IMPRESII DIN CADIZ, ANDALUZIA

Totul despre Cadiz

Impresii. Vacanta in Spania la Cádiz şi Costa de la Luz

CADIZ ESTE AŞEZAT PE O UMBĂ ÎNGUSTĂ DE PĂMÂNT CE SE CURBEAZĂ spre nord, transformându-se în Costa de la Luz – coasta luminii. De-a lun­gul mileniilor, acest loc înconjurat de mare a fost populat de fenicieni, greci, romani, vizigoţi şi arabi. Chiar şi astăzi, Cádiz pare un fel de capăt de lume, deşi restaurările recente au adus schimbări importante. Deschiderea în 2010 a liniei de tren de mare viteză îi conferă mai mult dinamism.

Istoria Cadiz

Fenicienii au întemeiat Cádiz în jurul anului 1100 î.Hr., ceea ce face din el cel mai vechi oraş din Europa. Apogeul său a venit în secolul al XVIII-lea, când portul Sevilla pe râul Guadalquivir s-a înnămolit, iar Cádiz a rămas principalul port comer­cial între Spania şi Lumea Nouă. în 1812, oraşul a atins apogeul devenind capitala Spaniei, dar numai pentru scurt timp, an în care o constituţie republicană a văzut aici lumina zilei.

Odată ce ai pătruns în această cochilie periferică de modernitate, vei descoperi un centru vechi armonios, plin de biserici baroce (cu multe altare aurite) şi conace elegante, multe dintre ele zugrăvite în culori pastelate delicate şi având balcoane cu decoraţiuni din fier forjat Cádiz are puţine privelişti sau monumente mari, dar este un loc de popas relaxant, unde tradiţiile sunt încă puternice. Meşterii fac mobilă de lemn sculptat şi rame baroce poleite, cafenelele au aliniate sticle de ulei de măsline pentru a-l picura peste pâi­nea prăjită de la micul dejun, iar în partea veche a oraşului o reţea de alei înguste poartă izul stilului urbanistic arab, în special în Barrio de la Viña, o zonă excelentă pentru flamenco şi pentru restaurantele cu fructe de mare. Siluetele vaselor oceanice acos­tate în port au şi ele un oarecare romantism. Vara, când vântul este  mai puţin puternic, mergi pe plajele cu nisip alb şi fin de pe coasta de vest a peninsulei.

Costa de la Luz si nispul ei auriu si fin

costa_de_la_luz_3

Ce vizitam in Cadiz?

Cea mai vizibilă dintre bisericile din Cádiz este catedrala, a cărei cupolă cu plăci de ceramică se înalţă peste Plaza de la Catedral şi pentru care a fost nevoie de 116 ani pentru a o termina. Amestecul de stiluri care a rezultat nu este cel mai atrăgător, deşi are şi câteva picturi baroce impresio­nante. Te poţi sui în clopotniţa Fomiente pentru privelişti deosebite asupra oraşului şi oceanului. In apro­piere sunt ruinele unui teatru roman datând din secolul I Î.Hr. , un alt semn din epoca de mărire a oraşului. Spre vest, meterezele duc la un bastion neobiş­nuit cu un castel, Castillo de San Sebastián, ieşind direct în mare.

Un loc pe care nu trebuie să-l ratezi este Museo de Cádiz care are o impresionantă colecţie arheologică şi de arte frumoase. Mergi direct în Sala 2 pentru a vedea o pereche de sarcofage feniciene din marmură ce datează din secolul al V-lea î.Hr.

Aceste extraordinare morminte în mărime naturală, purtând ecourile Egiptului, au fost descoperite la aproape un secol distanţă unul de celălalt Ele stau într-o splendoare serenă alături de busturile de teracotă ale zeilor, amfore şi piese etrusce. Alături, strălucitoarea Sală 4, luminată de soare, are frumoase statui romane, printre care şi una impunătoare a împăratului Traían, datând din anii 98-117 Colecţiile de pictură de la eta­jele superioare au şi ele minunile lor, dintre care mai presus de toate sunt seriile de portrete ale călugărilor, apar­ţinând lui Zurbarân, fiecare expri­mând o personalitate diferită. Murillo, Zurbarân, Rubens şi un şir de artişti din secolul al XX-lea, de la Joan Miró la Chema Cobo , ocupă celelalte săli ale acestei clădiri grandioase de secol XIX.

Muzeul domina ampla si umbroasa Piaza de la Mina, plină de ficuşi vechi de sute de ani. în partea de sud-vest este locul natal al marelui compozitor spaniol Manuel de la Falia (1876-1946), al cărui mormânt se găseşte în cripta catedralei. Din colţul de nord-est, mergi pe Calle Zorrilla pentru a descoperi unele dintre cele mai bune baruri din Cádiz, înainte de a-ţi încheia plimbarea în grădinile Almedei ce dau spre Oceanul Atlantic.

