un bufet de o excelentă calitate, care vă oferă mâncăruri reci, Ouă și produse de patiserie, cu cafea sau ceai și un pahar de Prosecco pentru 9,95 € (11:00 – 21:00, rezervare recomandată.

O plimbare in parc

Daca te indrepti la vest de cafenea, traversează canalul și intră în Scheveningse Bosjes sau Scheveningen Woods, un parc într-o pădure medievală. Principala atracție aici este Madurodam aflat in strada Maduroplein 1, un sat model reprezentând replici ale orașelor și atracțiilor olandeze celebre. Intrarea este de 14 €. Partea de nord a parcului are un lac și câteva memorii din vremea războiului, în timp ce partea de sud este densă in copaci. Este nevoie de aproximativ 25 de minute pentru a trece de la est la vest pe jos și ve-ți ieși in apropiere de entrul de conferințe World Forum aflat pe strada Johan de Wittlaan la numarul 24.

O dupa-amiaza culturala in Haga

Tot anul 2017 se referă la Gemeentemuseum, care are cea mai mare colecție de lucrări de la Piet Mondrian din lume. Până la 21 mai, vizitatorii pot prinde o expoziție despre originile mișcării de artă De Stijl intitulată “Piet Mondrian și Bart van der Leck – Inventarea unei noi arte”. Poti privi la modul în care cei doi artiști au dezvoltat blocurile roșii, albastre și galbene, acum ușor de recunoscut, cu linii negre. Spectacolul “The Discovery of Mondrian” este prezentat între 3 iunie și 24 septembrie, când toate cele 300 de lucrări vor fi prezentate împreună pentru prima dată, inclusiv pictura finală, neterminată, Victory Boogie-Woogie. Alături de acesta, în perioada 10 iunie – 17 septembrie, “Arhitectura și interioarele – dorința de stil” vor explora munca designerilor, inclusiv Gerrit Rietveld. Intrarea este de € 14.50.

Muzeul Gemeente din Haga- Gazda artei De Stijl

 

Unde stam in Haga?

Deschis în 2010, fațada austeră a hotelului Hilton Haga de cinci stele ascunde 195 de camere moderne, un restaurant olandez-francez și un cocktail bar de lux. Preturile pornesc de la  159 EUR, doar cameră. Găzduit într-un fost palat regal, De Salon, care s-a deschis anul trecut, este un boutique B & B cu doar trei camere mai spațioase, dotate cu accesorii de designer. Micul dejun este servit în tea-roomul rafinat de la parter. Camera dubla este la pretul de 25 EUR. Hotelul Student are camere minimaliste și o gamă largă de facilități, inclusiv o zonă de jocuri, Bar-restaurant, sală de sport și un spațiu de lucru. Camera porneste de la 69 EURpe noapte.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.