HALKIDIKI- GHID DE VACANTA IN GRECIA

PENINSULA HALKIDIKI

Cei mai multi dintre turisti cred ca regiunea Halkidiki ( Chalkidiki) cuprinde doar cele trei peninsule care se intind in Marea Egee asemenea unor degete, dar mai exista si o a patra zona a acestei regiuni, situata mai la Nord. Deluroasa si impadurita, dar si mai putin vizitata, aceasta se deosebeste enorm de statiunile litorale agitate din cele doua pensinsule din Sud.

KASSANDRA

In Kassandra, peninsula cea mai vestica, vei gasi plaje aglomerate si agitatie. Acesta este locul catre care vei rea sa te inrepti daca iti doresti sa petreci o zi lenevind la soare si sa continui cu o noapte animata. In partea de Nord- Vest a acestei zone, orasele litorale se contopesc unele cu celelalte, ajungand pana la periferia Salonicului.

 

Asezat pe culmea ingusta a peninsulei, orasul Nea Moudaniais este poarta de acces catre Kassandra, si cei mai multi turisti trec pe aici fara sa se opreasca. Orasul este mai putin atragator decat statiunile aflate mai la sud, dar ofera toate utilitatile de care poti avea nevoie. Acesta este locul de pornire al ambarcatiunilor care se indreapta catre Insulele Sporade si Peninsula Pilion. Poti strabate Kassandra cu masina intr-un timp relativ scurt, luand astfel pulsul locului. Exista statiuni atat pe coasta de est a peninsulei cat si pe cea de vest, toate relativ asemanatoare, insa cele de pe coasta de est se bucura si de privelistea oferita de Sithonia, peninsula urmatoare.

 

 

SITHONIA

Sithonia este mai linistita si mult mai atragatoare, cu mai multe dealuri inverzite dintre cele care se inatlnesc peste tot in Halkidiki de Nord. Statiunile nu sunt la fel de ostentative precum cele din Kassandra, nici la fel de compacte, iar coasta de est are din nou avantajul privelistii- peste golf, catre Muntele AthosDaca vrei sa faci o plimbare cu barca pentru a vedea manastirile de pe Muntele Athos, mergi pana in zona numita Ouranopolis, aflata la baza Peninsulei Athos, sau inchiriaza una din Ormos Pangias, principalul oras de pe coasta de est a Sithoniei.

Cele mai bune plaje se gasesc in partea de sud, catre capatul Peninsulei, in statiuni mici precum Toroni si Aretes.

                                                         Plaja din Toroni

 

                                                                    Plaja din Artes

 

Daca iti doresti sa ai tot confortul pe care ti-l poate oferi un complex turistic modern, alege Porto Carras, cel mai mare astfel de complex din Grecia, intins de-a lungul unei fasii de plaja de 10 km lungime.

HALKIDIKI DE NORD

Are si el multe de oferit vizitatorilor, inclusiv frumoasele sale dealuri impadurite si satele aproape neatinse de industria turistica. O atractie majora aici este Pestera Petralona, cunoascuta local drept Kokkines Petres.

Cele mai frumoase locuri din partea de Nord a Halkidiki sunt strabatute de un minunat drum serpuit, care trece prin Arnaia, un sat mai mare, in care merita sa te opresti pentru a admira frumusetea caselor vechi, dar si pe cea a covoarelor si a altor obiecte de artizanat specifice acestei zone. Daca iti vei continua drumul, vei ajunge la Stagira, locul de nastere al filozofului Aristotel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.