Activitati turistice in Cadiz

Deşi adormit mare parte a anului, Cádiz se trezeşte în februarie – pentru Carnaval. Pline de ingenuitate, satiră şi cântece, grupurile costumate se înghesuie în cartierele mai tradiţio­nale, precum La Viña, El Populo, Santa María (în apropiere de catedrală) şi Mentidero. Un alt mare moment de sărbătoare în Cádiz, celebrat timp de secole, este calendarul fotbalistic de la sfârşitul lui august, cu grătare pe plajă toată noaptea.

La sud de Cádiz se întinde o coastă cu plaje aurii şi dune mărginite de păduri de pini şi de pajişti continen­tale, unde pasc taurii. Kite-surfmgu! (fost windsurfing) este sportul-rege în aceste ape agitate, practicat mai ales în apropiere de Tarife, cel mai sudic punct, în vreme ce surful cu placă vine pe locul doi, practicat pe plaja El Palmar. Pentru cei care vor să facă drumeţii, există poteci umbroase ce taie pădurile de pini, printre care se prevede oceanul de la poale. Un deza­vantaj este vântul, care în anumite perioade ale anului devine supărător. Acesta nu împiedică sutele de imigranţi africani ilegali să acosteze noaptea în mici bărci de pescuit, deşi multe se scufundă.

Lăsând vântul la o parte, această coastă are sate atrăgătoare, privelişti frumoase şi, deocamdată, mici staţiuni litorale, cu excepţia celor de la Conil de la Frontera şi Tarife. La Conil, cândva un elegant oraş tradiţional, graţie apelor sale liniştite şi puţin adânci, se întinde un imens hotel, aparţinând unei familii. Imediat în sud se întinde frumosul El Palmar, unde cafenelele frecventate de surferi şi câteva restaurante stau cuibărite în spatele dunelor. în capătul sudic, un far marchează Cabo de Trafalgar (Capul Trafalgar), unde în 1805, ami­ralul britanic Horatio Nelson a bătut flota franco-spaniolă, murind în tim­pul luptelor.

La circa 8 km în interior este impresionantul sat colinar Vejer de la Frontera, foarte căutat de nord-euro- peni pentru a-şi face case de vacanţă; de-a lungul crestei s-a dezvoltat şi un oraş nou-nouţ. Totuşi, o atmosferă puternic medievală predomină în par­tea de sus, cu metereze înconjurând vechiul castel şi atrăgătoarea Biserică San Salvador. Lângă ziduri, pe Caile Cobijadas se află un cartier evreiesc bine păstrat. Unele dintre casele aris­tocratice au devenit hoteluri, în vreme ce barurile şi restaurantele sunt con­centrate în jurul Piaza de Espana, situată mai jos.  Din nordul oraşului Vejer te poţi îndrepta către Arcos pentru a ajunge la circuitul pueblos blancos .

In partea de sud, între Cabo de Trafalgar şi Barbate este o rezervaţie naturală de 2.000 ha, Parque Natural de la Breña y Marismas de Barbate, unde pinii, ienuperii, arbu­ştii şi câmpurile de sare sunt prefera­tele pescăruşilor, porumbeilor de stâncă, şoimilor, bufniţelor şi egrete­lor. Mai departe pe coastă spre sud, pe lângă o altă staţiune populară, Zahara de los Atunes, acolo fiind una dintre cele mai mari ferme din Spania, este Playa de Bolonia, o fru­moasă plajă accidentată, completată de ruinele romane de la Baelo Claudia. întemeiat în secolul al ll-lea î.Hr., acest oraş a fost puternic legat de comerţul cu Africa de Nord (ce se zăreşte dincolo de strâmtoare) şi de cel cu peşte sărat .

Dominând strâmtoarea Gibraltar, Tarifa a cunoscut şi zile mai bune, acum blocurile cu apartamente ief­tine înconjurându-i periferiile. Pieţele şi aleile oraşului vechi cu metereze îşi păstrează încă personalitatea. Tarifa a fost, practic, prima aşezare arabă din Spania, în anul 711. Marocul este la numai 14 km distanţă, iar conform planurilor active de a construi un tunel de cale ferată, ar putea deveni şi mai apropiat Data realizării aces­tuia este 2025. între timp, cele mai multe acţiuni vin de la surferii străini. Datorită unei fundaţii elveţiene de cercetare, pot fi admirate balene şi delfini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.