Hurghada: Impresii, poze, atractii si recomandari turistice din vacanta in Egipt

Cu ceva ani in urma am fost in Hurghada. Am ajuns pe Aeroportul din Hurghada cu un zbor charter al companiei Koral Blue. Era prima data cand paseam pe pamantul african, tin minte ca senzatia a fost unica. Totul mi se parea diferit in comparatie cu Europa: oamenii, clima, cultura, modul de viata de acolo si lista poate continua. Hurghada („Al-Ghardaka” în arabă), aflată la 370 km sud-est de Cairo, pe coasta Mării Roşii, este staţiunea turistică cu care a început industria turistică din Egipt La început un umil sătuc de pescari, oraşul a devenit în ultimii 20 de ani o înfloritoare destinaţie de vacanţă, cu plaje înţesate de hoteluri, întotdeauna pline de turişti ispitiţi de soarele care străluceşte tot anul, de apa limpede precum cristalul, numai bună pentru scufundări.

Impresii din Hurghada

Hurghada este un loc dedicat în întregime turismului. Plaja şi marea asigură distracţia în timpul zilei, iar noaptea prinde viaţă în restaurantele şi barurile de la stradă, precum şi în centrele comerciale de unde se pot cumpăra suvenire de duzină. Te poţi îmbrăca în pantaloni scurţi sau lungi, în fustă lungă şi tricou. Uneori muzica de dans acoperă chemarea la rugăciune. Aici burgerul şi pizza au învins felafelul şi kebabul, dar pe meniuri apar şi feluri ca borşul sau pelmeni, pentru mulţimea de ruşi care au luat cu asalt toate statiunile egiptene după destrămarea Uniunii Sovietice. Probabil că aici se consumă mai mult alcool decât în toate celelalte oraşe egiptene la un loc. Majoritatea turiştilor vin cu avioane charter, iar lanţurile de hoteluri internaţionale de aici – Hilton, Marriott, Sheraton – le oferă toată gama de facilităţi şi chiar şi un loc pe plajă, ca să nu fie nevoiţi să-şi caute singuri. Aici nu există Egiptul monumentelor antice, poate doar prin imaginile de pe tricouri, şi nici cultura arabă sau cea islamică nu prea îşi fac simţită prezenţa.

                                                              Frumusetea Marii Rosii in Hurghada

Totul se schimba daca vei dori sa mergi cu un taxi rezervat direct de la hotel catre orasul Hurghada. Aici, ceva mai departe de zona turistica, poti lua contact cu viata islamica a localnicilor. Nu sunt multe lucruri pe care le poti face in oras, insa merita sa comanzi o masina cu care mergi doar cativa kilometri pentru a fac shopping in bazarul central sau pentru a mananca specialitati traditionale egiptene care nu iti sunt servite in hotel la unul dintre restaurantele din oras. Bazarul are preturi foarte ieftine. La mare cautare sunt papirusurile sau gentile din piele de camila. Atragatoare sunt de asemenea naghilelele sau suvenirurile lucrate manual.

Stilul de viata aici este agitat, astfel ca vei observa imediat diferenta dintre statiune si orasul propriu-zis. In primul rand vei lua contact inca de cand vei urca in taxi cu stilul de a conduce. Au “placearea” sa treaca milimetric pe langa colturi de cladiri, pe langa gardurile de la mochei, pe langa carute incarcate cu fructe sau chiar pe langa masinile care vin din sens opus. La o simpla plimbare pe trotuar vei fi claxonat obositor de zeci de taxi-uri care se prind din prima ca esti turist si iti vor propune curse ieftine pe te miri unde.

 

                                                                          Pe strazile din Hurghada

Cert este că celor mai mulţi turişti le place să pornească în larg. Aproape toate hotelurile le oferă partide de snorkeling în zona coralilor aflaţi aproape de mal.

Mulţi vizitează şi Insula Giftun, la care se ajunge după o călătorie de 40 de minute cu barca. Zona este protejată, aşa că pe insulă au voie maximum 100 de persoane pe zi. Centre de scufundări, mijloace de agrement şi săli de baie se găsesc şi în câteva campinguri pentru turişti, însă acestea se limitează la strictul necesar; iar insula şi-a păstrat incredibila ei frumuseţe. La prânz se mănâncă, de obicei, peşte.

