Impresii sejur Segovia, Castilla si Leon- Spania

Totul despre Segovia

 

1. Impresii

CA UN IMENS VAS ANCORAT IN CÂMPIA VECHII CASTILLA, SEGOVIA este unul dintre cele mai seducătoare oraşe din nordul Spaniei. In funcţie de locul din care vii, prima privelişte poate să fie apeductul roman, catedrala sau palatul-fantezie de la Alcăzar, toate grupate in jurul proemi­nentului aflorisment de calcar pe care stă oraşul vechi. In plus faţă de monumentele care au inclus acest oraş in Patrimoniul Mondial, Segovia are o viaţă culturală bogată si o gastronomie bazată pe came si vânat (şi purceluş de lapte), pregătită în cuptoare încăpătoare de cărămidă.

Vara sau iarna simţi schimbarea de climă pe măsură ce te apropii de oraş, întrucât Segovia se află la 1.000 m altitudine. Romanii au fost primii care au recunoscut atracţiile locului: apeductul înalt de 29 m ce se întinde în Piaza de Azoguejo este încă în picioare, ca o dovadă a supe­riorităţii inginerilor romani. După dominaţia vizigoţilor şi a maurilor, Segovia a devenit ceea ce este în 1088, când regele castilian Alfonso al Vl-lea şi-a instalat aici Curtea şi a inaugurat o perioadă de prosperi­tate, reprezentată de peste 40 de biserici romane. Segovia a atins apo­geul în 1474, când Isabel la Catolica a fost proclamată regină a Castiliei în biserica de la San Miguel.

Orasul baroc, realizat de Andrea Sabatini (circa 1480-1530) şi sculptura „înmormântarea” de Juan de Juni (d. 1577), situată într-o capelă late­rală, după aripa sudici Stranele corului şi galeriile au fost păstrate de la vechea catedrală, care a fost dis­trusă de foc în timpul Revoltei Comunarzilor (1520-1521).

2. Idee de traseu prin Segovia si obiectivele turistice

Catedrala din Segovia

catedrala din Segovia

Din Plaza Mayor meigi pe Caile Infanta Isabel pentru a ajunge la cea mai impresionantă piaţă din Segovia, Plaza de San Martín. Această zonă terasată înconjoară statuia unui erou local, Juan Bravo, aflat în umbra minunatei Biserici San Martín. Asemenea celor mai multe dintre bisericile din Segovia, şi aceasta este deschisă numai pentru slujbă, dar poţi admira turnul mujedar şi capi­telurile romane ale verandei. Alături se află eleganta închisoare regală din secolul al XVII-lea, acum biblio­tecă publici Vizavi de piaţă se con­turează Torreón de Lozoya (Piaza de San Martín, tel. 921 46 24 61, des­chis de la ora 19:00), un turn din secolul al XlV-lea, având de-o parte Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente, cu lucrări ale acestui pictor expresionist abstract, care a murit în 2001 la Long Island (tel. 921 46 20 10, închis lunea). Mai jos de aici este Casa de los Picos (Calle Juan Bravo 33), un conac din secolul al XV-lea, cu o remarcabilă faţadă cu pilaştri de granit în formă de diamant Aici este acum Şcoala de Arte Aplicate. în acest cartier abundă faţadele tencuite, cu modele în relief (esgrafiados), printre care şi cea de la Alhóndiga, adică „hamba­rul public”, acum sediul Arhivelor Municipale. Şi Alhóndiga, şi Palacio de Aspiroz aflat în apropiere (Piaza Platero Oquendo) sunt tipice pentru arhitectura locală de secol XV.

Fără nicio îndoială, cea mai mare atracţie a Segoviei este Alcázar, cas­telul cu turnuri ce se înalţă ca un miraj în capătul de vest al stâncii, deasupra confluenţei râurilor Clamores şi Eresma.

Regelui torrei Habsburg Filip al ll-lea i se datorează domin construirea acestei privelişti neaşteptate. In timpul domniei sale au fost vechio făcute adaosuri majore la castelul medieval initial, iar acoperişul se remarcă prin turnurile cu plăci de ardezie. însă trebuie să le mulţumim şi restauratorilor de pe la 1880, care, după un incendiu, au accentuat spec­taculozitatea castelului. Atunci a fost trecut Artileriei Regale, care are în interior un muzeu. Cere la casa de bilete un pliant cu descrieri detaliate ale interiorului, deşi itinerarul se tot schimbi Eşti ghidat de săgeţi de la sala medievală de intrare cu ferestre înalte până la sala tronului foarte ela­borată, care te uimeşte cu decoraţiunile mujedare restaurate. Tapiserii, mobilă veche, tablouri, tavane muje­dare frumos încasetate (uită-te mai ales la cel din capelă) şi o suită de armuri te însoţesc de ia un capăt la altul. Nu rata vederile panoramice de pe acoperişul temniţei, unde ajungi urcând peste 150 de trepte înguste într-un turn situat lângă casa de bilete şi observă turnurile pe jumă­tate modelate ale meterezelor – cu ! adevărat spectaculos!

3. Imprejurimile regale din Segovia

Imprejurimile Segoviei sunt şi ele pline de mementouri regale Cel mai frumos este San lldefonso de la Granja, situat la 11 km sud-est, pe N601, într-o zonă impresionantă, la poalele Munţilor Guadarrama început în 1721, palatul reflectă nos- talgia regelui Bourbon Filip al V-lea după palatul bunicului său – Palatul Versailles din Franţa. Mai mulţi arhi­tecţi au contribuit la La Granja, rezultând o combinaţie de stil baroc spaniol şi stil neoclasic francez. Marmura, stucaturile aurite şi cati­feaua înconjoară piesele de mobilier evident bogate, precum tapiseriile flamande şi strălucitoarele candela­bre. Acestea din urmă au fost făcute la Real Fabrica de Cristales din apropiere (Paseo del Pocillo, tel. 92101 07 00 sau 92147 00 20, iama închis duminica după-amiaza şi lunea), unde poţi vedea cum este suflată sticla, precum şi o expoziţie de obiecte antice din sticlă. De asemenea, palatul are grădini geometrice excepţionale, foarte întinse, opera grădinarilor peisagişti francezi şi care, din nou ca la Versailles, au din loc în loc statui şi fântâni.

Cea de-a doua soţie a lui Filip ; al V-lea, Isabella Farnese, este cea j care a determinat retragerea curţii : regale la Riofrio, situat la 7 km ; sud de Segovia, la ieşirea de pe ; N603. Mai degrabă un conac de i ţară decât un palat, este înconjurat : de 700 ha de păduri de stejar.

4. Sierra de Guadramma de langa Segovia

Este un lant muntos ce se intinde de-a-lungul graniţei dintre Madrid şi Castilia şi Leon, acest lanţ muntos de 100 km, cu stânci de granit, cursuri de apa şi păduri de stejar şi pin atrage vara numeroşi madrileni care fug de căldură. Cel mai înalt vârf, Perialara, atinge 2.429 m.

Sierra de Guadramma este in acelasi timp si o destinaţie populara de iarna, de schi, având staţiuni retrase pre­cum Navacerrada, Valcotos, Valdesqui şi La Pinilla. Se poate face şi un urcuş prin pădurea de pin de la Valsain, la 8 km sud de La Granja şi mai sus, pe versant« din jurul fortăreţei interzise Manzanares el Real.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.