Hai Hui prin Barcelona, ziua 2- Plimbare prin Barri Gotic

SEJUR BARCELONA

Ziua 2. Barcelona- Plimbare prin Barri Gotic.

Impresii din Barri Gotic, Barcelona

Daca in prima zi am efectuat plimbarea pe La Rambla, astazi ne popunem sa va informam in legatura cu plimbarea prin Barri Gotic.  Aceasta plimbare te va purta printre ingustele alei, foarte evocatoare de altfel, ale celui mai vechi cartier al Barcelonei, care are monumente importante, precum catedrala si palatul mediaval care oglindesc istoria mareata a orasului. Scopul suprem este bineinteles vizitarea Catedralei La Seu, o minunatie. Probabil, dupa La Sagrada Familia, este cea mai importanta.

Asadar sa incepem!

Cum ajungem in Barri Gotic, Barcelona

Pornim de la hotel si ajungem in celebrul cartier Barri Gotic. Plimbarea incepe de la Plaça Reial prin colţul din nord-est, pe Carre del Vidre, şi apoi traversează Ferran pen­tru a pătrunde pe aleea Carrer d’en Quintana. la-o la dreapta pe Boqueria şi apoi imediat la stânga pentru a ajunge în Plaçeta del Pi. în faţa ta se află absida Bisericii Santa Maria del Pi 0 şi tumul său ortogonal (54 m). înconjoară biserica pentru a ajunge în piaţa centrală, mărginită de clă­diri din sec al XVIII-lea frumos decorate şi admiră imensa „fereastră cu trandafiri” (ce caracterizează intrarea în bisericile în stil gotic, n.tn). Intră pe îngusta alee acoperită cu plăci de ceramică Carrer de Petritxol şi apoi fă la dreapta pe Carrer Portaferrissa. Mergi direct spre Plaça Nova, de unde se poate vedea catedrala ridicându-se în , spatele Casei de l’Ardiaca (casa arhidiaconului).

Ce vizitam in Barri Gotic, Barcelona

la-o la dreapta, treci de vestigiile zidului roman, ; ajungi pe Carrer del Bisbe, unde chiar în faţa ta apare un pod acoperit, în stil neogotic (1929) ce leagă clădirea medievală Casa dels Canonges (reşedinţa preoţilor) de Palau de la Generalitat (Gădirea Parlamentului), la-o la dreapta din nou pe Carrer de Montjuîc del Bisbe pentru a admira Biserica barocă Sânt Felip Neri 0 aflată într-o mică piaţă fermecătoare. In colţ este Museu del Calçat (Muzeul încălţămintei, tel. 93 30145 33, închis lunea şi după-amiaza), un loc deosebit ce nu trebuie ratat de iubitorii de încălţări. Din Carrer del Bisbe poţi pătrunde în Catedrală (La Seu) pe uşa ce dă spre grădina interioară. Ieşind pe uşa principală, ia-o la dreapta după Museu Diocesa (tel. 93 315 2213, închis lunea). Treci pe lângă o porţiune monumentală a zidului roman şi pe lângă porţi ale palatului medieval pentru a ajunge în impresionanta Plaça Ramon Berenguer el Gran, denumită astfel după carmuitorul catalan cinstit printr-o statuie ecvestra.

Ia-o la dreapta , pe artera principala Via Laietana, spre Carrer Liberteria si treci pe langa un magazin de lumanari datand din anul 1761. Apoi, ia-o din nou catre dreapta pe Carrer Del Veguer, unde vei ajunge la Museu d’ Historia de la Ciutat. Acest muzeu al istoriei orasului domina Placa del Rei.

Statui frumoase poti vedea in Capella Santa Agata, care dateaza din sec. XIV,iar in spatele pietei poti vedea Salo del Tinell.Langa el se afla cladirea cu 5 etaje Torre del Rei Marti: urca la ultimul etaj al cladirii pentru a admira panorama asupra cartierului Barri Gotic.