Dar Hurghada se află pe harta turistică în primul rând datorită scufundărilor. Intr-o zi poţi vedea zece insule de corali care adăpostesc nenumărate forme de viaţă subacvatică, printre care delfini, peştii tropicali manta ray, uriaşi ţipari pestriţi şi un infinit de bancuri de peştişori viu coloraţi. Numeroasele centre de scufundări au pregătit cursuri speciale pentru începători şi o gamă variată de oferte pentru o singură zi sau două, iar celor mai avansaţi le oferă experienţa live la bord. Să fii atent când alegi un centru de scufundări pentru că unele pun la dispoziţie echipa­ment periculos de inadecvat. în general, este preferabil să alegi centrele de la marile hoteluri şi din satele de vacanţă, care pot
fi mai scumpe, dar au echipament mai bine întreţinut şi instructori profesionişti.

Celor cu mai puţin spirit de aventură podeaua din sticlă a va­poarelor le oferă posibilitatea de a surprinde viaţa coralilor dintr-o cabină dotată cu aer condiţionat Iar Submarinul Sindbad coboară la o adâncime mai mare de 20 m şi se strecoară printre peşti. Il găseşti ancorat în staţiunea Sind­bad Beach. Dacă nu vrei să faci scufundări, dar doreşti să vezi mai de aproape vieţuitoarele marine, ai la dispoziţie Acvariul Mării Roşii din Hurghada, unde sunt expuse exemplare din numeroase specii dintre cele care înoată libere în zona recifelor de lângă mal.

                                     Un vas special pentru diving isi asteapta turistii in Hurghada

Unde am stat noi?

Rezervarile noastre au fost la Hotelul Festival le Jardin,  o locatie de 4 stele cu servicii all-inclusive. Hotelul este intr-adevar unul de 4 stele iar serviciile sunt extraordinare. Este dotat cu saune, piscine, o frumoasa plaja, teren de minifotbal si altele. Are de asemenea un club de noapte si restaurant a la carte. Mancarea mi s-a parut mai gustoasa decat in alte destinatii in care se fac fac servicii all-inclusive, cum ar fi de exemplu Turcia.  In timpul unei zile te intalneai cu mancarea de 4 ori, in jurul orei 10 fiind prevazuta si o gustare.

                                                       Plaja Hotelului Festival le Jardin Resort
   Culoarea calda a Marii Rosii vazuta de pe plaja hotelului Festival le Jardin Resort

 

Excursiile care se pot face din Hurghada

Excursie la Cairo

                                                                 Excurise la Piramidele de la Gizeh

Orice turist care vine in Egipt pentru prima oara va dori sa vada in primul rand piramidele si poate abia dupa aceea Valea Regilor- Luxor. Noi nu am ajuns la Luxor insa am dorit sa vedem Cairo. Am platit pentru o excursie organizata de hotel in jur de 70 de dolari de persoana, pret ce includea transport, ghid, intrarea la piramdide si la Muzeul de Egiptologie, si un pranz la restaurantul Seasons aflat pe malul Nilului in centru orasului.

                                                           Pranz pe Valea Nilului la Restaurant Seasons

Plecarea a fost in jurul orei 24.00 de la Hotel. Pana la Cairo se fac in jur de 5 ore si jumatate dupa o oprire de 15 minute in desertul pustiu pentru a bea un ceai la un fel de popas al tiristilor numit Al Zafaranah. Ceea ce m-a surprins sau nu m-a surpins deloc a fost faptul ca pana la Cairo am plecat intr-un convoi de autocare si cu ceva armata pe langa noi.

In jurul orei 6.00 se ajunge la Cairo in zona de centura. Autocarul continua traseul pe centura catre Gizeh. Prima oprire este la piramide, dupa care intoarce si intra in oras. Senzatia la prima vedere, de cum intri, datorita cladirilor de sticla ce gazduiesc sediile firmelor de petrol, este aceea ca ai de-a face cu un oras modern. Totul se naruie insa cativa kilometri mai incolo cand incep cladirile neterminate, cand vezi camile la etaj si multe altele. Insa, are frumusetea si farmecul lui.

