Impresii din Bulgaria: Rezervatia naturala arheologica Yailata

Am petrecut mini-vacanta de Sfanta Marie la Shabla, pe teritoriul bulgar. Aflata aici, am pornit catre Rezervatia Naturala Yailata, catre care drumul este acceptabil. Se merge pe traseul Shabla- Far Shabla, apoi prin Tyulenovo si in final Kamen Bryag. Din Shabla sunt aproximativ 15 kilometri. Cum iesi din Kamen Bryag din zona casei de bilete se merge pe picioare o distanta de circa 2 km. Un bilet costa 3 leva pentru adulti si 1 pentru copil.

Rezervatia naturala arheologica Yailata

Rezervația arheologică are mai mult de o sută de locuințe sapate in stanca. Instrumentele de piatră găsite in acest loce atestă prezența umană încă din mileniul V î.Hr. Sanctuarul, pietrele de sacrificiu, vinăria și cele patru necropole ale mormintelor de piatră tăiate în baza pietrelor datează din antichitate. Există, de asemenea, o cetate bizantină bine conservată și parțial restaurată din V-VI c. În Evul Mediu peșterile au fost folosite drept complex de mănăstiri. Unele simboluri religioase, cum ar fi crucile și icoanele de piatră – pot fi văzute pe pereți.
Zona protejată a naturii păstrează ultimul habitat de stepa, relativ bine conservat din Dobrogea, cu viața unică a plantelor și animalelor. Zona este extrem de importantă în timpul migrației, deoarece se află pe cel de-al doilea cel mai mare traseu de migrație a păsărilor din Europa – Via Pontica.

 

Asa cum spuneam, exista o sumedenie de locuinte stravechi sapate in piatra.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.