La stanga (partea de sud-vest) a pietei se afla palatul gotic renascentist. Treci pe langa el, spre spatele catedralei si ia-o la dreapta in directia Placa de Sant Lu. In fata ta va aparea Museu Frederic Mares.

Intoarce-te la Carrer Libreteria si fa la dreapta pentru a ajunge la centruladministrativ al Barcelonei, Placa deSant Jaume. Langa ea, in partea dreapta se afla Palau de Generalitat.

 

 

Catedrala La Seu- O minunatie

CATEDRAL LA SEU 1

IMPOZANTA FAŢADĂ Şl CLOPOTNIŢA ACESTEI CATEDRALE MASIVE pot părea gotice, dar, de fapt, datează din sec. al XlX-lea, când au fost adăugate clădirii construite în sec. al XlV-lea-al XV-lea. Din fericire, pentru aces­tea au fost folosite proiectele originale din 1408 ale lui Charles Galtasdin Rouen, lucru care a permis păstrarea armoniei vizuale. înainte de apariţia acestui edificiu gotic în 1298, pe acest loc s-au ridicat succesiv o biserica romanică, o moschee şi o bazilică romană.

Păşeşte în interior şi te vei găsi într-un naos unic, înalt, spaţiu vast despărţit la jumătate de locul desti­nat corului, elaborat realizat.

Acesta dă spre treptele ce duc jos, spre criptă. Aici, într-o încăpere joasă, boltită, dedesubtul altarului principal, se află sarcofagul de mar­mură sculptat al Sfintei Eulalia fecioara, care a devenit martiră fiind executată de romani în sec. al IV-lea şi care a devenit Sfânta Ocrotitoare (Patron) a Barcelonei.

CATEDRAL LA SEU INTERIOR 1

De pe treptele îngropate, poţi admira priveliştea magnifică a înal­tului tavan boltit susţinut de coloane canelate. Locul corului se numără printre bijuteriile de artă ale catedralei. Pe paravanul de mar mură albă sunt reprezentate scene din viaţa Sfintei Eulalia (sculptate după proiectul lui Bartolomé Ordóñez), iar stranele sunt minu­nat sculptate în stil renascentist.

Mai târziu, acestea au fost decorate cu stemele regilor europeni.

Nu mai puţin de 29 de capele laterale mărginesc naosul şi absida, aproape fiecare dintre ele având o piesă de altar interesantă. Imediat la dreapta cum intri pe uşile princi­pale se află marea Capella del Santissim Sagrament, al cărei cru­cifix datând din sec. al XVI-lea se spune că ar fi fost purtat la prora corăbiei amiral a flotei lui Don Juan de Austria în bătălia de la Lepanto (1571). în colţul opus, o capelă laterală are o cristelniţă imensă din marmură (1433) şi o placă de comemorare ce prezintă botezul a şase indieni din Caraibi aduşi de Cristofor Columb în 1493. -i în spatele catedralei, admiră prima capelă aflată la stânga alta­rului unde se află mormântul de alabastru al lui Ramon d’Escales, conte de Barcelona, sculptat de Antoni Canet în 1409. Mai departe, sub arcade, Capela VI are o pictură din 1390 a Sfântului Gabriel, pe 18 panouri, de Borrassa. Intre acestea se află si  Capella de Sant Benet, dedicată ordinului benedictin, celebrat 1 printr-un altar (1452) pictat de Bernat în acest colţ al absidei se poate lua liftul pentru a ajunge pe acoperiş. Priveşte cele j două sicrie surprinzător de modeste ce se află lângă peretele transeptului şi care aparţin lui Ramon Berenguer I (Conte de Barcelona) şi al soţiei sale.

O altă surpriză în grădina interioară o constituie galeriile gotice  (1498); poţi intra aici şi direct din Carrer del Bistre, prin Porta de Santa Eulalian te poti plimba printre ghivece cu plante,  un palmier şi o fântână pe care se află statuia lui Sant Jordi.

CATEDRAL LA SEU INTERIOR 2

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.