Dupa periplul la primide vei da nas in nas cu invalmaseala de langa piramide, unde negustori de toate felurile incearca sa vanda turistilor cate ceva, sau macar sa iti faca o poza pe camila. Urmeaza Muzeul de Egiptologie din Piata Tahrir, care este de-a dreptul fascinant, pe care daca ti-ai propune sa il vei in detaliu, probabil ca iti va lua 6 luni. La final, pranzul pe Nil.

Excurise in Valea Camilelor

O regiune nepreţuită la adevărata valoare se află în inima sudului, în muntosul Deşert de Est. La sud de Marsa Alam este deschiderea spre coastă spre Wadi al-Gimaal, regiune renumită pentru păsările care trăiesc aici, întinzându-se pe 80 km. Când mergi cu maşina pe şoseaua ce străbate coasta, o să fii uimit să vezi cămile hoinărind prin mangrove, pe plajă. Sunt proprietatea tribului Ababda, care se ocupă cu creşterea de cămile, pe care le lasă să cutreiere regiunea în voie, uneori luni la rând. Deşertul de Est e mai degrabă stâncos decât nisipos şi adăposteşte puzderie de văi strâmte, punctate de salcâmi şi iarbă mică.

De asemenea, întregul ţinut este bogat în minerale. Ca şi la Mons Porphyrites şi Mons Claudianus, care sunt mai departe, la nord, şi aici se găsesc mine părăsite în vre­mea faraonilor sau în epoca romană, cum ar fi satul Wadi Sekait, destinat minelor de smarald. Piesele de rezistenţă ale minelor de smarald se află pe un deluşor pe care romanii îl numeau Mons Smaragdus –

Muntele Smarald. Este uşor să urci ca să vezi cariera. în apropiere, alte galerii romane de minerit adăpostesc fragmente de ceramică, iar priveliştea tulburătoare stă nemişcată şi tăcută.

Să nu te apuci de explorări fără ghid. Se recomandă să ai un ghid obţinut de la remarcabila companie Red Sea Desert Adventures , cu sediul în staţiunea Shagra, la vreo 20 km de Mersa Alam. Echipa alcătuită din doi soţi – geologul olandez Karen van Opstal şi Thomas Krakhofer – are o experienţă îndelungată în Deşertul de Est şi colaborează cu ghizii din Ababda, pentru a organiza safari cu cămile, excursii de o zi cu 4×4 şi excursii de mai multe zile. De regulă, un tur de o jumătate de zi costă 45 €, iar unul de o zi întreagă 90 €, deşi preţurile excursiilor mai lungi variază. Dacă cinezi la Ababda, nu uita să încerci o cafea arabă din ghimber proaspăt (gabana), şi pâinea gors, fără pereche, care se coace în nisip fierbinte şi cenuşă!

                                                                                      Valea Camilelor

Alte locuri atragatoare din zona Hurghada

Cele mai atrăgătoare elemente ale dezvoltării turistice a coastei sunt centrele turistice în care, alături de hoteluri, restaurante şi facilităţi de agrement, există şi şcoli, spitale şi locuinţe pentru angajaţi şi familiile lor. Mai multe sunt în curs de finali­zare pe porţiunea dintre Hurghada şi portul Safaga, la 52 km spre sud. Deşi nu trezeşte interesul turiştilor, Safaga este un centru de export de fosfaţi din minele locale, care se însufleţeşte o dată pe an, fiind punctul în care se îmbarcă musul­manii care călătoresc spre Mecca în timpul pelerinajului (hajj).

Bogaţi în minerale, din Munţii Mării Roşii, care erup la sud de Hurghada, s-au scos încă din vremea faraonilor aur, aramă, metale şi pietre preţioase. Deşi în zonă nu există monumente ridicate de egipteni în Antichitate, carierele din epoca romană se află la Mons Claudianus, la 48 km de Safaga Granitul cu dungi negre se extrăgea şi se transporta pe Nil până la Roma, unde s-a folosit la construirea Panteonului şi a Forumului lui Traian. Pentru prizonierii trimişi să trudească aici – şi pentru cei care-i păzeau – această experienţă a fost un fel de echivalent în Orientul Apropiat al izgonirii în Siberia Se mai văd şi azi celulele minuscule în care locuiau aceşti nefericiţi, precum şi un pilon uriaş, dar crăpat, lăsat în locul în care s-a prăbuşit acum 2000 de ani.

                                                                                                    Safaga

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.