Hai hui prin Barcelona: azi, plimbare pe La Rambla

SEJUR BARCELONA

Ziua 1- Plimbare pe La Rambla, Barcelona

Impresii din Barcelona- La Rambla

Odata ajunsi in Barcelona, ne-am proiectat obiectivele pe zile. Ne-am cazat la hotel dupa care am facut planul sejurului. Astfel, in prima zi facem o plimbare pe celebra artera La Rambla. O plimbare pe La Rambla si strazile sale laterale te ajuta sa “absorbi”  numeroasele inflexiuni ale spiritului Barcelonei set al XXI- lea.  Acestea adăpostesc o bogăţie de edificii uimitoare atât istorice, cât şi contemporane, într-un amestec inspirat de stiluri. Este cel mai vestit bulevard al Barcelonei si nu poate fi ratat. Asadar sa incepem!

La Rambla

la Rambla Barcelona

La Rambla from above, Barcelona, Catalunya, Spain

Ce vizitam in Barcelona pe La Rambla?

Cu spatele la moderna fântână Homentage a Francesc Macià , în colţul de sud-vest al Plaça de Catalunya, traversează principala alee pietonală spre La Rambla Vei simţi imediat parfumul celui mai vestit bulevard al Barcelonei, cu cafenelele sale, comedianţii care dau reprezentaţii în stradă, vânzătorii de flori şi cu mulţi oameni ce se plimbă de colo-colo. La semnul ce indică »spre Ateneu, traversează la stânga şi apoi ia-o imediat la stânga pe aleea pentru pietoni Carrer de Santa Anna. La nr. 32, intră în curtea unde fermecă­toarea Biserică romanică Santa Ana  stă înghesuită între clădiri de sec al XlX-lea şi al XX-lea.

 Reîntoarce-te la La Rambla. Traversează – nu rata farmacia frumos decorată – şi coboară pe Caile d’Elisabets. Această stradă traversează Plaça de Bonsuccés înainte de a ajunge la o intersecţie la Carrer del Angels. Imediat la dreapta apar formele contemporane ale Museu d’Art Contemporani de Barcelona , o clădire de pia­tră, sticlă şi metal proiectată de Richard Meier, ce s-a deschis în 1995. Colecţia permanentă începe de la sfârşitul anilor 1940 cu artişti pre­cum Jean Dubuffet, Alexander Calder şi Marcel Broodthaers şi se încheie cu artişti contempo­rani precum Christian Boltanski, Rosemary Trockel, Richard Long şi Jaume Plensa. Muzeul a inspirat apariţia temerară a unor magazine de artă pe străzile învecinate la El Raval.

La Rambla El Raval

 

Barcelona_LaRambla

De aici, mergi spre dreapta pe strada străjuită de copaci Carrer dels Angels până ajungi la Carre del Cârme. Vizavi se află masiva clădire în stil gotic Hospital de Santa Creu, care adăpos­teşte în prezent Biblioteca de Catalunya . Merită să te plimbi în jur spre Carrer de l’Hospital  pentru a intra în curtea exterioară şi în cea interioară, în stil gotic.

Continuă să mergi spre mica piaţă denumită după Alexander Fleming (bacteriologul scoţian care a descoperit penicilina) şi să te întorci pe unde, sub castani, papagali închişi în colivii ţipă zgomotos.

In curând vei vedea la dreapta impozanţii Palau de la Virreina (1778) ale cărui inte­rioare, în stil baroc şi rococo, găzduiesc acum expoziţii municipale. Urmează Mercat de la Boqueria (denumit şi Mercat de Sânt Josep) unde alimentele se vând sub un acoperiş de fier forjat şi sticlă. Standurile de flori de pe La Rambla ascund parţial o lucrare a lui Joan Miro aflată pe trotuarul din centru în punctul în care bulevardul se lărgeşte spre Piaţa de la Boqueria. Nu rata dădirea înaltă şi îngustă de la nr. 77, a cărei faţadă este decorată cu mozaicuri în stilul art nouveau. Vizavi se află un exemplu al modei kitsch-urilor chinezeşti de la 1920 ce abundă în dragoni şi umbreluţe de soare.

Ai ajuns astfel la Rambla dels Caputxins. La dreapta se află Gran Teatre del Liceu , cel mai cunoscut teatru al Barcelonei, redeschis în 1999 după renovări extensive. După Hotel Oriente, ia-o la dreapta pe  Carrer Nou de la Rambla pentru a admira extraordinara creaţie a lui Gaudi, Palau Guell  ( construit între 1885-1890). Inapoi pe la Rambla vei trece de faţada Teatre Principal (1847), de care se află vizavi statuia fondatorului teatrului catalan modem, Frédéric Soler. Ajungi astfel la ultima parte, Rambla de Santa Monica, unde clădirea din sec. al XVII-lea a Mănăstirii Convento de Santa Monica se ascunde în spatele unei faţade indescriptibile a unui centru cultural.

la rambla 1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.